Project Ξούθου – Ποιοι-ποιες είμαστε

 

To Project ΞΟΥΘΟΥ γεννήθηκε το 2015 από μια ομάδα ελλήνων και ξένων εικαστικών, καλλιτεχνών, ηθοποιών, περφόρμερς αλλά και σκηνοθετών, δημοσιογράφων και επιστημόνων στο πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας, ιστορίας και πολεοδομίας. Η ομάδα συγκροτήθηκε με σκοπό να διερευνήσει, να καταγράψει και να επεξεργαστεί δημιουργικά το υλικό που θα συλλεγεί σχετικά με την οδό Ξούθου, στην περιοχή της Ομόνοιας. Μέσα από μια ευρύτερη δημιουργική αλληλεπίδραση και διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων στοχεύουμε σε ένα καλλιτεχνικό έργο, που θα συνομιλεί με το χώρο και τους χρήστες του.

Γιατί η οδός Ξούθου;

Σε αυτόν τον στενό δρόμο, δεν υπάρχουν στοιχεία ορατά ή προφανή. Ο δρόμος μέσα στον χρόνο αλλάζει και μεταμορφώνεται διαρκώς ως προς τις χρήσεις, τη φυσιογνωμία, τη μορφή ή το κοινωνικό περιεχόμενο ενσωματώνοντας και αποβάλλοντας στοιχεία της ιστορίας, της ανθρώπινης εμπειρίας, της μνήμης, της φαντασίας, της παρουσίας και της απουσίας. Διασχίζοντας την οδό Ξούθου κυριαρχεί ένα σκηνικό παρατεταμένης χρονικά εγκατάλειψης και εσωστρέφειας και μια αίσθηση διαρκούς μετάβασης, αναμονής με στοιχεία αντίστασης στη φθορά του χρόνου.

Η περιοχή, βαθειά χρωματισμένη από τις κυρίαρχες αφηγήσεις, συνδέεται με την ύπαρξη ‘παραβατικών’, ‘περιθωριακών’ και ‘ανεπιθύμητων’ σωμάτων αλλά και χώρων που η λειτουργία τους προκαλεί ή αμφισβητεί κοινωνικά όρια και συμβάσεις. Από κέντρο μαύρης αγοράς τσιγάρων κατά τη διάρκεια της κατοχής μετατράπηκε σε πεδίο σφοδρών οδομαχιών κατά τον εμφύλιο λόγω της παρουσίας εκεί του αρχηγείου του ΕΛΑΣ, και σε μετέπειτα σημαντικό εμπορικό δρόμο για τη διακίνηση φαρμάκων. Τα εγκαταλελειμμένα κελύφη των παλιών ερειπωμένων φαρμακαποθηκών αλλά και οι εναπομείνασες εμπορικές χρήσεις, το καμένο σήμερα ξενοδοχείο «Ζενίθ», το εγκαταλελειμμένο χαμάμ, τα ξενοδοχεία ‘ημιδιαμονής’, τα φθηνά παρηκμασμένα διαμερίσματα αποτυπώνουν μερικώς την ιστορική διαδρομή της περιοχής.

Μια ‘ανασκαφή’ σε έναν εκ πρώτης όψεως ‘ασήμαντο’ και ‘αφιλόξενο’ δρόμο της πόλης μπορεί να φανερώσει το πώς ο χώρος παράγει ιστορίες , σχέσεις, ιδέες και ταυτόχρονα παράγεται από αυτές και να φωτίσει ευρύτερες μεταλλάξεις του συνόλου της πόλης. Μας ενδιαφέρουν οι ετερόδοξες χρήσεις του δρόμου, εκείνες που παρεμβαίνουν στην κοινοτοπία του και η γειτονιά ως κόμβος απροσδόκητων και απρόβλεπτων συναντήσεων κατοίκων, περιπλανώμενων, μετακινούμενων και ανθρώπων που περιδιαβαίνουν την περιοχή διαμορφώνοντας την καθημερινότητα.

Στόχος μας:

Πρόθεσή μας είναι, βασισμένοι σε κοινωνικό-ιστορική έρευνα και βιωματική εμπειρία του χώρου, να προτείνουμε έναν εικαστικό -και όχι μόνο- λόγο που θα είναι σε διάλογο με όσα προαναφέρουμε. Επιχειρούμε να αναδείξουμε την αμυδρά φωτισμένη , όπως η ίδια η Ξούθου, γεωγραφία της περιοχής, και τις διαχρονικές μεταλλάξεις της εμπνεόμενοι από διαφορετικές αναγνώσεις και αναπαραστάσεις του, ξεπερνώντας τα στεγανά του κυρίαρχου δημόσιου λόγου που αναπαράγει συνθήκες «ξενοφοβίας» και «κοινωνικής ιεραρχίας». Να ανασύρουμε αφηγήσεις και μνήμες μη προφανείς, που δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως περιθωριακές, αμφισβητώντας προ-κατασκευασμένες εικόνες και κυρίαρχες αφηγήσεις.

