Τη σκότωσα γιατί αντιστάθηκε, λέει ο δολοφνόνος της Δώρας Ζέρμπερη

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

58χρονος άντρας συνελήφθη και ομολόγησε τη δολοφονία της Δώρας Ζέρμπερη, που έγινε στο Β’ Νεκροταφείο πριν λίγες ημέρες. (βλ. προηγούμενο δημοσίευμα του Μωβ).

Εντοπίστηκε με βάση έρευνες της αστυνομίας σε περιοχή της Ομόνοιας, όπου φέρεται να είχε πουλήσει το κινητό που είχε κλέψει από τη νέα γυναίκα, στην οποία είχε καταφέρει 14 μαχαιριές.

Ο δράστης, που αναφέρεται ως τοξικομανής, στην απολογία του, είπε: «Την πλησίασα για να της αρπάξω τη τσάντα. Εκείνη αντέδρασε και άρχισε να τρέχει και να φωνάζει βοήθεια. Ήθελα οπωσδήποτε τη τσάντα και το κινητό της για να πάρω τη δόση μου. Άρχισα να την κυνηγάω και να τη μαχαιρώνω όσες φορές μπορούσα, μέχρι να σταματήσει να φωνάζει βοήθεια.  Όταν σταμάτησε να φωνάζει, την είδα μέσα στα αίματα, έσκυψα πήρα τη τσάντα και το κινητό,. Πήδηξα τη μάντρα του νεκροταφείου και άρχισα να περπατάω. Σε έναν κάδο σκουπιδιών πέταξα το μαχαίρι και τη μπλούζα που ήταν γεμάτη αίματα. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να πουλήσω το κινητό και να πάρω τη δόση μου. Μπήκα σε ένα λεωφορείο, δεν θυμάμαι σε ποιο και κατέβηκα στο Πολυτεχνείο. Περπάτησα μέχρι την Ομόνοια και μπήκα σε ένα κατάστημα όπου πούλησα το κινητό για 20 ευρώ ενώ 5 ευρώ βρήκα στη τσάντα της. Αμέσως πήγα και αγόρασα τη δόση μου, έκανα χρήση και έπεσα για ύπνο. Την άλλη μέρα, είδα στις τηλεοράσεις για τη νεκρή εφοριακό. Δεν ήξερα τι να κάνω».

Στην αρπαγή τσαντών, προτιμώνται οι γυναίκες, όπως γνωρίζουμε. Συνεπώς, πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα εναντίον γυναίκας, με χαρακτηρηστικά έμφυλης βίας. Ξέρουμε επίσης ότι πολλές γυναίκες που αντιστέκονται, είτε στη ληστεία είτε στις σεξουαλικές επιθέσεις, καταφέρνουν να σωθούν. Γι’ αυτό και είναι λάθος το συμπέρασμα ότι όποια αντιστέκεται παθαίνει τα χειρότερα, αντίθετα υποστηρίζουμε την αυτοάμυνα, την ετοιμότητα των γυναικών σ’ αυτήν και την αποδοχή της αυτοάμυνας από τα δικαστήρια. Αν η κοπέλα στην προσπάθειά της να αμυνθεί, όπως έχουν κάνει πολλές γυναίκες, σκότωνε τον θύτη, τι θα έλεγαν άραγε τα δικαστήρια; Θα την καταδίκαζαν σε 15 χρόνια φυλάκιση, όπως έκαναν πρόσφατα στο Ναύπλιο με την Π.Α.;

Ακόμα να αναφέρουμε ότι δεν ίσχυαν οι αρχικές δηλώσεις που έσπευσε το επόμενο κιόλας πρωί του φόνου να κάνει ο πατέρας της, τις οποίες είχαμε αναπαράξει και στο Μωβ: ότι δηλαδή ο φόνος μπορεί να προερχόταν από ανθρώπους που ήθελαν να της κλείσουν το στόμα γιατί ασχολιόταν στην υπηρεσία της, την Εφορία, με την αποκάλυψη διαφθοράς.

Αντίθετα, ο πατέρας αυτός, απ’ ότι αναφέρθηκε από μέλη της οικογένειας της κοπέλας αλλά και της δικής του οικογένειας, εκμεταλλευόταν για χρόνια την κόρη του, την έβαζε να συνυπογράφει δάνεια τα οποία μετά υποχρεωνόταν να πληρώνει η ίδια. Επίσης, όπως μαθεύτηκε από τις ίδιες μαρτυρίες συγγενών, η Ζέρμπερη είχε αναλάβει να στηρίζει οικονομικά το σπίτι και τα αδέλφια της, αφού η οικονομική της συμβολή ήταν απαραίτητη. Χάθηκε δυστυχώς, από μιας ιδιαίτερης μορφής έμφυλη βία, μια ωραία γυναικεία προσωπικότητα.