Αντιρρησίες συνείδησης στο Ισραήλ: Αρνούνται να σκοτώσουν

Ο ανθός της αντίστασης

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Βωβού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση του Μωβ για αλληλεγγύη γυναικών σε Παλαιστίνη-Ισραήλ, στον κινηματογράφο Στούντιο.

Η 20χρονη αντιρρησίας συνείδησης Atalya Ben Abba περιέγραψε τη στρατιωτικοποίηση της ισραηλινής κοινωνίας και το κλίμα του φόβου που καλλιεργείται διαρκώς. Ο πολύς κόσμος δεν ξέρει αν υπάρχει κατοχή, είναι άγνωστο σ’ αυτούς. Το μόνο που γνωρίζει είναι ο φόβος από τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες, είπε, γιατί αυτό διαδίδεται από όλα τα μέσα.

Στο στρατό υπηρετούν άντρες και γυναίκες, για δυο χρόνια και 4 μήνες οι γυναίκες, δύο χρόνια και 8 μήνες οι άντρες. Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι πολλοί, είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ενώ οι φυγόστρατοι με άλλους τρόπους, π.χ. τρελόχαρτο ή επίκληση συμμετοχής σε θρησκευτικές κοινότητες, είναι πάρα πολλοί.  Eπίσης υπάρχουν και λιποτάκτες, που ανήκουν στις φτωχότερες τάξεις και λιποτακτούν γιατί δεν μπορούν να στερήσουν από τις οικογένειές τους τα εισοδήματά τους. Αυτούς, όταν τους συλλαμβάνουν τους φυλακίζουν για μεγάλα διαστήματα. Στο σύνολο υπηρετεί περίπου το 50% των στρατεύσιμων.

Η σεξουαλική επίθεση εναντίον των γυναικών στην κοινωνία είναι πολύ αυξημένη σε σύγκριση με άλλες κοινωνίες, και είναι ένα προς ένα. Κάθε γυναίκα δέχεται σεξουαλική επίθεση στη ζωή της. Αυτό αποδίδεται στην κουλτούρα της επιθετικότητας και του μάτσο ανδρισμού που καλλιεργείται και κυριαρχεί.
Στο στρατό όμως, οι σεξουαλικές επιθέσεις είναι πολλαπλάσιες, αλλά είναι κάτι που αποσιωπάται και κρύβεται από τις επίσημες πηγές.

Η ίδια κλήθηκε να παρουσιαστεί τέσσερις φορές, την κάθε φορά αρνείτο και φυλακιζόταν για ένα μήνα. Σύνολο τέσσερις μήνες φυλακή. Στο τέλος πέρασε από μια επιτροπή για την απαλλαγή της λόγω αντίρρησης συνείδησης, αλλά η επιτροπή της έδωσε το απολυτήριο λόγω “κακής και χείριστης συμπεριφοράς”, δεν την αναγνώρισε ως αντιρρησία.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη 70 μέρες φυλακής μια ακόμα αντιρρησίας, και μας κάλεσε να κάνουμε διαμαρτυρίες για την απελευθέρωσή της.

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε εκτεταμένη συνέντευξη της Ατάλια.

Η εκλεκτή ελληνοπαλαιστίνια αναλύτρια Ζακία Άκρα που επρόκειτο να μιλήσει πιο αναλυτικά για την αντίσταση στην κατοχή και τις προοπτικές του παλαιστινιακού κινήματος αρρώστησε ξαφνικά και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Θα την καλέσουμε σύντομα σε άλλη σχετική εκδήλωση.

Από πλευράς του Μωβ μίλησε η Αλεξία Τσούνη, για την εμπειρία της σε Ισραήλ-Παλαιστίνη όπου πήγε την περίοδο του Πάσχα, και πρόβαλε βίντεο με συνεντεύξεις που η ίδια πήρε.

Επίσης μίλησε πολύ συνοπτικά η υπογράφουσα, θέλοντας να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ατάλια, για να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού που εκφράστηκε με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε. Η ομιλία που συντομεύθηκε, θα δημοσιευθεί ολόκληρη στο Μωβ.

Προβλήθηκαν και άλλα βίντεο για την κατοχή και τη Νάκμπα, στην ωραιότατη αίθουσα Studio New Star Art Cinema,  το πασίγνωστο Στούντιο. Ιδιαίτερα ένα 15λεπτο στο τέλος, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, που το έχει φτιάξει η οργάνωση Νεολαία ενάντια στους εποικισμούς, με αγγλικούς υπότιτλους.