H Διεθνής Αμνηστία απαιτεί την τιμωρία των ενόχων για τη δολοφονία της Μαριέλε Φράνκο

Φωτογραφίες από τη μαζική διαμαρτυρία για τη δολοφονία της Μαριέλε, και από την κηδεία της. Στην Αθήνα έγινε επίσης μικρή διαμαρτυρία αλληλεγγύης μπροστά στην πρεσβεία της Βρζιλίας, στις 21 Μαρτίου, οργανωμένη από γυναικείες συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις. Σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας και του κόσμου, έγιναν εκδηλώσεις αλληλεγγύης. 

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Η Διεθνής Αμνηστία της Βραζιλίας, με ανακοίνωσή της της 13ης Απριλίου απαιτεί να ευρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονίας της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκο και του οδηγού της στις 14 Μαρτίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

“Η κοινωνία θέλει να μάθει ποιος σκότωσε την Μαριέλε. Κάθε μέρα που η υπόθεση παραμένει σκοτεινή, το επίπεδο του κινδύνου και της ανασφάλειας για αυτούς και αυτές που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα χειροτερεύει”, είπε η Jurema Werneck, διευθύντρια του Βραζιλιανού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αν το κράτος αποτύχει να φέρει τους ένοχους μπροστά στη δικαιοσύνη, στέλνει ένα μήνυμα ότι οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να δολοφονούνται χωρίς τιμωρία. Οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί και πρέπει να ερευνήσουν αμέσως ποιοι σκότωσαν τη Μαριέλε και ποιοι διέταξαν το θάνατό της”.

 

Η Μαριέλε και ο οδηγός της περνούσαν με το αυτοκίνητο από την συνοικία Rio Estacio μετά τη συμμετοχή τους σε δημόσια εκδήλωση, στις 14 μαρτίου. Η δολοφονία έγινε με τουλάχιστον 13 βολές όπλου, οι 4 από τις οποίες χτύπησαν τη Μαριέλε στο κεφάλι. Το είδος των πυροβολισών και οι αναφορές ότι η δολοφονία έγινε από άτομα που επέβαιναν σε δύο οχήματα, δείχνει ότι επρόκειτο για μια προσεκτικά προσχεδιασμένη δολοφονία που εκτελέστηκε από εκπαιδευμένα άτομα.