Βυθίζει στη φτώχια τις χήρες ο νόμος Κατρούγκαλου

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, ο σύλλογος ΑΞ.Ι.Α. στον οποίο έχει οργανωθεί μεγάλος αριθμός από χήρες, έκαναν μαζική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αγωνίζονται εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου, του 2016, ο οποίος τις έχει οδηγήσει στη φτώχια, με όχημα την μείωση της σύνταξης χηρείας από το 70% που ήταν πριν στο 50%, αλλά και ηλικιακά κριτήρια τα οποία οδηγούν πολλές από αυτές σε πλήρη απώλεια του δικαιώματος σύνταξης χηρείας. Παραθέτουμε εδώ το Δελτίο Τύπου του συλλόγου τους, το οποίο έβγαλαν μετά τη συνάντησή τους με τον αρμόδιο υφυπουργό, αλλά και το Ψήφισμα της συγκέντρωσής τους, το οποίο έχει πολλά στοιχεία πανομοιότυπα.

Δελτίο Τύπου Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α {2.2.2018}

Αποτελέσματα συνάντησης Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο

Επειδή το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη], διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξέλιξη επί του θέματος των Συντάξεων Χηρείας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας την 1η Φεβρουαρίου 2018.

Στη συγκινητική, πράγματι, συγκέντρωση που συμμετείχαν κυρίως χήρες από την περιοχή της Αττικής, παρευρέθηκαν και συμπαραστάτες από διάφορους φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων, εκπρόσωποι των οποίων εκφώνησαν σύντομους χαιρετισμούς. Για συμβολικούς κυρίως λόγους αποκλείσθηκε η οδός Σταδίου για 5 λεπτά περίπου.

Με το πέρας της διαμαρτυρίας το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, του επέδωσε το συνημμένο ψήφισμα επί του οποίου έγινε σχετική συζήτηση, όπως παρακάτω:

· Ηλικιακά κριτήρια. Ο κ. Υφυπουργός απάντησε ότι δεν έχουν ετοιμάσει μέχρι σήμερα κάποιο πλάνο γιατί δεν έχει καταγραφεί το δημοσιονομικό όφελος της σχετικής διάταξης, με ευθύνη της εταιρείας Intrasoft, που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών Τεχνολογίας των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (αναμένουν στοιχεία κόστους), αλλά και να είχαν κάποιο σχέδιο δε θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πριν τον Αύγουστο 2018.

· Επαναφορά ποσοστού 70% και επαναϋπολογισμός. Δεν πίστευε ο κ. Πετρόπουλος ότι οι συντάξεις χηρείας λόγω του 50% και του επαναϋπολογισμού, ήταν τόσο μικρές μετά από 30 και 35 συντάξιμα χρόνια του θανόντος. Όταν του επιδώσαμε ορισμένες οριστικές συντάξεις έδειξε έκπληκτος και δήλωσε ότι θα εξετάσει αν είναι δυνατόν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

· Καθυστέρηση έκδοσης οριστικών συντάξεων θανόντων συνταξιούχων και μη ύπαρξης λογισμικού στα κατά τόπους ΕΦΚΑ για εργαζόμενους θανόντες, παρά τις υποσχέσεις κατά την προηγούμενη συνάντηση του Οκτωβρίου 2017. Αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι για την καθυστέρηση φταίει και πάλι η Intrasoft που έγινε η ανάθεση του έργου. Θα εξετάσουν το θέμα. Για τις επικουρικές συντάξεις δήλωσε και πάλι ότι έδωσε σχετική εντολή για προτεραιότητα πλην όμως μέχρι σήμερα ουδεμία επικουρική σύνταξη εκδόθηκε. Δόθηκαν επίσης από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α στοιχεία συγκεκριμένων ταμείων όπως του ΝΑΤ από το οποίο δεν εκδόθηκε καμία οριστική σύνταξη μέχρι σήμερα.

· Διευθέτηση χρεών προς ταμεία και εφορία πέραν των 12 δόσεων. Αφού αναλύθηκε πλήρως το θέμα ακόμα και με συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί, με σχετική παρέμβαση προς το Υπουργείο Οικονομικών.

· Το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α παρατήρησε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία περί άμεσης επικοινωνίας μέσω e-mail για ιδιαίτερα θέματα, που αποφασίσθηκε στην προηγούμενη συνάντηση με την κ. Υπουργό (Οκτώβριο 2017). Δόθηκαν από τον κ. Υφυπουργό δύο e-mail στο Σύλλογο, προκειμένου να αναφέρονται θέματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, μήπως και βρεθεί κάποια άμεση λύση. Το αποτέλεσμα θα κριθεί εν καιρώ.

Τέλος, στο ψήφισμα ζητήθηκε να εκδηλωθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν τα παρακρατηθέντα, με λάθος τρόπο, ποσά για περίθαλψη σε δικαιούμενους σύνταξης θανάτου και να μεσολαβήσει η κυρία Υπουργός ώστε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με τον κ. πρωθυπουργό.

Ψήφισμα «Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας» κατά του άρθρου 12 του ν.4387/2016 «Συντάξεις Χηρείας» {1.2.2018}

Σήμερα την 1η Φεβρουαρίου 2018 συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη] και τη στήριξη Φορέων Εργαζομένων και Συνταξιούχων, προκειμένου να διαδηλώσουμε κατά των διατάξεων των άρθρου 12 του ν.4387/2016, που αφορά στην κατάργηση των Συντάξεων Χηρείας με ηλικιακά κριτήρια και όχι μόνον.

