Προσφορά της κυβέρνησης για τις 8 Μάρτη: Ένα χιτζάμπ

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Μας υποχρέωσε πάλι η κυβέρνηση, όταν μια υπουργός της πηγαίνει στη Σαουδική Αραβία φορώντας ολόσωμο κάλυμμα. Γιατί άραγε? Μήπως για να τιμήσει την παράδοση της χώρας, όπως είχε δηλώσει η σύζυγος του πρωθυπουργού όταν είχε πάει σε επίσημη αποστολή στο Ιράν πριν λίγον καιρό?

kountoura2_0

Και όλες αυτές οι διακηρύξεις για τα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των δύο φύλων πού πήγαν? Δεν ακούσαμε όμως ούτε ένα κιχ και από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά και κομματικά. Κανείς και καμία. Κρίμα.

10e6c95da091d11b8d79891ee80f5568

Από κάποιες κυβερνήσεις με αυστηρό κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, απαιτείται οι επισκέπτριες πολιτικοί να καλύπτονται, τηρώντας όχι τον δικό τους κώδικα ενδυμασίας, αλλά των χωρών τις οποίες επισκέπτονται. Αλλά η απαίτηση αυτή δεν τηρείται από καμιά στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση.

ef35853c19d3e7f3aaa1182b19dee868

Ζητούν την τήρηση του κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες, βέβαια, που είναι κατώτερες. Γιατί στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο στη Σαουδική Αραβία μαζί με την υπουργό τουρισμού κυρία Κουντουρά, ο κύριος Παυλόπουλος δεν ντύθηκε εμίρης, πήγε με το γνωστό του κοστούμι. Αντίθετα, η υπουργός τουρισμού ντύθηκε με ολόσωμο κάλυμμα, και χαμογελάει ηλιθίως μπροστά στις κάμερες μ’ αυτό το ένδυμα.

Τι κι αν εμείς αγωνιζόμαστε για το σεβασμό κάθε παράδοσης, στη χώρα μας, και συνεπώς και της δικής μας, όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό; Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τα πρόσωπα που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν και συμβολίζουν τον ελληνικό λαό, και στην προκειμένη περίπτωση τις Ελληνίδες. Και μάλιστα, πάμε ολοταχώς προς τα πίσω, αν κρίνουμε από τα παραδείγματα προηγούμενων επισκέψεων σε θεοκρατικές χώρες, που κυβερνώνται με το θρησκευτικό νόμο.

ta-nea-thymithikan-oti-i-vaso-papandreou-den-forese-mantila-sto-iran-160
Προ αμνημονεύτων χρόνων η υπουργός Βάσω Παπανδρέου είχε επισκεφθεί το Ιράν, τότε που το καθεστώς ήταν στην πιο σκληρή θεοκρατική μορφή του, και αρνήθηκε να φορέσει κάλυμμα. Έκανε βέβαια την υποχώρησή της και φόρεσε καπέλο, αλλά μέχρι εκεί.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε κι αυτή την επίσημη επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία το 2014 ως υπουργός τουρισμού, φόρεσε το κάλυμμα, δυστυχώς, αλλά μετά το έβγαλε, όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες μας. Η Κουντουρά είναι ευτυχισμένη, φαίνεται, και χωρίς καμιά ενοχή, αλλά θα της συνιστούσαμε να παραιτηθεί από υπουργός αν θέλει πράγματι να τιμήσει την παράδοση της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι γυναίκες δεν γίνονται υπουργοί.

nintchdbpict000288012531

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ursula von der Leyen, σε επίσημο ταξίδι της στη Σαουδική Αραβία, το 2016

Αντίθετα, πολλές Ευρωπαίες ή αμερικανίδες πολιτικοί ή θεσμικά πρόσωπα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας, αρνούνται να καλυφθούν και απαιτούν το σεβασμό του δικού τους κώδικα ενδυμασίας.
condoleezza-rice_3179317c

Στη Σαουδική Αραβία, η Κοντολίζα Ράις, υπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης

-pY_hbzS

Η Μισέλ Ομπάμα, σε δική της επίσημη επίσκεψη, είχε δηλώσει ότι εγώ σέβομαι τον κώδικα ενδυμασίας των επισκεπτών και επισκεπτριών μου, το ίδιο απαιτώ και από αυτούς.

Queen_Saudi_3179163c

Η βασίλισσα της Αγγλίας σε επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία, το 1979.

images

Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, σε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, το 2017

Τα πρόσωπα των γυναικών που αναρτώνται εδώ είναι βέβαια υψηλά πρόσωπα της εξουσίας, με πολλές αμαρτίες στο ενεργητικό τους. Πάντως και τα πρόσωπα της ελληνικής εξουσίας που επισκέφθηκαν τη χώρα αυτή, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Γιατί το να μην φοράει ολοκληρωτικό κάλυμμα σώματος και κεφαλής μια Ευρωπαία ή Αμερικανίδα, κεκτημένο είναι. Όπως και η ισότητα των δύο φύλων είναι ένα κεκτημένο που δεν χρειάζεται να εκχωρείται σε κανέναν εμίρη, που είναι πρόσωπο μιας άλλης οικονομικής και φονταμενταλιστικής εξουσίας.