Διακόπηκε σήμερα η έφεση του βιαστή των Εξαρχείων

Η φωτογραφία είναι από την δημόσια παρουσία αλληλεγγύης στο πρώτο δικαστήριο, τον Ιανουάριο του 2017, όπου είχε μοιραστει και ενημερωτικό φυλλάδιο.

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ξεκίνησε σήμερα η έφεση του βιαστή των Εξαρχείων κατά της ποινής που του επέβαλε τον Ιανουάριο του 2017 το πρωτόδικο δικαστήριο. Οι συνήγοροί του ζήτησαν αναβολή της δίκης, η οποία δεν έγινε δεκτή, και στη συνέχεια ζήτησαν διακοπή. Η έδρα δεν δέχτηκε κανένα από τα δύο αιτήματα.

Οι δύο μάρτυρες από το εξωτερικό, οι οποίες είχαν πέσει θύματα βιασμών, δεν παρέστησαν στη δίκη, ενώ οι δύο γυναίκες δικηγόροι προσκόμισαν εντολή τους όπου ενημέρωναν ότι δεν μπορούσαν να παραστούν λόγω της μεγάλης ψυχολογικής επιβάρυνσης. Η εισαγγελέας δέχτηκε ότι μπορούν να διαβαστούν οι μαρτυρίες τους κατά την πρώτη δίκη, κάτι που αποδέχεται ο νόμος, ενώ οι συνήγοροι του βιαστή επέμεναν να παραστούν. Η έδρα δέχθηκε ότι μπορούν να μην παραστούν αλλά να εκδικαστεί η έφεση.

Μετά από όλα αυτά, η έφεση ξεκίνησε, και κλήθηκε να καταθέσει η πρώτη μάρτυρας υπέρ της μιας εκ των θυμάτων. Μόλις είπε το όνομά της και πριν καν αρχίσει την κατάθεσή της, ο βιαστής ο οποίος είναι κρατούμενος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει γιατί έχει άσθμα και δεν έχει μαζί του τα φάρμακά του. Η έδρα αποφάσισε να καλέσει το ΕΚΑΒ, το οποίο ήρθε, και αφού τον εξέτασε τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Αυτή η ξαφνική αρρώστια ενός νέου ανθρώπου φάνηκε σαν θεατρική παράσταση, αλλά δεν γνωρίζουμε αν πράγματι ήταν. Μετά από αρκετή ώρα, και αφού είχε φθάσει ήδη 1 το μεσημέρι και δεν ήταν γνωστό αν θα επιστρέψει από το νοσοκομείο, το δικαστήριο διέκοψε και έδωσε ημερομηνία συνέχισης την 8η Μαρτίου στις 10 το πρωί.

Σήμερα ήμασταν λίγες από την αλληλεγγύη, δυστυχώς, και ευελπιστούμε στις 8 του Μάρτη να είμαστε πολλές, όπως έχει γίνει σε άλλα δικαστήρια, τελευταία. Ήμασταν αλληλέγγυες από την φεμινιστική συλλογικότητα Καμιά Ανοχή και από το Μωβ.

Το μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο που είχαμε ετοιμάστι για διανομή έξω από το δικαστήριο, τελικά δεν μοιράστηκε γιατί η δίκη δεν προχώρησε:

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΒΙΑΣΤΗ
Σήμερα εκδικάζεται η έφεση του κατά συρροήν βιαστή των Εξαρχείων, που καταδικάστηκε για βιασμούς δύο αλλοδαπών γυναικών τον Ιανουάριο του 2017 σε 21 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση. Η βαριά πρωτόδικη ποινή ήταν ανάλογη των βαρύτατων πράξεών του, ενώ ο ίδιος στο δικαστήριο στάθηκε αμετανόητος και προκλητικός απέναντι στα θύματά του μέχρι την τελευταία στιγμή της δίκης του, ακόμα και μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρξε πραγματικός βασανισμός και εξευτελισμός των δύο νεαρών γυναικών από την πολιτική αγωγή, σαν δεύτερος βιασμός τους, ενώ οι ίδιες είχαν υποστεί όλη τη βάσανο των προανακρίσεων αλλά και είχαν ταξιδέψει από τις μακρινές τους χώρες για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για το κακούργημα το οποίο υπέστησαν.

Σημειώνουμε ότι ο βιασμός ξένων γυναικών, συνήθως τουριστριών, είναι συχνά ένα ακίνδυνο σπορ, γιατί οι γυναίκες πολύ δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν όλη την επίπονη διαδικασία, με το μακρινό ταξίδι, τις αναβολές και την έλλειψη δεσμών στη χώρα στην οποία συνέβη. Για τις δύο αυτές γυναίκες που μπήκαν στον κόπο να καταγγείλουν αλλά και να ακολουθήσουν όλη αυτή την ψυχοφθόρα πορεία, είναι πολύ σημαντικό να σταθεί η πρωτόδικη ποινή, και ευελπιστούμε το δικαστήριο να τις προστατέψει από βασανιστικές πρακτικές.

Ο βιασμός είναι ένα κακούργημα που σπανιότατα καταγγέλλεται και φθάνει στο ακροατήριο και στην καταδίκη, γιατί οι θεσμοί και οι κοινωνικές νοοτροπίες αποτρέπουν τα θύματα, τα οποία βυθίζονται έτσι σε ένα βουβό δράμα για όλη τους τη ζωή.

Φεμινιστικές συλλογικότητες είμαστε παρούσες σ’ αυτό το εφετείο, όπως και στα δικαστήρια πολλών άλλων υποθέσεων έμφυλης βίας ή αυτοάμυνας. Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα του βιασμού. 12-2-18 – ΤΟ ΜΩΒ – http:/tomov.gr