Το επίμαχο απάνθρωπο, αντισυνταγματικό, αντικοινωνικό και ανάλγητο άρθρο, χρήζει άμεσης τροποποίησης. Έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, παραβαίνει την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών, την αρχή της ισονομίας και κτυπά βάναυσα το θεσμό της οικογένειας. Με αυτό το άρθρο καταστρατηγείται η πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας που είναι η συνταγματική αναγνώριση του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 Σ), της ισότητας (άρθρο 4Σ) καθώς και της διεθνούς αναγνώρισης της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (προοίμιο της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προοίμιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ειδικότερα αιτούμεθα:

· Την άρση των ηλικιακών κριτηρίων της παραγράφου 1Α που καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4387/2016, ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες. Επιπλέον ζητάμε το όριο της 5ετίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, να μειωθεί στα 3 έτη. Ο θάνατος δεν περιμένει, ούτε προγραμματίζεται.

· Την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Τη διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

· Αν και διαφωνούμε με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων που οδηγεί σε νέες μειώσεις και εκτιμούμε ότι η εν λόγω διάταξη θα κριθεί αντισυνταγματική, ζητούμε στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών να εφαρμοσθεί και για τις Συντάξεις Χηρείας από την 1η/1/2019, όπως ισχύει και για όλους τους συνταξιούχους και όχι από την ημέρα ψήφισης του ν.4387/2016.

· Την τήρηση των υποσχέσεων σας σχετικά:
o Με την επίσπευση έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα για ήδη συνταξιούχους εκδίδονται με το σταγονόμετρο, ενώ για εκλιπόντες εργαζόμενους όπως μας ενημερώνουν οι Οργανικές Μονάδες του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ) δεν έχει σταλεί από το Υπουργείο Εργασίας το λογισμικό. Ειδικά το ΝΑΤ που δεν έχει εκδώσει καμία οριστική σύνταξη υποστηρίζει ότι ο ΕΦΚΑ δε διαθέτει υπάλληλο με γνώσεις για να υπολογίσει τη σύνταξη αφού η θαλάσσια υπηρεσία δεν είναι το ίδιο με άλλους εργαζόμενους. Επίσης δεν υπάρχει λογισμικό, αν και έχουν περάσει 20 μήνες, για έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης σε περιπτώσεις που ο εκλιπών έπαιρνε αναρρωτικές άδειες μέχρι και την ημερομηνία θανάτου. Για επικουρικές συντάξεις, ούτε λόγος. Πλήρης απραξία.

· Με την εξέταση του θέματος του διακανονισμού χρεών του θανόντος προς ταμεία ή εφορία. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις ο θανών δεν άφησε μόνον ορφανή την οικογένεια αλλά και χρέη που συνήθως δημιουργήθηκαν λόγω παρατεταμένης ανίατης ασθένειας. Μέλος μας που δικαιούται σύνταξη μόνο για 3 χρόνια της παρακρατείται το σύνολο της προσωρινής σύνταξης. Γι αυτήν ήδη καταργήθηκε η σύνταξη χηρείας. Θα μπορούσε να δίνεται η μισή. Σε άλλες περιπτώσεις μέλη μας με χρέη στην εφορία, λόγω ανώτατου ορίου ρύθμισης 12 δόσεων, καλούνται να πληρώσουν ακόμη και 1.000 ευρώ το μήνα με σύνταξη κατά πολύ μικρότερη.

· Την επικοινωνία μέσω e-mail με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας για άμεση επίλυση θεμάτων που προκύπτουν και συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με την Υπουργό κ. Αχτσιόγλου την 27η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι σήμερα αποστείλαμε 5 ηλεκτρονικά μηνύματα και δεν πήραμε ουδεμία απάντηση πλην ενός τηλεφωνήματος στην πρόεδρο.

· Πέραν των παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι:
o Παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών σε δικαιούμενους από σύνταξη θανάτου. Υπόψη ότι το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο της 23η/11/2017, ο ΕΦΚΑ οδηγίες την 12η/1/2018 και μέχρι σήμερα μόνον ένα από τα 260 εγγεγραμμένα μέλη μας πληρώθηκε την επιστροφή.

· Ζητούμε και από εσάς να μεριμνήσετε ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αφού παρά τις κατ’ επανάληψη υποσχέσεις υπουργών, βουλευτών, συμβούλων αλλά και τις δικές μας οχλήσεις αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Κατόπιν των ανωτέρω ομοφώνως οι παραβρισκόμενοι αποφασίσαμε:
-Τη συνέχιση των προσπαθειών μας έως την τελική δικαίωση, που δεν είναι άλλη από την τροποποίηση του άρθρου 12 του ν.4387/2016.
-Τη διαρκή παρουσία μας στα Μ.Μ.Ε. ώστε να επικοινωνήσουμε το θέμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους, απ’ άκρη σ’ άκρη όλης της χώρας.

Εξουσιοδοτείται το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α, όπως επιδώσει το ψήφισμα στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αχτσιόγλου Έφη.