Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία. Η ιδιαίτερη επίδρασή τους στα νέα κορίτσια, λόγω της συνεχούς σύγκρισης.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενσωματωθεί στη ζωή των νέων. Είναι πλέον εξαρτημένοι από αυτά. Ανησυχίες όμως προκαλεί το αίσθημα δυστυχίας που νιώθουν τα κορίτσια εξαιτίας των social media.

 

Επιμελείται η Ιρέν Κόντου

 

Ο Βόλφγκανγκ Λαντς, διευθυντής γερμανικού δημοτικού σχολείου σε επαρχιακή πόλη της Γερμανίας, ανέφερε στην εφημερίδα Deutsche Welle ότι είναι αναγκαία η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

Παιδιά που μένουν μακριά από το σχολείο, επικοινωνούν με τους γονείς τους κυρίως μέσω κινητών τηλεφώνων και συγκεκριμένων εφαρμογών.

Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι εν ώρα μαθήματος τα παιδιά κάνουν χρήση των smartphone και των social media, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή τους από το μάθημα. Πολλοί διευθυντές σχολείων έχουν απαγορεύσει τη χρήση, ακόμη και την κατοχή κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Τα social media έχουν γίνει εμμονή στους νέους

Είναι γνωστό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποσπούν την προσοχή των παιδιών, σπαταλώντας ώρες κατά τη χρήση τους.
Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Έσεξ της Αγγλίας, διαπιστώθηκαν τα ποικίλα προβλήματα που προκαλούν τα social media και ειδικότερα στα νέα κορίτσια.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αισθήματα που νιώθουν παιδιά και έφηβοι που διαθέτουν λογαριασμό σε κάποιο μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινώντας από παιδιά ηλικίας δέκα χρονών. Παρατήρησαν ότι με το πέρασμα των χρόνων, ολοένα και μειώνεται το αίσθημα χαράς που νιώθουν.

Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι τα κορίτσια στην εφηβεία νιώθουν ακόμη πιο δυστυχισμένα.

Τα νεαρά κορίτσια νιώθουν συνήθως άγχος, πίεση και είναι πιο δυστυχισμένα.

Η χρήση των social media προκαλεί άγχος


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν διαπληκτισμούς και παρεξηγήσεις, ακόμη και επειδή κάποιος καθυστέρησε να απαντήσει σε κάποιο μήνυμα. Όλα αυτά αποφέρουν πίεση στους χρήστες και ειδικά στα παιδιά.

Μια εκ των συντακτών της έρευνας του Πανεπιστημίου, η κοινωνική επιστήμονας Κάρα Μπούκερ, επισήμανε ότι τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στη σύγκριση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν άγχος, πίεση και συνεπώς, να είναι πιο δυστυχισμένα.

Νευρολόγοι υποστηρίζουν ότι η ανάγκη για απόκτηση πολλών like μπορεί να προκαλέσει την ίδια εξάρτηση με αυτή των ναρκωτικών. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι είναι νωρίς για να γίνονται τέτοιου είδους συγκρίσεις.

Η Κάρα Μπούκερ τονίζει ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δε διαθέτουν την απαραίτητη ωριμότητα ώστε να σκεφτούν αν οι άνθρωποι που δημοσιεύουν ευχάριστα πράγματα, είναι όντως ευτυχισμένοι.
Αυτό βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους με των άλλων. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν δυστυχισμένα, το καθένα σε διαφορετικό βαθμό, είτε λιγότερο είτε περισσότερο.  (από: valueforlife.gr)

Πέρα από την περιορισμένη γνώση, τις διαστρεβλωμένες αντιλήψεις και τα στερεότυπα, η ψυχική υγεία πλήττεται από τα θέματα και τις εξελίξεις του σύγχρονου κόσμου, όπως είναι τα social media. Ακούγεται παράδοξο, αλλά κάτι που είναι σχεδιασμένο για να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και ουσιαστικά προάγει την επικοινωνία και την έκφραση, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λειτουργεί με τόσο αρνητικό τρόπο στην αυτοπεποίθηση του ατόμου και την ψυχική του υγεία.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh μελέτησαν τις επιπτώσεις των social media στις συνήθειες και τη διάθεση των χρηστών. Η έρευνα που έγινε σε 1.787 ενήλικες ηλικίας 19 έως 32 ετών, και αφορούσε το Facebook, YouTube,Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά ένας νέος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να παρουσιάσει κατάθλιψη.

Η έκθεση του ατόμου σε μη ρεαλιστικές εικόνες, όχι μόνο δημιουργούν το αίσθημα της ζήλιας, αλλά και διαστρεβλωμένη αντίληψη σχετικά με την ζωή άλλων ανθρώπων. Μοιραία, η έκθεση αυτή καταλήγει σε σύγκριση με την ετυμηγορία να είναι πάντοτε ότι άλλοι ζουν «καλύτερες, πιο ευτυχισμένες και πιο επιτυχημένες ζωές».

Έρευνες έχουν γίνει και για μεμονωμένα social media. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τους RSPH και το Young Health Movement σε σχεδόν 1.500 εφήβους και ενήλικες διαπίστωσε ότι το Instagram συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και εμφάνιση κατάθλιψης. Αντίθετα, το Youtube, ήταν εκείνο που ξεχώρισε για την προαγωγή της υγείας και της καλής ζωής.

Από την άλλη, είναι επίσης πιθανό, τα άτομα που έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη, να καταφεύγουν στα social media προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό και να δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που συντηρεί το αίσθημα της κατάθλιψης και της χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Φυσικά, και η δαιμονοποίηση των social media, δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν που πάσχει από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Η σωστή χρήση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση είναι τα κύρια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε το έχετε ανάγκη. (από: huffingtonpost.gr)

Ισορροπημένη χρήση των κινητών και φυσική συναναστροφή με παιδιά της ηλικίας τους είναι η μόνη διέξοδος μαζί με δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός,ο χορός ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

Πηγές: valueforlife.gr, huffingtonpost.gr