Γυναίκα πιλότος-ήρωας κατάφερε να σώσει 148 άτομα-Η ιστορία της και ο ρατσισμός που βίωσε λόγω φύλου

Αλιεύει/Γράφει η Ιρέν Κόντου

Έσωσε ζωές με την εμπειρία και την ψυχραιμία της. Ο λόγος για την Tammie Jo Shults, την πιλότο της Southwest Airlines του Boeing 737, του οποίου εξερράγη ο αριστερός κινητήρας, τη στιγμή που πετούσε την Τρίτη 17/4/2018  από τη Νέα Υόρκη στο Ντάλας, σε ύψος περίπου 30.000 πόδια, με 149 επιβαίνοντες (144 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος).

Μετά την έκρηξη, συντρίμμια χτύπησαν την άτρακτο του αεροπλάνου με αποτέλεσμα να σπάσει ένα παράθυρο και να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα που καθόταν δίπλα από αυτό.
Η άτυχη γυναίκα σχεδόν απορροφήθηκε, μετά το σπάσιμο του παραθύρου, ωστόσο δύο επιβάτες την τράβηξαν πίσω στην καμπίνα, όμως είχε τραυματιστεί σοβαρά. Επτά ακόμη άτομα υπέστησαν μικροτραυματισμούς.
«Η πιλότος ήταν εκπληκτική. Έχει 30 χρόνια εμπειρίας και ήξερε πολύ καλά πώς να μας προσγειώσει. Μέσα σε 5 λεπτά κατάφερε να διανύσει 30.000 πόδια. Πραγματικά είναι απίστευτο» δήλωσε μια νεαρή επιβάτιδα του αεροσκάφους.

Η Tammie Jo Shults απέκτησε το δίπλωμά της στο πανεπιστήμιο MidAmerica Nazarene University, ένα χριστιανικό ίδρυμα στο Κάνσας, και αποφάσισε να γίνει πιλότος των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρχικά δοκίμασε την τύχη της στην US Air Force (Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ) , αλλά  δεν πέρασε  τα τεστ για να γίνει πιλότος, μετέδωσε το Reuters.

Αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό τα πράγματα δεν ήταν εύκολα  καθότι ”υπέφερε” στις τάξεις του, εξαιτίας του φύλου της. «Ήξερε ότι έπρεπε να δουλέψει περισσότερο από τους άλλους», δήλωσε η φίλη της Cindy Foster. Έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες καταδιωκτικών και πέταξε και με F/A-18 Hornet, ένα μαχητικό αεροσκάφος. Στην Southwest Airlines εντάχθηκε  το 1993.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η πιλότος έχει κάνει ιστορία στην καριέρα της. Η Shults, όπως ειπαμε, ήταν μεταξύ των πρώτων γυναικών πιλότων μαχητών στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο Cindy Foster, ένας συμμαθητής στο Πανεπιστήμιο του Ναζαρένε της MidAmerica, όπου η Shults σπούδασε βιολογία και αγροτοβιομηχανία, λέει ότι  ήταν η πρώτη γυναίκα που πετούσε μαχητικά F / A-18 Hornet για το Πολεμικό Ναυτικό.

Εκπρόσωπος του Ναυτικού Lt. Christina H. Sears λέει στο CNBC Make It ότι ενώ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η Shults ήταν η πρώτη γυναίκα που πετούσε ένα F / A-18 Hornet, επιβεβαίωσε ότι “ήταν μεταξύ των πρώτων γυναικών πιλότων” .

Η Shults ξεκίνησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 1985 και υπηρέτησε ως πιλότος εκπαιδευτή με το F / A-18 Hornet και EA-6B Prowler, επιτυγχάνοντας την τάξη υπολοχαγού διοικητή, δήλωσε .

Παρόλο που η Shults είχε πάντα μια αγάπη για τη πτήση, συναντήθηκε με “μεγάλη αντίσταση” λόγω του φύλου της, λέει η φίλη της Cindy Foster η οποία αποφοίτησε το 1983. “Ήταν κοινό μυστικό ότι έπρεπε να εργαστεί σκληρότερα από όλους τους άλλους”.

 

Στη φωτογραφία η Tammie Jo Shults (αριστερά)

Πηγές:  https://www.purewow.com/news 23/4/2018
https://www.militaire.gr 19/4/2018
 Reuter
CNBC
Associated Press
Washington Post