Ιαπωνία 1920: Νέα Γυναικεία Οργάνωση (Shin Fujin Kyokai)

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Μια μικρή πινελιά από την ιστορία των γυναικείων κινημάτων.

Τον Ιανουάριο του 1920 ιδρύεται η Νέα Γυναικεία Οργάνωση (Shin Fujin Kyokai, New Women’s Association) η ιαπωνική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του άρθρου 5 του νόμου περί δημόσιας ειρηνευτικής αστυνομίας, που απαγόρευε στις γυναίκες να συμμετέχουν σε δημόσιες συναντήσεις. Η οργάνωση προσέφυγε επίσης στη βοήθεια των ανδρών ως υποστηρικτών των γυναικών στην πολιτική[2] και συντάσσει αιτήματά προς την ιαπωνική κυβέρνηση, επιμένοντας ότι ο νόμος επιτρέπει στις γυναίκες να συμμετέχουν στην πολιτική και ότι το διαζύγιο είναι δίκαιο.

Ιστορικό

Η Raichō Hiratsuka ζήτησε από την Fusae Ichikawa να δημιουργήσει μια οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών με την Oka Mumeo που ξεκίνησε το 1919. Η Mumeo είχε αποκτήσει πρόσφατα έναν γιο και θα τον μετέφερε στην πλάτη της στις συναντήσεις της οργάνωσης NWA για να χρησιμοποίει το καρότσι για να μεταφέρει αντίγραφα του περιοδικού της οργάνωσης, Women’s League (Josei dōmei).

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1920 στο Τόκιο στην αίθουσα YMCA της Kanda. Αυτή η πρώτη συνάντηση είχε περίπου 500 συμμετοχές και το 70% του κοινού ήταν άνδρες. Ο επίσημος χάρτης της οργάνωσης και οι κανόνες συμμετοχής ανακοινώθηκαν στις 28 Μαρτίου 1920.
Οι στόχοι της οργάνωσης περιλάμβαναν την αύξηση της «κοινωνικής και πολιτικής θέσης των γυναικών στην Ιαπωνία». Οι ηγέτιδες, Hiratsuka, Ichikawa και Mumeo επικεντρώθηκαν επίσης στην κατάργηση ή την τροποποίηση του άρθρου 5 του νόμου περί δημόσιας αστυνομίας. Αυτός ο νόμος δεν επέτρεπε στις γυναίκες να συμμετάσχουν δημόσια σε πολιτικές δραστηριότητες.

Η Ichikawa και η Hiratsuka είχαν πολιτικές και προσωπικές διαφορές, οπότε το 1920, η Ichikawa εγκατέλειψε το NWA. Άλλες κριτικές κατά του NWA έγιναν από τις Yamakawa Kikue και Itō Noe, οι οποίες ήταν πρώην Bluestockings και οι οποίες θεωρούσαν ότι από την NWA έλειπε η σοσιαλιστική προοπτική

Οι αλλαγές στο άρθρο 5 ψηφίστηκαν, και εγκρίθηκαν το 1922. Αργότερα το 1922, η Νέα Γυναικεία Οργάνωση NWA διαλύθηκε.

Στοιχεία από την en.wikipedia.org