Γιατροί και σεξουαλική παρενόχληση; Ποτέ…

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντέδρασε στο σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τη σεξουαλική παρενόχληση, που δείχνει έναν γιατρό να κάνει εξέταση σε ασθενή του με… νόημα! Επίσης αντέδρασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Το σποτ εδώ, και ας μας δείξουν μια γυναίκα που να πει ότι η ίδια ή κάποια γνωστή της δεν έχει βρεθεί σ’ αυτή τη δύσκολη θέση.

Όλοι οι γιατροί κάνουν σεξουαλική παρενόχληση; Ασφαλώς όχι. Όλοι οι ταξιτήδες; Ασφαλώς όχι. Όλοι οι καθηγητές Πανεπιστημίου; Ασφαλώς όχι. Οι γιατροί λοιπόν που αντέδρασαν γνωρίζουν περιπτώσεις τέτοιας συμπεριφοράς στο χώρο τους; Σίγουρα ναι, αφού όλες εμείς οι γυναίκες που πηγαίνουμε να εξεταστούμε γνωρίζουμε περιστατικά, συνεπώς κι αυτοί θα τα γνωρίζουν.

Να θυμίσουμε ακόμα το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου γιατρός παρενοχλούσε ασθενή του, έκανε κατάχρηση εξουσίας, και έφθασε να την σκοτώσει και να εξαφανίσει το πτώμα της, το οποίο βρέθηκε σε χαράδρα στη Χαλκιδική, στις 3 Μαιου 2017. Αυτό το “περιστατικό” δεν λέει τίποτα;

Θα περιμέναμε λοιπόν από τους ιατρικούς συλλόγους να πουν ότι δυστυχώς αυτά συμβαίνουν και στον κλάδο μας, όπως και σε όλους τους κλάδους, και τα αποδοκιμάζουμε.

Όμως, έκαναν το αντίθετο. Ο ΙΣΑ έστειλε εξώδικο στη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, στο οποίο αναφέρει ότι το σποτάκι «θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών» καθώς παρουσιάζει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα.

Ο ΙΣΑ ζητά να παύσει άμεσα η προβολή του βίντεο, καθώς θεωρεί ότι είναι συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο.

Αναφέρουν: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί», αλλά προσθέτουν, για ξεκάρφωμα, «χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο spot είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή».

Ακόμα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με επιστολή του προς την ΓΓΙΦ, την καλεί να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο βίντεο και να δώσει εξηγήσεις στον ιατρικό κόσμο και τους πολίτες για το περιεχόμενό του.

Κατηγορεί την ΓΓΙΦ  για επιπολαιότητα, και υποστηρίζει ότι δεν προηγήθηκε επικοινωνία με τον θεσμικό εκπρόσωπο των γιατρών προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του και να αναφέρει έστω ένα περιστατικό παρενόχλησης ασθενούς ή συνοδού από γιατρό.

«Δυστυχώς, το συγκεκριμένο βίντεο θέτει σε αμφιβολία τους αναγκαίους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό του και μάλιστα το πράττει χωρίς κανένα στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανερμάτιστη αυτή πράξη».

Ας προσθέσουμε εδώ ότι κάποια καθηγήτρια στο ΤΕΙ της Πάτρας, πριν 10 χρόνια περίπου, είχε κάνει πρόταση να ενταχθεί το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον κανονισμό λειτουργίας της σχολής, αλλά πολλοί καθηγηές έπεσαν να την φάνε. Σαν να είχαν μπροστά τους μια μάγισσα του παλιού καιρού, που προσπαθεί να διαταράξει την ειρήνη της σχολής. Το επιχείρημά τους ήταν ότι αν δεχτούμε να μπει τέτοια πρόνοια στον κανονισμό, είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι γίνεται κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική παρενόχληση από τους καθηγητές, πράγμα αδιανόητο, και συνεπώς συκοφαντικό.

Στο Μωβ έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόληση και από γιατρούς και από καθηγητές. Δυστυχώς, οι γυναίκες αυτές φοβούνται τις συνέπειες αν προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές, γι’ αυτό περιορίζονται να παραπονούνται και να στενοχωριούνται για τις συνέπειες που έχουν τέτοιες συμπεριφορές στις σπουδές τους ή στις ιατρικές τους ανάγκες. Σίγουρα δεν είναι μακριά η ώρα που η παγκόσμια καμπάνια #me too, δηλαδή κι εγώ το έπαθα αυτό, οπότε κανείς δεν θα μπορεί να λέει ότι καταγγελίες δεν γίνονται και κανείς δεν θα μπορεί να παραμένει ατιμώρητος με τέτοιες συμπεριφορές.

Επειδή λοιπόν εμείς είμαστε γυναίκες που έχουμε λουστεί παρενοχλήσεις από πολλές πλευρές, καλούμε τη ΓΓΙΦ να μην αποσύρει το βίντεο, και καλούμε τους ιατρικούς συλλόγους να δουν τα προβλήματα που κάποιοι επίορκοι συνάδελφοί τους προκαλούν στις ασθενείς.