ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΟΠΥΥ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ;

Μετά την δημοσίευση της επιστολής της μαιευτήρα κυρίας Τζαχρίστα χθες, πήραμε από την ίδια νέα επιστολή στην οποία αναφέρει νέα στοιχεία. Την δημοσιεύουμε και θα παρακολουθήσουμε το θέμα, γιατί υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα στοιχεία. Σ.Β.

Προς ΜΩΒ

ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΟΠΥΥ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ;

Καταρχήν οφείλω μία συγνώμη για τις λανθασμένες πληροφορίες που δημοσίευσα, χωρίς να το θέλω.

Αδιευκρίνηστο είναι ακόμα το αν ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τελικά τα νοσοκομεία για τις εκτρώσεις. Μετά από έρευνα που έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη, φάνηκε ότι στα ΚΕΝ του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν τελικά οι κωδικοί για άμβλωση (Λ 05Α και Λ23Α στους οποίους αντιστοιχούν τα ICD10 Ο 04, Ο 05, Ο 06).

Προφορικά όμως ενημερώθηκα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει την έκτρωση, γι αυτό και τα νοσοκομεία δεν χρησιμοποιούν τους αντίστοιχους κωδικούς. Αυτό γιατί η έκτρωση είναι μία επέμβαση που γίνεται λόγω επιθυμίας της γυναίκας, και όχι για παθολογικούς λόγους. Για τον ίδιο λόγο δεν αποζημιώνεται π.χ. και η πλαστική κοιλίας, μαστών, κ.λ.π., εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος.

Μιλάω βέβαια για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατί στα δημόσια η έκτρωση γίνεται δωρεάν (τουλάχιστον όταν οι γιατροί δεν έχουν… «ηθικό» πρόβλημα!). Δεν γνωρίζουμε όμως αν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τα δημόσια νοσοκομεία, ή αν τελικά, οι γιατροί αναγκάζονται και εκεί (για λογιστικούς λόγους) να υπογράφουν ψευδείς γνωματεύσεις. Άραγε με τι τρόπο γίνεται καταγραφή των εκτρώσεων στη χώρα μας;

Επειδή όλες μου οι πληροφορίες στηρίζονται σε εικασίες, έως ότου διαλευκανθεί το… μυστήριο, ας μη βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα.

Ευχαριστώ
Ελένη Τζαχρήστα

Αθήνα, 17/4/2018