UPDATED: Η Νάταλι Πόρτμαν απαντά γιατί δεν πάει στη γενέτειρά της,το Ισραήλ,και αρνείται βραβείο 1 εκατ. δολαρίων

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν δήλωσε ότι επέλεξε να μην παραβρεθεί σε τελετή στο Ισραήλ κατά την οποία θα λάμβανε σημαντικό βραβείο γιατί δεν ήθελε να δείξει στήριξη στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στη συνάντηση.

 

Η απόφαση της Πόρτμαν, η οποία όπως είπε «χαρακτηρίστηκε λανθασμένα από κάποιους» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ καθώς οι διοργανωτές της τελετής των Βραβείων Genesis αποφάσισαν να ακυρώσουν την απονομή του βραβείου το οποίο συνοδεύεται από 1 εκατ. δολάρια.

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της διάσημης ηθοποιού επικαλέστηκε κάποια «δυσάρεστα» γεγονότα στο Ισραήλ πρόσφατα, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να μην εμφανιστεί στην τελετή.

 

Αυτό οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι η απόφασή της συνδέεται με τη διεθνή κριτική που ασκήθηκε στο Ισραήλ για τη στρατιωτική απάντηση που έδωσε στις διαδηλώσεις παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας τις προηγούμενες εβδομάδες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 35 παλαιστινίων ως τώρα.

Το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συνόρων του. Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου υποστήριξαν ότι η Πόρτμαν φάνηκε να χειραγωγείται από την διεθνή εκστρατεία υπό τους παλαιστίνιους για μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ.

«Αφήστε με να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου», δηλώνει η Νάταλι Πόρτμαν σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο instagram. «Επέλεξα να μην παραβρεθώ γιατί δεν ήθελα να φανεί ότι υποστηρίζω τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος θα μιλούσε στην τελετή». Προσέθεσε ακόμα ότι δεν υποστηρίζει το κίνημα που προωθεί το μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ, το οποίο έχει στόχο την απομόνωση του Τελ Αβίβ.

«Όπως πολλοί Ισραηλινοί και Εβραίοι ανά τον κόσμο, μπορώ να ασκώ κριτική στην ηγεσία του Ισραήλ χωρίς να επιθυμώ το μποϊκοτάρισμα ολόκληρου του έθνους», δήλωσε η ηθοποιός και συνέχισε λέγοντας ότι «το Ισραήλ ιδρύθηκε ακριβώς πριν από 70 χρόνια για να αποτελέσει το καταφύγιο των προσφύγων του Ολοκαυτώματος. Αλλά η κακή συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς που υποφέρουν από τις σημερινές αγριότητες, απλά δεν είναι σύμφωνη με τις εβραϊκές αξίες μου. Επειδή νοιάζομαι για το Ισραήλ πρέπει να σταθώ κατά της βίας, της διαφθοράς, της ανισότητας και της κατάχρησης εξουσίας».

UPDATE-ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΙΣΡΑΗΛ:

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο να στραφεί εναντίον της Πόρτμαν κατηγορώντας τη γεννημένη στην Ιερουσαλήμ ηθοποιό ότι προδίδει το εβραϊκό κράτος.

Σε δήλωσή της χθες, Παρασκευή, η Πόρτμαν είπε: «Η βία εναντίον όσων υποφέρουν από τις σημερινές αγριότητες, δεν συμβαδίζει με τα εβραϊκά μου στάνταρ. Επειδή νοιάζομαι για το Ισραήλ, πρέπει να αντισταθώ στη βία, τη διαφθορά, την ανισότητα και την κατάχρηση εξουσίας».

Η υπουργός Πολιτισμού Miri Regev εκτόξευσε προσβολές προς την πρωταγωνίστρια του “Black Swan” ότι «έπεσε σαν ώριμο φρούτο στα χέρια των υποστηρικτών του BDS».

«Η Ναταλί, εβραία ηθοποιός που γεννήθηκε στο Ισραήλ, ακολουθεί εκείνους που σχετίζουν την επιτυχή ιστορία και την θαυμάσια αναγέννηση του Ισραήλ με ιστορία σκότους», δήλωσε η Regev.

Νομοθέτης από το κυβερνών κόμμα Likud ζήτησε να ανακληθεί η ιθαγένειά της.

Ο Oren Hazan την χαρακτήρισε ως «Ισραηλινή Εβραία που χρησιμοποιεί με κυνικό τρόπο την καταγωγή της για να προωθήσει την καριέρα της».

Άλλοι όμως προέτρεψαν το Ισραήλ να λάβει υπόψη ότι απομακρύνει τους υποστηριχτές του με την καταδίκη κάθε κριτικής εναντίον του – και με την όλο και πιο σκληρή στάση του απέναντι στους Παλαιστινίους.

Η Rachel Azaria του κεντρώου κόμματος Kulanu δήλωσε ότι η αντίδραση της Πόρτμαν αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αντιπάθεια των νεότερων Εβραίων στη Διασπορά.

«Η ακύρωση της Natalie Portman θα πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι», έγραψε σε tweet. «Είναι απολύτως μια από εμάς, αναγνωρίζει με την εβραϊκότητά της και το ότι ειναι ισραηλινή. Εκφράζει τις φωνές πολλών Αμερικανών Εβραίων, και ιδιαίτερα εκείνων της νεότερης γενιάς ».

Η ηθοποιός, η οποία γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε νηπιακή ηλικία, εξακολουθεί να αναμένει το βραβείο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει πει ότι θα δωρήσει σε ισραηλινές και διεθνείς γυναικείες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

 

Δείτε ένα απόσπασμα έπι του θέματος απο τις ειδήσεις της ΕΡΤ (20/4/2018), μαζί με την ξ αιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη και τα πλάνα της δικής μας, Αλεξίας Τσούνη, που ταξίδεψε στην Παλαιστινη και το Ισραήλ και επέστρεψε με εικόνες που συγκλονίζουν. (Από 36:50-41:10).

Άλλους 4 διαδηλωτές σκότωσε χτες ο Ισραηλινός στρατός κατοχής, μεταξύ των οποίων έναν 15χρονο, στη Λωρίδα της Γάζας στην…

Gepostet von Το Μωβ am Samstag, 21. April 2018

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters/ Νέα από την Παλαιστίνη FB Page