Να μην εκδοθεί το θύμα σωματεμπορίας και μάρτυρας στην χώρα της όπου κινδυνεύει!

Την Τετάρτη 07/03/2018 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε -παρά τις διαβεβαιώσεις από το Ελληνικό κράτος δικαίου περί προστασίας θυμάτων σωματεμπορίας- να στείλει στην πατρίδα της θύμα και μάρτυρα σε μια από τις συγκλονιστικότερες υποθέσεις πέρσι. Εκεί, σε ένα χώρο διαφθοράς, την απειλούν γιατί κατέθεσε. Στο χέρι του Υπουργού είναι τώρα εάν θα εκδοθεί η νέα γυναίκα που επί σχεδόν πέντε χρόνια κατέθετε παρά τις απειλές κατά της ζωής της, και τώρα κρατείται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για έκδοση…
Σήμερα, 08/03/2018, Ημέρα της Γυναίκας, ξαναδημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή της 26/02/2018 και καλούμε κι άλλες οργανώσεις να την συνυπογράψουν. Είναι τραγική ειρωνία από τη μία να δρομολογείται η επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών, κι από την άλλη να δρομολογείται η έκδοση μιας γυναίκας που είναι θύμα trafficking και μάρτυρας!
Είμαστε δίπλα στο Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης που δραστηριοποιείται εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια σε αυτή την υπόθεση και στηρίζει τις γυναίκες που κατήγγειλαν.

Ανοιχτή Επιστολή
Προς τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων
Αθήνα, 26-2-2018
Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτή την Ανοιχτή Επιστολή, εκφράζουμε την βαθειά μας ανησυχία για την ενδεχόμενη έκδοση μιας μάρτυρος, θύματος σωματεμπορίας, προς την πατρίδα της, όπου θα κινδυνεύει.
Η μάρτυς αυτή κατέθετε επί πέντε περίπου χρόνια σε προανακριτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές προκειμένου να τελεσιδικήσει η διαδικασία που έστειλε αρκετά μέλη μιας ολόκληρης συμμορίας στις φυλακές. Τώρα ζητείται η έκδοσή της από την Μολδαβία, με κατηγορία ότι συνέπραξε στην επίσκεψη μιας γυναίκας στην Ελλάδα, όπου έμεινε τέσσερις μόνον ημέρες, άρα “ήταν συνεργός”. Το αίωλο του επιχειρήματος ότι για τέσσερις ημέρες υπήρξε θυματοποίηση, αποδεικνύει ότι τα μέλη της συμμορίας, κάποια εκ των οποίων η μάρτυρας έστειλε με την κατάθεσή της στη φυλακή, προσπαθούν για μια ακόμα φορά να την εντοπίσουν και να την εκδικηθούν, όπως έχουν απειλήσει κι όπως απειλούν να κάνουν και με δεύτερη μάρτυρα της ίδιας υπόθεσης τράφικινγκ.
Το θέμα εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στον Άρειο Πάγο αλλά θεωρούμε ότι εάν η Ελληνική Κοινωνία δεν ευαισθητοποιηθεί, τότε καθόλου δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε προστασία μαρτύρων τράφικινγκ, σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο. Καμία πλέον, με τις απειλές που δέχονται τα θύματα, δεν θα δέχεται να μαρτυρήσει, ούτε θα είναι σωστό να τις προτρέπουμε εμείς, οι οργανώσεις, να αγνοήσουν τις απειλές.
Επειδή η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε πολλά χρόνια χωρίς ποτέ να φανεί ότι η γυναίκα αυτή υπήρξε συνεργός, αντίθετα κατέθεσε με συνέπεια όπου και κάθε φορά που της ζητήθηκε, ενώ στην ίδια υπόθεση κατέθεσε υπό το κράτος απειλών κι άλλο θύμα επιβεβαιώνοντας τις δικές της θέσεις,
Επειδή και η άλλη μάρτυρας, όπως και η συγκεκριμένη, κρύβονται επί πενταετία λόγω των απειλών που δέχονται, αναγκασμένες να προσέχουν και θεωρούμε ότι η ζωή τους κινδυνεύει, όπως και οι σύντροφοι, οι γονείς, και τα παιδιά τους,
Επειδή θεωρούμε την πιθανή έκδοση πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση στην προστασία θυμάτων σύμφωνα με την δέσμευση προστασίας από τους Ελληνικούς νόμους,
θεωρούμε πως οι διακρατικές αποφάσεις περί εκδόσεως πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν την κατάσταση προστασίας των θυμάτων διεθνών εγκλημάτων κι ιδιαίτερα μαρτύρων που κατέθεσαν.
Διότι, ή έκανε λάθος η Δικαιοσύνη κι έπρεπε να τις κρίνει ως συνεργούς, ή ίσως διέπραξαν πράξεις υπό το καθεστώς ομηρίας για τις οποίες σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο δεν μπορεί να κριθούν ως συνεργοί.
Ζητάμε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας σε μια περίοδο που η διεθνής σωματεμπορία βρίσκει συνεχώς έδαφος, λόγω και των μαζικών διεθνών μετακινήσεων πληθυσμών.
Θεωρούμε επί πλέον ότι με επικείμενη την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελληνική Βουλή, η προστασία θυμάτων διεθνούς σωματεμπορίας (τράφικινγκ) θα πρέπει να αυξηθεί μάλλον και να υπάρχουν περισσότερες μάλλον παρά λιγότερες εγγυήσεις για τα θύματα και μετά την τελεσιδικία των δικαστηρίων.
Υπογράφουν οι οργανώσεις
Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
Το Μωβ Φεμινιστική Συλλογικότητα
Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας
Nimertis Action Art
ΑΡΣΙΣ
ACT UP
Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών
Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη