Οκτώ χρόνια ατιμωρησία για τον βαρύτατο τραυματισμό της Aγγελικής Kουτσουμπού (και συνεχίζουμε)

Η Αγγελική Κουτσουμπού, λίγες στιγμές αφότου την τραυμάτισε με τη μηχανή του ο αστυνομικός της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αθήνα από πυροβολισμό στις 6 Δεκεμβρίου 2008, υπήρξαν πολλοί ισχυρισμοί για μη απαραίτητη ή υπερβολική χρήση βίας και άλλες μορφές κακομεταχείρισης από αστυνομικούς εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον πυροβολισμό. Οι ισχυρισμοί αυτοί πιστοποιήθηκαν από λήψεις βίντεο που μεταδόθηκαν από διεθνή και εθνικά μέσα ενημέρωσης.
Ελήφθησαν επίσης καταγγελίες από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας για αυθαίρετες συλλήψεις, κακομεταχείριση των κρατουμένων και στέρηση έγκαιρης πρόσβασης σε νομική βοήθεια.

Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό αποτελεί η υπόθεση της Αγγελικής Κουτσουμπού, η οποία ήταν να εκδικαστεί σήμερα, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ωστόσο αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009, η Αγγελική Κουτσουμπού, καθηγήτρια μαθηματικών και πολιτική ακτιβίστρια, ηλικίας 61 ετών τότε, συμμετείχε με τον σύζυγό της και άλλα μέλη του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος στη διαδήλωση στην Αθήνα για την πρώτη επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί, κατάγματα στην αριστερή κλείδα και σε τέσσερα πλευρά, αφού χτυπήθηκε από αστυνομικό της τότε ομάδας ΔΕΛΤΑ που οδηγούσε μοτοσικλέτα. Παρέμεινε επί αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση και σήμερα παλεύει ακόμα με τη μερική αναπηρία που προέκυψε από το περιστατικό αυτό. Σύμφωνα με μαρτυρίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, ο οδηγός της αστυνομικής μοτοσικλέτας που τραυμάτισε την Αγγελική
Κουτσουμπού, μαζί με μερικούς άλλους αστυνομικούς μοτοσικλετιστές, διεμβόλισαν εσκεμμένα την ομάδα ειρηνικών διαδηλωτών με τους οποίους εκείνη διαδήλωνε.

Η Αγγελική Κουτσουμπού δεν ήταν το μόνο θύμα εκείνη τη μέρα, καθώς δεκάδες διαδηλωτές χτυπήθηκαν άγρια, ενώ το όργιο καταστολής ακολούθησαν συλλήψεις και δικαστικές διώξεις.

Παρά τη βιαιότητα της επίθεσης και τους βαρείς τραυματισμούς καμία εισαγγελική αρχή δεν έκρινε ότι το περιστατικό χρήζει έρευνας. Τον Μάρτιο του 2012, ο εισαγγελέας στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση αποφάσισε να απορρίψει τη μήνυση της Αγγελικής Κουτσουμπού κατά της αστυνομίας. Σε σύντομο
σκεπτικό και χωρίς λεπτομερή αιτιολόγηση, ο εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο αστυνομικός έπεσε εσκεμμένα πάνω στην Αγγελική Κουτσουμπού και την τραυμάτισε. Μάλιστα, το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως “τροχαίο ατύχημα”.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Αγγελικής Κουτσουμπού εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την έκβαση και επισήμαναν ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έκαναν ορθή αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων, περιλαμβανομένων των πολυάριθμων καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων για το περιστατικό, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που είχε καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης. Κατατέθηκε προσφυγή κατά της απόφασης του εισαγγελέα.

Χρειάστηκαν 8,5 χρόνια για να καταλήξει η υπόθεση αυτή στα δικαστήρια, με τη δίκη να αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο. Θα είμαστε εκεί!

βλ. παλαιότερα δημοσιεύματα του Μωβ: https://tomov.gr/?s=%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83, https://tomov.gr/%CE%93%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%82/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84/, https://tomov.gr/%CE%93%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%82/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84/