Μια σειρά επισκέψεων, φωτΥΓΕΙΟ-ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑογραφήσεων και καταγραφής μαρτυριών, νυν και πρώην κατοίκων, επαγγελματιών, περαστικών και ανθρώπων που συχνάζουν στη γειτονιά, θα αποτελέσει αφετηρία για μια επαν-ανάγνωση του δρόμου, ώστε να ξεδιπλωθούν άγνωστες σε εμάς και στο ευρύ κοινό, πτυχές της ευρύτερης περιοχής μέσω των ιστοριών των ανθρώπων που τον κατοικούν, τον περιδιαβαίνουν, τον θυμούνται στην υλική, κοινωνική και χωρική του διάσταση και σε σχέση με διαφορετικές κλίμακες (από το τοπικό, στο διεθνικό και το παγκόσμιο).

Καλλιτεχνικό έργο:

Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε την οδό Ξούθου σε όλη της την έκταση πραγματοποιώντας μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων ήπιας επέμβασης, εικαστικών εκθέσεων και εγκαταστάσεων, εκδηλώσεων, προβολών και μουσικών παραστάσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους επί της οδού Ξούθου. Για ένα διάστημα ενός μηνός, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου 2017, θέλουμε να ‘κατοικήσουμε’ το δρόμο με τα έργα μας, να επεξεργαστούμε και να αφηγηθούμε την εμπειρία μας και να δημιουργήσουμε μια κυλιόμενη συνθήκη, όπου το ενδιαφέρον μας δεν θα αποσκοπεί μόνο στο τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής και έκθεσης του καλλιτεχνικού έργου αλλά στην ίδια τη διαδικασία, όπου μέσω αυτής, θα προσπαθήσουμε να παράγουμε τον καλλιτεχνικό λόγο.

Το καλλιτεχνικό μας έργο θα περιλαμβάνει:

*Έργα in situ, έργα εφήμερα που θα γίνουν επιτόπου στο χώρο, από υλικά που θα βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή.

*Site specific installations.

*Εικαστικά περιβάλλοντα.

*Εικαστικές εγκαταστάσεις, γλυπτά και κατασκευές.

*Γλυπτικές εγκαταστάσεις.

*Ready made έργα.

*Performance από διαφορετικές δομές παραστατικών τεχνών.

*Μουσικά δρώμενα.

*Ταυτόχρονες προβολές στο δημόσιο χώρο (σε διάφορα σημεία στην οδό Ξούθου)

*Αφήγηση βιωματικών ιστοριών.

* Ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων.

ΥΓΕΙΟ-ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ

Την Παρασκευή 29/9 και ώρα 6 μμ. στα πλαίσια των εκδηλώσεων του project, η φεμινιστική συλλογικότητα «το Μωβ» θα πραγματοποιήσει δρώμενο σε όλο το μήκος της οδού Ξούθου με τίτλο ΥΓΕΙΟ-ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ .

Το δρώμενο αφορά στη σύλληψη, κράτηση, διαπόμπευση και αθώωση των οροθετικών, (πολλές από τις οποίες συνελήφθησαν εκεί) και την καταγγελία κατά των υπευθύνων.

Στις γυναίκες αυτές, που μαζί με άλλες 90 περίπου είχαν συλληφθεί το 2012 στις πιάτσες ναρκωτικών με την αστήρικτη καταγγελία ότι εκδίδονταν, είχε γίνει αναγκαστική λήψη αίματος για ανίχνευση του ιού HIV/AIDS, μέσα στα κρατητήρια, με χειροπέδες, χωρίς τήρηση καμιάς δεοντολογίας, και στη συνέχεια είχαν δοθεί στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες όσων βρέθηκαν θετικές στον ιό από την τότε αρμόδια εισαγγελέα, που ήταν 32. Σημειώνουμε ότι πολλές έτσι πληροφορήθηκαν ότι είναι οροθετικές! Σήμερα, παρά την αθώωσή τους, οι φωτογραφίες τους παραμένουν στο διαδίκτυο και οι υπεύθυνοι ανέπαφοι, οπότε ΖΗΤΑΜΕ την τιμωρία των υπευθύνων για τα αδικήματα: κατάχρηση εξουσίας, προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας, παράβαση καθήκοντος, παράνομη βία και δημοσιοποίηση ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό βλάβης τρίτου.