Εκτρώσεις και ΕΟΠΥΥ

*Το θεμα βρίσκεται υπό διερεύνηση,θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεια*

Στο παρακάτω κείμενο, η ιατρός Ελένη Τζαχρήστα παρατηρεί και επισημαίνει πως, ενώ σύμφωνα με το νόμο η διακοπή της κύησης μπορεί να αποτελεί απόφαση της εγκυμονούσας, οι κωδικοί που δικαιολογούν τη διαδικασία της άμβλωσης στον ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνουν μόνον παθογενείς παράγοντες. Είναι πραγματι λυπηρό, εν έτει 2018, οι γυναίκες να υφίστανται τόσο μεγάλη ψυχολογική πίεση, άμεση και έμμεση, όχι μονο από την κοινωνία, αλλα και απο το ίδιο το σύστημα υγείας. Από τη στιγμή που τα νομικά πλαίσια της χώρας είναι σαφή, θα έπρεπε να υπάρχει και η ανάλογη βάση για να σταθεί σωστά αυτό το δικαίωμα. Δεν τασσόμαστε ούτε υπέρ,ούτε κατά της έκτρωσης, τασσόμαστε δίπλα στο αναφαίρετο δικαίωμα της επιλογής. Και γι’ αυτό το δικαίωμα οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις έχουν αγωνιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα λόγια της μου έφεραν στο μυαλό το περιστατικό στο νοσοκομειο Σάμου, όχι πολύ καιρό πριν,όπου οι δύο αναισθησιολόγοι του αρνήθηκαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διαδικασίες αμβλώσεων για «λόγους ηθικής». Αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψιν αρμόδιοι και αναρμόδιοι φαινεται να ειναι πως, απο τη στιγμή που μια γυναίκα αποφασίζει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια και βρίσκει εμπόδια, αυτό θα οδηγήσει είτε στη γέννηση ενός παιδιού που δεν μπορεί να μεγαλώσει σωστά, είτε στο να καταφύγει σε αμφιβόλου φερεγγυότητας μέρη για να ολοκληρώσει τη διαδικασία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία της. Δημοσιεύουμε εδώ σχετική επιστολή διαμαρτυρίας για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου.  (Ι.Κ)

(Φωτογραφία: Δαίμονας που εκτελεί έκτρωση σε γυναίκα που κατέβηκε στον κάτω κόσμο-Άνκορ Βατ, 1150.)

Γράφει η Ελένη Τζαχρήστα

ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΟΠΥΥ

Την παρακάτω επιστολή έστειλα στον Ιατρικό Σύλλογο, στην Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων και στο Συνήγορο του πολίτη. Αναμένω αντιδράσεις…

Είμαι γυναικολόγος και διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο. Συνεργάζομαι με ιδιωτικά μαιευτήρια και υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι στα ΚΕΝ του ΕΟΠΥΥ δεν περιλαμβάνεται «διακοπή κύησης λόγω επιθυμίας της μητέρας».

Υπάρχουν μόνο κωδικοί για απόξεση λόγω

α) παθολογικού εμβρύου,

β) παλίνδρομου κυήσεως και

γ) λόγω ατελούς αποβολής.

Αυτό κατά τη γνώμη μου έχει δύο παραμέτρους:

1) Οι θεράποντες υπογράφουμε ψευδείς γνωματεύσεις, στις περιπτώσεις εκείνες όπου η διακοπή γίνεται λόγω της επιθυμίας της γυναίκας.

2) Στην ηλεκτρονική καρτέλα της γυναίκας καταγράφεται ψευδώς παθολογία της κύησης, και μπορεί αυτό το επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό της να έχει συνέπειες σε μελλοντικό έλεγχο από ασφαλιστικές εταιρείες κ.λ.π.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι θέμα υγείας του πληθυσμού και όχι απλώς lifestyle. Έτσι όλες οι μορφές αντισύλληψης (αντισυλληπτικά, προφυλακτικά, σπιράλ) θα έπρεπε –κατά τη γνώμη μου- να είναι δωρεάν.


Στην Ελλάδα ο ποινικός κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει τις αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης για κάθε περίπτωση (άρα και λόγω επιθυμίας της γυναίκας). Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνομαι την παράλειψη αυτή στους κωδικούς του ΕΟΠΥΥ.

Παρακαλώ πολύ να επιληφθείτε του θέματος και να μου απαντήσετε πως θα λυθεί νομικά το πρόβλημα της ψευδούς γνωμάτευσης από την πλευρά των γιατρών.

Σας ευχαριστώ πολύ
Ελένη Τζαχρήστα
Μαιευτήρας-γυναικολόγος