Εκπληκτικές Εικόνες από το Πρώτο Woodstock το ’69

Εκείνο το φεστιβάλ, αντανακλούσε το πνεύμα «ζήσε τη ζωή σου όπως θέλεις».

Ο Baron Wolman θεωρείται ένα από τα μεγάλα αφεντικά της μουσικής φωτογραφίας και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο. Ήταν από τους πρώτους editors γραφικών στο περιοδικό Rolling Stone. Ο φακός του απαθανάτισε τον Bob Dylan, τον Jim Morrison, την Janis Joplin, τους Rolling Stones και τους Grateful Dead. Αν και αγαπημένος του ήταν, και πάντα θα είναι, ο Jimmy Hendrix.

Στη διάρκεια των τριών χρόνων που είχε αυτό το πόστο, έπρεπε να καταγράψει το πρώτο Woodstock – ίσως το πρώτο μεγα-φεστιβάλ, το οποίο θεωρείται επίσης ένα από τα ιδρυτικά events της σύγχρονης μουσικής.

 

 

 Όλα όσα έγιναν εκεί απεικονίζονται εξαιρετικά στις φωτογραφίες του Wolman, έκθεση των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Caja Mágica της Μαδρίτης.

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Καλοκαιριού της Αγάπης –της «ειρήνης και της μουσικής», όπως είχε ανακοινώσει η διαφημιστική αφίσα– που είναι οι καλύτεροι μάρτυρες ενός φεστιβάλ που φιλοξένησε σαράντα γκρουπ, αλλά πάνω από όλα αποτέλεσε τη στιγμή, όπως λέει ο φωτογράφος, που γεννήθηκε και πέθανε το κίνημα των χίπηδων.

Ο Wolman ήταν στη Μαδρίτη την περασμένη βδομάδα, μαζί με τον οργανωτή του Woodstock Michael Lang, όπου και οι δύο ήταν συντονιστές master class στη σχολή Atomic Garden. Πριν γίνει αυτό, μιλήσαμε μαζί του για μουσική, rock stars, ναρκωτικά, αλκοόλ, τον βασιλιά του φεστιβάλ Hendrix, την ισότητα και την ειρήνη.

“Ήταν φανταστικοί. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πιουν, να καπνίσουν και να κάνουν έρωτα. Δεν έγινε ούτε ένας καβγάς όλες εκείνες τις μέρες και αν ποτέ υπήρξε μια πραγματική αναπαράσταση του ελεύθερου πνεύματος της εποχής, αυτό ήταν το Woodstock. Το πραγματικό κίνημα των χίπηδων γεννήθηκε και πέθανε εκεί.”

  

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Spain.