Kαταγγελίες στο Χόλιγουντ για παρενόχληση και βιασμούς

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Δεκάδες γυναίκες έχουν προβεί σε καταγγελίες τις τελευταίες ημέρες για περσόνες του Χόλιγουντ, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κατάχρηση εξουσίας και βιασμούς. Οι περσόνες είναι ο 72χρονος συγγραφέας και σκηνοθέτης James Toback και ο Χάρβεϊ Γουάινστάιν. Όπως έχουμε γράψει στο Μωβ πριν λίγους μήνες, και ο Bill Cosby (αρχική φωτό), περσόνα της τηλεόρασης, ηθοποιός και διασκεδαστής, πέρασε δίκη τον Ιούνιο για παρόμοιες κατηγορίες από πολλές γυναίκες. Η δίκη ήταν γεμάτη σκάνδαλα και παραλείψεις και κατέληξε σε mistrial, που μεταφράζεται ως κακοδικία. Θα επαναληφθεί την άνοιξη του 2018. Η σεξουαλική παρενόχληση, λοιπόν, καλά κρατεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως παντού. Η δικαιοσύνη, καλά πατριαρχεί κι εκεί όπως και εδώ. Και είναι σημαντικό ότι οι καταγγελίες αυτές έγιναν πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι γυναίκες βρήκαν τη δύναμη, η μια μετά την άλλη, να καταγγείλουν κάτι που τις βάραινε ψυχολογικά και τις έκανε δυστυχείς. Αυτό είπε και η Ρωσίδα ολυμπιονίκης, για την οποία γράψαμε πρόσφατα, ότι “έγινα γενναία μετά από 27 χρόνα”, αφού βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει βιασμό από άλλον ολυμπιονίκη, όταν ήταν 15 χρόνων. Αυτό είπαν και κάποιες γυναίκες για τον Ντομινίκ Στρος Καν, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το βιασμό της καμαριέρας, και βγήκαν να καταγγείλουν μετά από δέκα και είκοσι χρόνια αντίστοιχα κακουργήματα από τον ίδιο άντρα. Αυτό είπαν και κάποιοι τρόφιμοι για τον διευθυντή της στέγης ανηλίκων αγοριών Παιδικό Σπίτι του Πειραιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 40ετή κάθειρξη τον Αύγουστο, μετά από αυτές τις καταγγελίες, από ενήλικους άντρες πλέον που τον κατάγγειλαν μετά από πολλά χρόνια.

Σ.Β.

Οι καταγγελίες για τον James Toback 

Τουλάχιστον 38 γυναίκες κατηγορούν τον 72χρονο συγγραφέα και σκηνοθέτη James Toback για σεξουαλική παρενόχληση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times, πολλές από τις γυναίκες ισχυρίζονται ότι ο σκηνοθέτης τις πλησίασε στους δρόμους της Νέας Υόρκης και τους υποσχόταν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μάλιστα, οι συναντήσεις τελείωναν συχνά με σεξουαλικές απαιτήσεις και ο Toback πολλές φορές αυνανίζονταν μπροστά τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους.

Ο 72χρονος αρνήθηκε τα πάντα, μιλώντας στους Los Angeles Times, λέγοντας ότι ποτέ δεν συναντήθηκε με καμία από τις γυναίκες αυτές, ή εάν το είχε κάνει, «θα ήταν για πέντε λεπτά και δεν θυμάται τίποτα».

Μεταξύ των γυναικών που μίλησαν για τις επιθέσεις αυτές είναι και η Louise Post, η οποία είναι τραγουδίστρια στο συγκρότημα Veruca Salt, καθώς και η ηθοποιός Terri Conn από την ταινία As The World Turns.

