Olivera Lakic: Ποια είναι η ατρόμητη δημοσιογράφος που κατέβασε το Μαυροβούνιο στους δρόμους

 

Η μαχητική δημοσιογράφος που πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι της αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραδεχθεί τα λάθη της αναφορικά με την προστασία του Τύπου από το οργανωμένο έγκλημα.

 

Πριν από λίγες μέρες, στο Μαυροβούνιο, οι πολίτες κατέβηκαν οργισμένοι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το οργανωμένο έγκλημα.  

Μία γυναίκα είχε πυροβοληθεί εν ψυχρώ μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της. Ήταν η δημοσιογράφος Olivera Lakic, μία από τις λίγες τολμηρές επαγγελματίες, που άντεχαν να γράφουν για τους δεσμούς που εδώ και χρόνια έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και κάθε λογής παρακλάδι του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. 

Η υπόθεση της Lakic θυμίζει πολύ εκείνη της δημοσιογράφου από τη Μάλτα, με τη μόνη διαφορά ότι η Ντάφνι Γκαλιζία δεν γλίτωσε από την επίθεση. Και οι δύο ασχολούνταν με υποθέσεις που ενέπλεκαν τις κυβερνήσεις τους σε συμφωνίες εκατομμυρίων με το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη δραστηριότητα πλουτισμού των πολιτικών τους. Η 49χρονη Lakic δεν βρισκόταν για πρώτη φορά στο στόχαστρο.

Το 2012 μετά από μία σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Vijesti» και άρθρων που αποκάλυπταν τον παράνομο τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας καπνών στη χώρα, είχε δεχθεί επίθεση μέσα στο διαμέρισμα της στην Ποντγκόριτσα.

Ο άνθρωπος που εισέβαλε στο σπίτι της, χτυπώντας και τρομοκρατώντας την, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλακή, όχι όμως και αυτοί που είχαν οργανώσει το χτύπημα εναντίον της.

Εδώ και καιρό στο Μαυροβούνιο, τόσο οι πολίτες όσο και οι δημοσιογράφοι, πιστεύουν ότι η ίδια η κυβέρνηση αφήνει τους λειτουργούς του Τύπου εκτεθειμένους και ευάλωτους απέναντι στη δράση της μαφίας. 

Ο Ζέλικο Ιβάνοβιτς, διευθυντής της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν η δημοσιογράφος, κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της χώρας, , Μίλο Ντζουκάνοβιτς, ότι έχει δημιουργήσει μία εξόχως εχθρική ατμόσφαιρα, βάλλοντας χωρίς περιστροφές εναντίον της εφημερίδας και των ανθρώπων της και παρακινώντας αρμούς του οργανωμένου εγκλήματος να καταφέρνουν θανατηφόρα χτυπήματα σε δημοσιογράφους.

«Ο Ντζουκάνοβιτς έχει εγκαινιάσει νέα περίοδο κυνηγιού στους δημοσιογράφους και τους ρεπόρτερ μας», είπε χωρίς φόβο ο διευθυντής της «Vijesti». Και δεν φαίνεται να λέει ψέματα: αρκετοί δημοσιογράφοι στο Μαυροβούνιο, μεταξύ των οποίων οι Tufik Softic και Sead Sedakovic ξυλοκοπήθηκαν αγρίως, είδαν τα αυτοκίνητά τους να παγιδεύονται με εκρηκτικούς μηχανισμούς, τα σπίτια τους να παρακολουθούνται και τους δικούς τους ανθρώπους να κινδυνεύουν.

H θλιβερή πραγματικότητα του Μαυροβουνίου με τον πληθυσμό των 600.000 κατοίκων, δυστυχώς εδώ και καιρό φαίνεται να είναι η τρομοκρατική κυριαρχία του σημερινού του προέδρου Ντζουκάνοβιτς.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις βλέπουν τον συγκεκριμένο πολιτικό ως φιλοευρωπαϊκό, η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για δικτατορικές πρακτικές και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Βέβαια, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αρνούνται τις κατηγορίες, όμως, φαίνεται ότι η έκταση που έχουν πάρει αυτές οι κατηγορίες, τον ξεπερνούν.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις βλέπουν τον Μίλο Ντζουκάνοβιτς ως φιλοευρωπαϊκό, η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για δικτατορικές πρακτικές και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις βλέπουν τον Μίλο Ντζουκάνοβιτς ως φιλοευρωπαϊκό, η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για δικτατορικές πρακτικές και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρέσβης της ΕΕ, Avio Orav και ο ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης Judy Kuo επισκέφτηκαν την Lakic στο νοσοκομείο. Η υπόθεση ανάγκασε επίσης τον Harlem Desir, τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ να ταξιδέψει στην Ποντγκόριτσα, ενώ ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Johannes Hahn έστειλε λουλούδια στη δημοσιογράφο που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή όμως κατάσταση.

Και πάλι, όμως, ο διευθυντής της εφημερίδας στην οποία εργάζεται η Lakic δεν φαίνεται να πείθεται από τις καλές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαλλάξει τον Τύπο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και προέρχονται από τη βαρονία της Πολιτικής σε συνεργασία με τους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Η στάση που κρατά η Φεντερίκα Μογκερίνι, το υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον Πρόεδρο του Μοντενέγκρο θεωρείται από τον δημοσιογράφο απαράδεκτη.

«Για να δούμε τώρα πώς η κυρία Μογκερίνι θα καλωσορίσει τον Ντζουκάνοβιτς στις Βρυξέλλες, πώς θα τον αγκαλιάσει και θα τον συγχαρεί για τις ευρωπαϊκές αξίες του και την προσπάθεια του να περάσει αυτά τα ιδανικά στο Μοντενέγκρο. Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυτό που συμβαίνει εδώ με συλλυπητήρια και ευχολόγια ότι οι αρχές θα συλλάβουν τους ενόχους, οι δημοσιογράφοι θα κάθονται πάνω σε νάρκες», κατέληξε αυστηρά ο Ιβάνοβιτς.

Για την ιστορία, η Lakic θεωρείται μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους και στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ενώ η Vijesti για το Μαυροβούνιο αποτελεί μία από τις όχι ελεγχόμενες από την εκάστοτε πολιτική δύναμη εφημερίδες, με πολλά αποκλειστικά και άπειρα ενοχλητικά άρθρα για πολιτικά πρόσωπα, αλλά και για στελέχη επιχειρήσεων και προσωπικότητες που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Με στοιχεία από DW, Vijesti.me

lifo.gr