Πανελλαδική απεργία καθαριστριών στα δημόσια σχολεία

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας χθες Δευτέρα 12/2, όπου οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου το πρωί και πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας που, όπως το συνηθίζει, είχε κατεβασμένα τα ρολά του, όπως φαίνεται και στις δύο από τις φωτογραφίες. Η απεργία αποφασίστηκε από την διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Οι καθαρίστριες ζητούν:

♦ Μόνιμη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστικά δικαιώματα.
♦ Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
♦ Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ).
♦ Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση των κανόνων υγιεινής & ασφάλειας.
♦ Χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας με αναδρομική ισχύ. Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
♦ Ασφάλεια και όχι επισφάλεια στην εργασία.
♦ Καμία μείωση αιθουσών, καμία απόλυση εργαζομένης από δημάρχους και σχολικές επιτροπές.

Ακολουθούν και αυτές τα λαμπρά παραδείγματα σκληρών αγώνων που έχει κάνει ο κλάδος στις εργολαβικές εταιρίες που απασχολούν καθαρίστριες για ΔΕΚΟ ή δημόσιο.

Σκληρός και πολύμηνος αγώνας εξελίχθηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο τέλος του 2008 και όλο το κίνημα που ακολούθησε αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τον κλάδο των καθαριστριών, που είναι κοινωνικά απαξιωμένος αλλά κινηματικά λαμπρός.

Επίσης δυναμικός και νικηφόρος ήταν ο αγώνας των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που αγωνίστηκαν για δύο χρόνια το 2013 και 2014 και στο τέλος επαναπροσλήφθηκαν από την τότε προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, ο αγώνας πολλών καθαριστριών σε δημόσιους οργανισμούς, νοσοκομεία, την ΟΣΥ,  για την απαλλαγή τους από τους εργολάβους και για κανονικές προσλήψεις, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πετύχει πολύ λίγα μέχρι σήμερα, αλλά συνεχίζεται.

Φωτογραφίες από το newsbeast.gr

Από το ρεπορτάζ του alpha αναδημοσιεύουμε:

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων ανέφεραν ότι περίπου 9,5 χιλιάδες άτομα πανελλαδικά φροντίζουν καθημερινά,
ώστε να παραδίδουν σε μαθητές και δασκάλους καθαρά και ασφαλή σχολεία. Παρ’ όλα αυτά απασχολούνται με συμβάσεις μίσθωσης έργου και το κράτος τους θεωρεί «εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας, Μαρία Κοσμίδου, αυτό σημαίνει ότι στις καθαρίστριες δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα ασθένειας και μητρότητας, ούτε υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, στις 10μηνες συμβάσεις τους πληρώνονται μόνο δύο φορές, όταν υπάρχουν τα χρήματα από τους εκάστοτε δήμους. Όπως ανέφερε, οι μηνιαίες αποδοχές των καθαριστριών δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 300 ευρώ, ενώ τα χρήματα αυτά δεν αντιστοιχούν σε ώρες εργασίας ή τετραγωνικά μέτρα. «Πληρωνόμαστε ανάλογα με το πόσες αίθουσες διδασκαλίας θα καθαρίσουμε, δηλαδή 37 ευρώ μικτά για κάθε αίθουσα με μέγιστο αριθμό τις 18, όμως σπάνια καλύπτεται αυτός ο αριθμός. Βέβαια, καθαρίζουμε και τα γραφεία, και τις τουαλέτες και τους διαδρόμους, αλλά αυτά δεν συνυπολογίζονται» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών «Ο Ευκλείδης», Μαρία Παχούμη, η επιλογή ή η απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων γίνεται από τις σχολικές επιτροπές και τους δήμους, με όρους που δεν είναι πάντα αξιοκρατικοί. Επίσης, είπε ότι παρ’ όλο που προβλέπεται νομοθετικά η κάλυψη μέσων ατομικής προστασίας (στολές, υπόδηση), οι εργαζόμενοι τα καλύπτουν με δικά τους έξοδα.