Φρένο γαλλικής κυβέρνηση στους “Γάλλους εραστές”: Ποινικοποιείται η λεκτική παρενόχληση γυναικών στον δρόμο

Ποινικοποιείται η λεκτική παρενόχληση γυναικών στον δρόμο, όπως σφυρίγματα, συμπεριφορές ή πίεση σεξουαλικής ή σεξιστικής φύσης που υποβαθμίζουν, ντροπιάζουν, απειλούν ή είναι επιθετικές – Τον δρόμο ανοίγει πρώτη Γαλλία που θεσμοθετεί πρόστιμο 750 ευρώ

Επιμελείται η Ιρέν Κόντου

Με 750 ευρώ πρόστιμο θα τιμωρούνται όσοι παρενοχλούν γυναίκες στο δρόμο λεκτικά ή σφυρίζοντας. Στόχος του νόμου Μακρόν είναι με τον νόμο αυτό να μπορούν οι Γαλλίδες να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να παραβιάζεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους σε δημόσιους χώρους και να μην υπονομεύεται η αυτοεκτίμησή τους και το δικαίωμα στην ασφάλεια.

Στον νόμο περιλαμβάνονται “σχόλια, συμπεριφορές ή πίεση σεξουαλικής ή σεξιστικής φύσης που υποβαθμίζουν, ντροπιάζουν, απειλούν ή είναι επιθετικές“.

Αν και η αρχική πρόταση μιλούσε για πρόστιμο 90 ευρώ, στο τελικό νομοσχέδιο γίνεται λόγος για πρόστιμο τάξης 750 ευρώ. Εμπνευστής του νομοσχεδίου είναι η  υπουργός ισότητας Μαρλέν Σιάπα, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “μιλάμε για τη στιγμή που ο άνδρας πλησιάζει από πίσω μια γυναίκα, της μιλάει και η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί είναι μόνη της. Δεν καλεί σε βοήθεια γιατί πιστεύει ότι “θα συνεχίσω να περπατάω και θα ξεφύγω”. Οι άνδρες πιστεούν ότι είναι οι “Γάλλοι εραστές” και ότι “σιγά μωρέ, απλά σπάμε πλάκα”. Εμείς λέμε όχι.”

 

Πληροφορίες: AΠΕ-ΜΠΕ