«Η μάχη των φύλων»: Ένας αγώνας τένις που άλλαξε την ιστορία

 

Γράφει η Ιρέν Κόντου

 

Η γυναίκα που νίκησε τον αντρικό σοβινισμό και επιβλήθηκε στα γήπεδα του τένις τη δεκαετία του ’70

Η τενίστρια που εναντιώθηκε στον σεξισμό στο χώρο του αθλητισμού και σε ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία με έναν επικό αγώνα που ονομάστηκε «Η μάχη των Φύλων».

Woke Moments From Billie Jean King

Billie Jean King beat Bobby Riggs in the Battle of the Sexes tennis match 44 years ago today. King's win was monumental for women's tennis and women as a whole.

Gepostet von Strong Opinions Loosely Held am Mittwoch, 20. September 2017

 

Σε σύγκρουση με τους ισχυρούς του αμερικανικού τένις για τα οικονομικά δικαιώματα των αθλητριών, η 29χρονη Μπίλι Τζιν Κινγκ δέχεται το 1973 την πρόκληση του 55άρη πρώην πρωταθλητή Μπόμπι Ριγκς για ένα ματς πέντε σετ, το οποίο θα εξελιχτεί σε μια ιστορική «Μάχη των φύλων».

Έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή, οπτικοποιημένα αθλητικά event όλων των εποχών. Ο αγώνας έπιασε τον παλμό της εποχής και πυροδότησε μία παγκόσμια συζήτηση πάνω στο θέμα της ισότητας των φύλων, προωθώντας έτσι το φεμινιστικό κίνημα.

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία πίσω από την Αγγλοαμερικανική ταινία The Battle of the Sexes, του 2017, σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Ντέιτον κα Βάλερι Φάρις με τους ηθοποιούς Έμα Στόουν, Στιβ Καρέλ και Αντρέα Ραϊσμπορόου.

Σε σύγκρουση με τους ισχυρούς του αμερικανικού τένις για τα οικονομικά δικαιώματα των αθλητριών, η 29χρονη Μπίλι Τζιν Κινγκ δέχεται το 1973 την πρόκληση του 55άρη πρώην πρωταθλητή Μπόμπι Ριγκς για ένα ματς πέντε σετ, το οποίο θα εξελιχτεί σε μια ιστορική «Μάχη των φύλων».

Η Αμερικανίδα τενίστρια, Μπίλι Τζιν Μοφίτ, γεννήθηκε το 1943, σε μια οικογένεια Μεθοδιστών, ο πατέρας της ήταν πυροσβέστης και η μητέρα της νοικοκυρά. Ο μικρότερός της αδερφός Randy Moffitt μεγάλωσε με την προοπτική να γίνει επαγγελματίας παίκτης του baseball, παίζοντας για 12 χρονιά για τους San Francisco Giants, Houston Astros, και Toronto Blue Jays.

Η Μπίλι Τζιν πήγε σχολείο στο Long Beach Polytechnic High School. Όταν αποφοίτησε, γράφτηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες γιατί οι γονείς της δεν μπορούσαν να την στείλουν στο Stanford ή στο University of Southern California. Παντρεύτηκε τον Lawrence King στο Long Beach της Καλιφόρνια στης 17 Σεπτεμβρίου του 1965.

Παρά τα κατορθώματα της Κινγκ στα μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου, το κοινό της Αμερικής θυμάται περισσότερο τον αγώνα της με τον Bobby Riggs το 1973.

Από το 1968 η Κινγκ συνειδητοποίησε ότι την ενδιέφεραν οι γυναίκες, και το 1971 άρχισε μια ρομαντική σχέση με την γραμματέα της Marilyn Barnett. Η Κινγκ δημοσιοποίησε την σχέση της όταν της έκανε η γραμματέας της μήνυση για διατροφή τον Μάιο του 1981, κάνοντας την Κινγκ σαν την πρώτη γνωστή επαγγελματία αθλήτρια ομοφυλόφιλη.

Η Κινγκ δήλωσε ότι θέλει να αποσυρθεί από το αγωνιστικό τεννις το 1981 αλλά δεν της επέτρεπε η αγωγή εναντίον της. «Με την αγωγή έχασα τα πάντα μέσα σε 24 ωρες 2εκ δολάρια ($4,685,756 σημερινά) το λιγότερο. Έπρεπε να συνεχίσει να αγωνίζεται για να πληρώνει τους δικηγόρους. Μέσα σε 3 μίνες πλήρωσε $500,000 [$1,171,439 σημερινά). Είχα σοκαριστεί.»

Το 1998 η Κινγκ είπε ότι η Ναβρατίλοβα δεν την υποστήριξε εκείνη την εποχή όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ομοφυλόφιλη, με αποτέλεσμα να μην έχουν καλη σχεση για περίπου 5 χρόνια. Μιλώντας για την αγωγή εναντίον της 26 χρόνια μετά η Κινγκ είπε: “Ήταν πολύ δύσκολα για μένα γιατί η αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας μου έγινε χωρίς να είμαι έτοιμη να την γνωστοποιήσω. 50% των gay ανθρώπων γνωρίζουν ότι είναι gay μέχρι την ηλικία των 13 χρονών. Εγώ ήμουν στο άλλο 50%. Δεν θα είχα παντρευτεί τον Λάρι εάν το ήξερα. Δεν θα του το έκανα ποτέ. Ήμουν τρελά ερωτευμένη στα 21 μου.”

