Επικαιρότητα: Οργή στην Ισπανία για την «αγέλη βιαστών» που έπεσε στα… μαλακά

Αλιεύει η Ζωή Κόκαλου

Οργή προκάλεσε στην Ισπανία η δικαστική απόφαση για υπόθεση ομαδικού βιασμού μίας 18χρονης στο γνωστό φεστιβάλ της Παμπλόνα Σαν Φερμίν το 2016: Πέντε άνδρες από την Σεβίλλη είχαν παρασύρει μία 18χρονη σε υπόγειο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και την εξανάγκασαν σε διαδοχικές σεξουαλικές επαφές, τις οποίες μαγνητοσκόπησαν. Η υπόθεση έγινε γνωστή στη Ισπανία ως υπόθεση «της αγέλης» («La Manada») επειδή οι πέντε στη συνέχεια ανέβασαν τα βίντεο στη διαδικτυακή ομάδα «Αγέλη», όπου άνδρες αναρτούν στιγμιότυπα σεξουαλικών συνευρεύσεών τους.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε σε 9ετή φυλάκιση κρίνοντάς τους ενόχους για «σεξουαλική κακοποίηση» αλλά όχι για την, πολύ βαρύτερη, κατηγορία του βιασμού.

Ο δικαστής, ο οποίος δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης, επέβαλε επίσης στους κατηγορουμένους να καταβάλουν στο θύμα αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.

Η απόφαση αμέσως προκάλεσε θύελλα επικρίσεων και οργή. 
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία, από τη Σεβίλη έως τη Βαρκελώνη αλλά και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη κρατώντας πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «σε πιστεύω, αδελφή» και φωνάζοντας «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός».

Madrid, Spain, April 26, 2018. REUTERS/Sergio Perez

Στη Μαδρίτη, άνδρες και γυναίκες κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας «Ντροπή! Ντροπή!» και «Όχι σημαίνει Όχι!». Στη Βαρκελώνη χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της πόλης, χτυπώντας τηγάνια και κατσαρόλες και κραδαίνοντας τα κλειδιά τους στον αέρα.

Η δίκη της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων» είχε ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ισπανία αλλά και τον προβληματισμό για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στο ετήσιο φεστιβάλ και την κακομεταχείριση των γυναικών γενικότερα.

Είχε όμως τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αφού διαδραματίστηκε μεσούσης της γενικότερης ανησυχίας για τα περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων των γυναικών μετά το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Η πεντάμηνη δίκη είχε γίνει μεν κεκλεισμένων των θυρών για να προστατευτεί το θύμα. Η υπόθεση είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων πέρυσι με κεντρικό σύνθημα Εγώ, σε πιστεύω.

Madrid, Spain, April 26, 2018. REUTERS/Sergio Perez

Κάθε ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας έφερνε στο φως και περισσότερες λεπτομέρειες από τη δράση της «Manada» , («Αγέλη των Λύκων») όπως ήταν η ονομασία που χρησιμοποιούσαν σε μία ομάδα στο WhatsApp για να καυχηθούν για τις πράξεις τους.

Η εισαγγελία είχε ζήτησε την επιβολή 22ετούς ποινής κάθειρξης για τους πέντε, που αρνούνταν ότι είχαν οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή χωρίς τη συναίνεση της γυναίκας και παραδέχονταν μόνο την κλοπή του κινητού της τηλεφώνου. Η απόφαση του δικαστή να περιλάβει στον φάκελο της υπόθεσης την έρευνα ιδιωτικού ντετέκτιβ για τη ζωή του θύματος είχε πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων.

Πολιτικοί από όλα τα κόμματα καταδίκασαν την απόφαση.

«Ως πολίτης και ως πατέρας, δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτήν την απόφαση» ήταν το tweet του Άλμπερτ Ριβέρα, του επικεφαλής του κόμματος Ciudadanos.

«Μοιάζει σα να λέμε στα θύματα ότι αν δεν τα βάλεις με πέντε κακοποιούς, διπλάσιους σε μέγεθος από εσένα, θέτοντας τη ζωή σου σε κίνδυνο, δεν είναι βιασμός» επισήμανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του κόμματος Podemos.

Μάλιστα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Ναβάρας αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση.

Η φράση «Yo si te creo» (Εγώ , σε πιστεύω) είχε κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές: Reuters GR
              Reuters ES
              Euronews