Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο

Το πολιτιστικό κύμα που απλώνει παγκοσμίως εδώ και 41 χρόνια το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, καταφτάνει και φέτος στην πόλη μας. Με σημείο αναφοράς την Παρασκευή 18 του μηνός, όπως έχει επίσημα οριστεί, ολόκληρη η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, σε ένα σύσσωμο πομπό πολιτισμού, και δίνει έναν επιπλέον λόγο σε μικρούς και μεγάλους, Αθηναίους και τουρίστες να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβουν οι μουσειακοί θύλακες της πόλης, με εντελώς ελεύθερη είσοδο σε εκθέματα και εκδηλώσεις.

Με κεντρική θεματική του φετινού προγράμματος «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», η σημασία της ημέρας εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο στα ύψη. Ποιός είναι ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη Αθήνα; Έχουν τη θέση που τους αναλογεί στην πολιτισμική πίτα; Πώς μπορούν να ανέβουν στο άρμα του σήμερα και να αντικρίσουν τις ανάγκες του κοινού; Με το βλέμμα σε μία ευρύτερα ψηφιοποιημένη εποχή, τί καλούνται να αναδιαμορφώσουν; Ερωτήματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επανέρχονται όλο και πιο επιτακτικά στην ατζέντα του σήμερα (το είδαμε και με το επικείμενο Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης), και που έχουν στον πυρήνα τους το ζήτημα της δικτύωσης, του εκσυγχρονισμού και της νέας εποχής, πρωταγωνιστούν, με τιμώμενο μουσείο για φέτος το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

Σημείο συνάντησης για την επίσημη έναρξη, λοιπόν, σε ένα μουσείο που η ιστορία συναντά την τεχνολογία και την επικοινωνία. Την Παρασκευή, 18 Μαΐου και ώρα 7 μμ., ένα πρόγραμμα ομιλιών από πανεπιστημιακούς καθηγητές και όχι μόνο (Μαρία Ρούσσου, Ντέπη Τζιμέα), ξεναγήσεις, μουσικά προγράμματα κά, συστήνει ένα λίγο-πολύ άγνωστο αλλά αρκετά σημαντικό θύλακα της πόλης. Οι εκδηλώσεις, βέβαια, απλώνονται από τις 17 ως τις 20 του μηνός στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, δίνοντας εξίσου δυνατές αφορμές για να βάλουμε ρότα προς Νέα Κηφισιά, με εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα.

Την ίδια ημέρα αλλά και τις επόμενες, τα ραντεβού έρχονται το ένα δίπλα από το άλλο σε όλη την πόλη. Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας, όπως η «Μια μικρή γεύση αρχιτεκτονικής για το παιδιά» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (19/5, 11.30 π.μ.), πρωτότυπες δράσεις σε πιο μικρούς πυρήνες πολιτισμού, όπως η «Διανυκτέρευση στο Μουσείο» στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» (18/5, 7 μ.μ.), αναλυτικές περιηγήσεις, όπως στο Ιλίου Μέλανθρον του Νομισματικού Μουσείου (17/5, 11 π.μ.), επαφή με high tech πλατφόρμες, όπως το «Πολεμικό μουσείο & ψηφιακές δράσεις» στο ομώνυμο μουσείο (18/5, 9 π.μ.) ή το «Διαδρομές & συναντήσεις» στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (18/5, 10 μ.μ.), αλλά και εναλλακτικά δρώμενα,όπως η ομιλία «Memes και διαδικτυακός λόγος στον ελλαδικό χώρο» (18/5, 7 μ.μ.), φισκάρουν αμέτρητα την ατζέντα μας για λίγες ημέρες.

Αν σκεφτεί κανείς ότι παράλληλα με αυτά, εξαιρετικής σημασίας εκθέματα και διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνικά δημιουργήματα μάς περιμένουν στα πιο εμβληματικά μουσεία της πόλης με ελεύθερη είσοδο, τότε τα διλήμματα πολλαπλασιάζονται… Οπλιστείτε με περίσσια δύναμη και ξεκινήστε να προγραμματίζετε τις διαδρομές σας.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.

 

Πηγή: http://network.icom.museum/icom-greece/