Νομιμοποιείται η έκτρωση στην Αργεντινή μετά από μαζικές κινητοποιήσεις

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Μετά από πολύχρονο αλλά πιο έντονο τους τελευταίους μήνες ξεσηκωμό των γυναικείων και κοινωνικών κινημάτων, πέρασε επιτέλους, έστω με ισχνή πλειοψηφία 129-125 στην Κάτω Βουλή της Αργεντινής, το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της έκτρωσης στις 14 εβδομάδες και την διεξαγωγή της σε δημόσιο Νοσοκομείο.

Αναμένεται σύντομα να περάσει, εκτός απροόπτου, και από το Κογκρέσο. Έτσι, η Αργεντική θα γίνει η πιο μεγάλη από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου νομιμοποιείται η έκτρωση, ενώ και στη Χιλή υπάρχει μεγάλο και διαρκές κίνημα εδώ και μήνες.

Η συζήτηση κράτησε 22 ώρες, και χιλιάδες είχαν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο όπου διεξαγόταν. Το θέμα είχε σηκωθεί σε όλη τη χώρα κατά τους τελευταίους μήνες, με μαζικές κινητοποιήσεις, που έφεραν το ποθητό αν και ισχνό αποτέλεσμα. Βέβαια μαζικές κινητοποιήσεις γίνονταν και από την άλλη πλευρά, σαφώς μικρότερες, που είχαν για σύμβολό τους τον υπέρηχο του εμβρύου που έλεγε ότι θέλω να γεννηθώ, δεν θέλω να με σκοτώσετε.

Ο παντοδύναμος Πάπας Φρανγκίσκος, δήλωνε σε επιστολή του τον περασμένο Μάρτιο ότι καλεί στην “υποστήριξη της ζωής και της δικαιοσύνης”, οδηγώντας το κίνημα να πάρει έναν σαφώς αντιθρησκευτικό χαρακτήρα. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει διακοπή κύησης μόνο σε περιπτώσεις βιασμού και κινδύνου για τη ζωή της εγκύου.

Η πρώην πρόεδρος Κριστίν Κίρχνερ ήταν αντίθετη στη νομιμοποίηση όσο ήταν πρωθυπουργός, αλλά κέρδισε τη θέση στο Κογκρέσο πέρυσι και άλλαξε γνώμη, ανταποκρινόμενη, όπως είπε, στο μαζικό αίτημα που εκφράζεται.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς και δάκρυα, και ο αγώνας συνεχίζεται, όπως λένε γυναίκες του κινήματος, γιατί το θέμα δεν είναι αν θα γίνονται εκτρώσεις αλλά αν θα είναι νόμιμες και ασφαλείς ή αν θα οδηγούν τις γυναίκες στο θάνατο.

Το βίντεο είναι από το κίνημα της Χιλής

https://www.youtube.com/watch? v=vTi1kdgjWC4