Ελ Σαλβαδόρ: Γυναίκα καταδικάστηκε για τον φόνο του παιδιού της επειδή απέβαλε και πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή

 Σ’ αυτή τη χώρα δεν απαγορεύονται απλώς οι αμβλώσεις: απαγορεύεται να φέρεις στον κόσμο ένα νεκρό παιδί και τιμωρείται με όρους ποινικού αδικήματος

Μία γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών με την κατηγορία ότι έκανε άμβλωση, αφέθηκε ελεύθερη αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε την ποινή της.

Η Τεοντόρα Βάσκες παρέμεινε επί 10 χρόνια στη φυλακή επειδή απέβαλε, σε μια χώρα που έχει μια από τις σκληρότερες νομοθεσίες στον κόσμο κατά των αμβλώσεων.

Η 34χρονη γυναίκα βγήκε  από τη φυλακή του Ιλοπάνγκο και την υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές η οικογένειά της –μεταξύ αυτών και ο 14χρονος γιος της– καθώς και μέλη οργανώσεων που είχαν αγωνιστεί για την απελευθέρωσή της.

«Είναι ελεύθερη, η Τεοντόρα είναι ελεύθερη, χαρούμενη που βρήκε την ελευθερία της ξανά μετά από αυτόν τον Γολγοθά. Είδε ήδη τους δικούς της και επέστρεψε στο σπίτι της» είπε ο Χόρχε Μενχίβαρ, ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης που μάχεται για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η οργάνωση αυτή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υπενθυμίζει ότι η γυναίκα φυλακίστηκε «για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε».

Η Τεοντόρα Βάσκες ήταν σχεδόν εννέα μηνών έγκυος όταν κάλεσε το κέντρο άμεσης βοήθειας, στις 14 Ιουλίου 2007, από την τουαλέτα του κολεγίου του Σαν Σαλβαδόρ όπου εργαζόταν. Η κλήση της δεν έλαβε ποτέ απάντηση και, όπως λέει, γέννησε νεκρό το παιδί που κυοφορούσε.

Ένας άλλος υπάλληλος του κολεγίου είδε το νεκρό μωρό και κάλεσε την αστυνομία που συνέλαβε τη νεαρή γυναίκα, η οποία είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Τουλάχιστον άλλες 27 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης επειδή απέβαλαν. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές 8-10 χρόνια κάθειρξης για την κατηγορία της άμβλωσης όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι δικαστές θεωρούν την έκτρωσή ή ακόμη και την αποβολή ως «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικά στοιχεία», που επιφέρει κάθειρξη 30-50 ετών.

Για την ακρίβεια, το Ελ Σαλβαδόρ είναι μία από τις 5 χώρες στον κόσμο όπου οι εκτρώσεις είναι παράνομες, ακόμη κι αν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.  To πρόσωπο της Teodora μπορεί να το βρει κανείς σε τοιχογραφίες απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας και σε πανό, σε κάθε διαδήλωση για τα γυναικεία δικαιώματα και κυρίως για το δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίζει τι θα κάνει με το σώμα της.  

Woman faces jail time for having a stillborn baby

30 years in prison — for having a stillborn baby. The laws in El Salvador put women behind bars for abortions or miscarriages.

Gepostet von Brut am Mittwoch, 2. Mai 2018

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. Βίντεο: Guardian)