 

 

Όσον αφορά στο προσωπικό κόστος του να κρύβει την σεξουαλικότητά της για τόσα χρονιά, η Κινγκ είπε: Ήθελα να πω την αλήθεια στους γονείς μου για χρόνια, αλλά ήταν ομοφοβικοί και γι´αυτό το έκρυβα. Καθώς επίσης και το ότι κάποιοι μου είχαν πει ότι αν το έλεγα αυτό θα σήμανε και το τέλος του γυναικείου τουρνουά. Δεν μπορούσε να είναι χειρότερα, είχα γονείς ομοφοβικούς, ένα τουρνουά που θα πέθαινε εάν εγώ το έλεγα, ο κόσμος είναι ομοφοβικός και το ίδιο ήμουν και εγώ. Εάν μιλήσεις με gay, bisexual, λεσβίες και transgenders καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μεγάλη φοβία γύρω από το θέμα γιατί έτσι μας μεγάλωσαν. 

Ένας από τους στόχους μου ήταν να είμαι πάντα ειλικρινής με τους γονείς μου και αυτό δεν μπορούσα να το κάνω για πολύ καιρό. Προσπάθησα να φέρω το θέμα στο προσκήνιο αλλά δεν μπορούσα. Η μητέρα μου έλεγε ότι «εμείς δεν μιλάμε για τέτοια πράγματα», και έτσι σταματούσα κάθε συζήτηση. Κατέληξα να έχω διατροφική διαταραχή γιατί προσπαθούσα να μουδιάσω τα συναισθήματά μου. Χρειαζόμουν να παραδοθώ πολύ νωρίτερα από όταν έγινε.

Στην ηλικία των 51, ήμουν επιτέλους έτοιμη να μιλήσω με τους γονείς μου χωρίς να κομπιάζω τα λόγια μου μαζί τους. Αυτό ήταν ένα σημείο κλειδί για μένα γιατί σήμαινε ότι δεν είχα πια τύψεις.

 

Στις 19 Αυγούστου του 2009, της απονεμήθηκε το Presidential Medal of Freedom από τον πρόεδρο Barack Obama για το έργο της συνηγορίας της για τα δικαιώματα των γυναικών και την κοινωνία των λεσβιών, gay, αμφισεξουαλικών, και transgendered. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για μένα και για τις ΗΠΑ να πούμε ευχαριστώ για κάποιους από τους καλύτερους υπηκόους αυτής της χώρας καθώς και όλων των χωρών.» είπε ο Obama. Είναι φίλη με τον Elton John και ήταν φίλη και με τον Charles M. Schulz. Η Κινγκ ζει στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο με την σύντροφό της Ilana Kloss.

Ο Riggs υποστήριζε ότι οι αγώνες των γυναικών ήταν κατώτεροι των ανδρών που μέχρι και ο ίδιος ως 55χρονος μπορούσε να κερδίσει και τις καλύτερες γυναίκες παίκτριες. Προκάλεσε και κέρδισε την Margaret Court 6–2, 6–1. Η Κινγκ που στο παρελθόν είχε απορρίψει προκλήσεις του δέχτηκε τελικά να παίξει εναντίον του.

Ο Riggs ήταν ο καλύτερος άντρας παίκτης την δεκαετίας του 1930 και 1940. Κέρδισε στα μονά στο Wimbledon το 1939, και ήταν στο νούμερο 1 το 1941, 1946 και 1947. Μετά αυτοαποκαλέστηκε τενίστας “καταφερτζής” που έπαιζε προωθούμενους από σπόνσορες αγώνες.

Όπως ονομάστηκε «Η μάχη των Φύλων» το ματς μεταξύ Riggs-King έλαβε χώρα στο Houston Astrodome στο Texas στης 20 Σεπτεμβρίου του 1973. Ο αγώνας έλαβε πολλή διαφήμιση. Μπροστά σε 30,492 θεατές και παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη που εικάζεται ότι παρακολουθήθηκε από 50 εκατομμύρια κόσμο σε 37 χώρες, η Κινγκ κέρδισε τον Riggs 6–4, 6–3, 6–3. Ο αγώνας θεωρείται το πιο σημαντικό γεγονός στην γνωστοποίηση και τον σεβασμό του γυναικείου τένις. Η Κινγκ είπε: «Πίστευα ότι αυτός ο αγώνας θα μας πάει πισω 50 χρόνια εάν δεν κέρδιζα. Θα χαλούσα το τουρνουά γυναικών και θα επηρέαζε την αυτοεκτίμηση μας»

 

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί πιστεύουν ότι άλλαξαν τους κανόνες του σερβίς για τον αγώνα αυτόν ούτως ώστε ο Riggs είχε ένα σερβίς στα δύο της Κινγκ, και ότι η Κινγκ μπορούσε να χτυπήσει την μπάλα στο γήπεδο των “διπλων” του αντιπάλου της. Στην πραγματικότητα όμως ο αγώνας παίχτηκε κανονικά.

Όπως προείπαμε, η ιστορία έγινε ταινία.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Battle of the Sexes με την Έμα Στόουν (ελληνικοί υπότιτλοι):

Η Μπίλι Τζιν με την Έμα Στόουν συναντήθηκαν φέτος για την ταινία.

Πηγές: el.wikipedia.org

https://freesunday.gr, 12/10/2017

TIME MAGAZINE