Η ηθοποιός Echo Danon αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του σκηνοθέτη, Black and White όπου «άπλωσε» τα χέρια του πάνω της και της είπε ότι θα εκσπερματώσει. «Όλες θέλουν να δουλέψουν, γι΄αυτό το ανέχονται», δήλωσε η Danon στους Los Angeles Times. «Αυτός είναι ο λόγος που το ανέχτηκα. Επειδή ήλπιζα να βρω και άλλη δουλειά». Ο 72χρονος σκηνοθέτης δεν σχολίασε τη συγκεκριμένη αναφορά.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά την πτώση του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταιν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση από περισσότερες από τρεις γυναίκες. Ο παραγωγός αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς, ωστόσο έχει απολυθεί από την εταιρεία που ίδρυσε και έχει καταδικαστεί ευρέως από ανθρώπους του Χόλιγουντ.

ΠΗΓΗ: Newsbomb 23-10-17 με πληροφορίες από Guardian

 


Οι καταγγελίες εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστάιν

Συμφωνητικά και συμβόλια χιλιάδων δολαρίων είχε υπογράψει με πολλές κυρίες ο Γουάιστάιν προκειμένου να εξασφαλίσει σιωπή.

Με 162.000 δολάρια αποκαλύπτει ότι είχε αποζημιωθεί μια πρώην συνεργάτιδα του Χάρβεϊ Γουάινστάιν από τον παραγωγό υπό τον όρο να παραμείνει «σιωπηλή» για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη.

Η ηθοποιός Ρόουζ ΜακΓκούαν – γιατί περί αυτής ο λόγος – ισχυρίζεται επίσης ότι το 1997αποζημιώθηκε με 100.000 δολάρια από τον ίδιο για παρόμοιο περιστατικό παρενόχλησης, υπογράφοντας παρόμοιο ιδιωτικό συμφωνητικού αντίστοιχου περιεχομένου!

Η πρώην συνεργάτιδα του Γουάινσταϊν αποφάσισε να αντιπαρατεθεί με τον παραγωγό, όταν και μία συνάδελφός της εξομολογήθηκε πως είχε επίσης δεχθεί επίθεση από τον παραγωγό.

Όπως αποκάλυψε στους Financial Times, η Βρετανίδα Ζέλντα Πέρκινς, το 1998 υπέγραψε μαζί με μία συνάδελφό της ένα ιδιωτικό συμφωνητικό «σιωπής», με την οποία ο 65χρονος παραγωγός τις αποζημίωνε αθροιστικά με 330.000 δολάρια για την «ανάρμοστη συμπεριφορά του».

Ο Γουάινσταϊν ζητούσε τακτικά από την Πέρκινς να του κάνει μασάζ, μερικές φορές «φορώντας μόνο τα εσώρουχά του» ενώ οι δυό τους βρίσκονταν σε ξενοδοχεία, σε ταξίδια για την δουλειά. «Όταν πήγαινα να τον ξυπνήσω, προσπαθούσε να με τραβήξει στο κρεβάτι», λέει η Πέρκινς. Η ίδια, ωστόσο θα κληθεί από την πλευρά Γουάινσταϊν να επιστρέψει το ποσό της αποζημίωσης, στο οποίο θα προστεθούν επιπλέον αποζημιώσεις και τα όποια έξοδα νομικής υποστήριξης.

«Αν δεν το κάνει κάποιος, δεν θα αναζωπυρωθεί ο δημόσιος διάλογος για το πόσο ανήκουστες είναι αυτές οι συμφωνίες και για την πίεση στην οποία υποβάλλονται τα θύματα», είπε στους Financial Times η Πέρκινς. «Θέλω να σπάσω δημοσίως το ιδιωτικό συμφωνητικό».

Ο Γουάινσταϊν έχει ζητήσει συγνώμη για τις πράξεις του και τη συμπεριφορά του στο παρελθόν, αναγνωρίζοντας πως έχει προκαλέσει «πολύ πόνο», ωστόσο εξακολουθεί να αρνείται τις μεμονωμένες κατηγορίες για βιασμό.

THE TOC 24-10-17