Έκθεση Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Ανατριχιαστικά στοιχεία για το είδος των πυρομαχικών του Ισραήλ

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει η τελευταία έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» της Παλαιστίνης, όχι μόνο όσον αφορά τη ραγδαία αύξηση των θυμάτων του ισραηλινού στρατού αλλά κυρίως, το «είδος» των τραυμάτων στα σώματα νεκρών και τραυματιών, τα οποία όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά είναι «ασυνήθιστης σοβαρότητας» κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το είδος των πυρομαχικών που ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποιεί πλέον εναντίον των παλαιστινίων.

Αναφερόμενη στα θύματα των αιματηρών γεγονότων που ξεκίνησαν την 30ή Μαρτίου όταν η κυβέρνηση Νετανιάχου μέσω του υπουργού Άμυνας έδωσε ανοιχτά το πράσινο φως στους ελεύθερους σκοπευτές να εκτελούν κατά βούληση και χωρίς να χρειάζεται να πάρουν άλλη εντολή όποιον Παλαιστίνιο κρίνουν οι ίδιοι πως θέτει σε κίνδυνο την «ασφάλεια της χώρας», η επικεφαλής των ΓΧΣ Marie-Elisabeth Ingres είπε συγκεκριμένα:

«Από τους τουλάχιστον 500 τραυματίες που έχουμε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από τους μισούς έχουν δεχθεί σφαίρες οι οποίες έχουν κυριολεκτικά συνθλίψει οστά και ιστούς. Τα τραύματα αυτά είναι ασυνήθιστα σοβαρά και τέτοια είχαμε να δούμε από την επίθεση του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης το 2014».Στην έκθεση των ΓΧΣ που ήρθε στη δημοσιότητα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρεται:

«Οι σφαίρες που πλέον χρησιμοποιούνται προκαλούν πολύ μικρή πύλη εισόδου στα σώματα των ανθρώπων αλλά η αντίστοιχη κατά την έξοδο από αυτά έχει το μέγεθος γροθιάς. Οι βλάβες που προκαλούνται από αυτές είναι κυριολεκτικά καταστροφικές και μεγάλος αριθμός των ασθενών από εκείνους που καταφέρνουν να επιζήσουν, θα πρέπει να υποβληθούν σε πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.

»Αλλά και από εκείνους που χειρουργηθούν, οι περισσότεροι θα πρέπει να ζήσουν με βαρύτατες μόνιμες αναπηρίες ενώ κάποιος αριθμός τραυματιών που δεν προλαβαίνουν να λάβουν άμεσα πρώτες βοήθειες, υποβάλλεται αναγκαστικά σε έναν ή περισσότερους ακρωτηριασμούς έχοντας εμφανίσει ήδη γάγγραινα αλλά και βαρύτατες δυσλειτουργίες των ζωτικών τους οργάνων».

Οι ίδιες ακριβώς καταγγελίες όμως γίνονται και από την MAP, βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που λειτουργεί στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και προσφέρει ιατρική βοήθεια στους ασθενείς της Γάζας

«Οι σφαίρες που χρησιμοποιούνται από τον στρατό του Ισραήλ προκαλούν τραύματα που δεν έχουμε ξαναδεί από το 2014. Η τρύπα εισόδου του βλήματος είναι μικρή. Το τραύμα όμως που προκαλείται κατά την έξοδο είναι καταστροφική, καθώς κυριολεκτικά κονιορτοποιεί τα οστά και τους μαλακούς ιστούς», αναφέρει η ομάδα η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, επικαλούμενη σχετική αναφορά βρετανού χειρουργού.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δυο εκθέσεις των διαφορετικών Οργανώσεων, καταγγέλλουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, χρησιμοποιώντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τις ίδιες λέξεις, κάτι που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την ακρίβεια των όσων αναφέρονται, δηλαδή στο ότι το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται δεν αποσκοπεί σε κάποιου είδους «αποτροπή» αλλά στον θάνατο ή τον βαρύτατο τραυματισμό κάθε παλαιστινίου που θα μπει στο στόχαστρο του ελεύθερου ισραηλινού σκοπευτή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, (OCHA), από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης των Παλαιστινίων και μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει ήδη τους 37, εκ των οποίων 4 ήταν μικρά παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 4.900.

Στους 40 νεκροί και 5.511 τραυματίες ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών ύστερα το ξέσπασμα των ειρηνικών διαδηλώσεων στις 30 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα:
– 1738 τραυματίες από πραγματικά πυρά.
– 394 τραυματίες από πλαστικές σφαίρες.
– 611 τραυματίες από εισπνοή δακρυγόνων αερίων.
– 625 τραυματίες από διάφορες αιτίες.Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μέσω του Ύπατου Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ζητά να σταματήσει τη χρήση υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας του στη Λωρίδα της Γάζας και να φροντίσει να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους και τους τραυματισμούς που υπέστησαν Παλαιστίνιοι τον τελευταίο μήνα.

 

Πηγή: write-in.gr