Τα αναδρομικά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Γράφει η Σίσυ Βωβού

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον, αφού τελικά παραδέχθηκε ότι δεν είχε την πρέπουσα συμπεριφορά κατά το παρελθόν, με αφορμή την καταγγελία της νεαρής δημοσιογράφου τότε, πριν 15 χρόνια, Τζούλια Χάρτλεϊ-Μπριούερ. Ο φιλόδοξος αυτός κύριος παραδέχτηκε πως η συμπεριφορά του, ίσως, να μην υπήρξε η πρέπουσα κατά το παρελθόν και όπως χαρακτηριστικά είπε «κατώτερη του επιπέδου που απαιτεί ο ρόλος του». Συγκεκριμένα, είχε χαϊδέψει γυναίκα δημοσιογράφο στο πόδι, όταν αυτή τον είχε επισκεφθεί για δουλειά.

Επίσης, ο Stuart Cullen που ήταν υποψήφιος για το κόμμα των Τόρις στη Σκοτία κατά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από κοπέλα, με ανάρτησή της στο Instagram, όπου έγραψε ότι όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο, ο συγκεκριμένος της είχε κάνει σεξουαλική παρενόχληση. “Είναι δύσκολο για εμένα να κάνω αυτή την ανάρτηση”, έγραψε, αλλά ενθαρρύνθηκα από το κίνημα που εκφράζεται με το hashtag #MeToo.

Το κόμμα αμέσως τον έθεσε σε διαθεσιμότητα μέχρι να ελέγξει τις καταγγελίες, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
Επίσης ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Σκοτία είπε: “Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τέτοιους ισχυρισμούς”. Και ότι “Θέλουμε να ενθαρρύνουμε να γίνονται αυτές οι καταγγελίες στην αστυνομία”.

Πάντως ο Cullen έκλεισε το λογαριασμό του στα σόσιαλ μίντια.

O Michael Fabricant, είναι ένας ακόμα βουλευτής που κατηγοήθηκε ανώνυμα και στα μίντια, αλλά αποφάσισε να βγάλει ο ίδιος το όνομά του και να ζητήσει διερεύνηση τέτοιων κατηγοριών από ανεξάρτητους οργανισμούς, κάτι σαν εργολαβικές εταιρίες όπως καταλάβαμε.

Σε σχετικό δημοσίευμά του στον Guardian αναφέρει:
“Είναι απόλυτα σωστό οι βουλευτές που κάνουν κατάχρηση της θέσης εξουσίας που κατέχουν, ιδιαίτερα έναντι προσωπικού, πρέπει να εντοπίζονται και να τιμωρούντα. Όμως, πρέπει επίσης οι βουλευτές να προστατεύονται από φαντασιόπληκτους ισχυρισμούς που εκτοξεύονται γενικώς στα σόσιαλ μίντια από τρίτα πρόσωπα για προσωπικούς λόγους ή για πολιτικά ωφέλη”.

Μετά το Χόλιγουντ είχε σειρά το βρετανικό κοινοβούλιο. Μετά το Βρετανικό κοινοβούλιο είναι η σειρά κάποιων ελληνικών Πανεπιστημίων, γιατί πολλά έχουν φθάσει στα αυτιά μας, αλλά πολλές γυναίκες φοβούνται τις συνέπειες μιας καταγγελίας.

Και έχουμε όλη τη βεντάλια της έμφυλης βίας εκεί, όπως και αλλού. Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας, εκβιασός και βιασμός.

Ας μην εφησυχάζουν λοιπόν οι καθηγητές που έκαναν τέτοια αδικήματα ή κακουργήματα στο παρελθόν, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, μπορεί αυτά να βγουν στο φως της δημοσιότητας, όπως έχει γίνει και αλλού.