Στους δρόμους οι Ισπανοί μετά την αποφυλάκιση της «Αγέλης των Λύκων»

Μόνο οργή και αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ομαδικού βιασμού βιασμού μίας 18χρονης στο γνωστό φεστιβάλ της Παμπλόνα Σαν Φερμίν το 2016. Έχουμε καλύψει εκτενώς την υπόθεση με πολλά άρθρα, λινκ των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω. Πέντε άνδρες από την Σεβίλλη είχαν παρασύρει την κοπέλα σε υπόγειο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και την εξανάγκασαν σε διαδοχικές σεξουαλικές επαφές, τις οποίες μαγνητοσκόπησαν. Η υπόθεση έγινε γνωστή στη Ισπανία ως υπόθεση «της αγέλης» («La Manada») επειδή οι πέντε στη συνέχεια ανέβασαν τα βίντεο στη διαδικτυακή ομάδα «Αγέλη», όπου άνδρες αναρτούν στιγμιότυπα σεξουαλικών συνευρεύσεών τους. Το δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε σε 9ετή φυλάκιση κρίνοντάς τους ενόχους για «σεξουαλική κακοποίηση» αλλά όχι για την, πολύ βαρύτερη, κατηγορία του βιασμού.

Η απόφαση αμέσως προκάλεσε θύελλα επικρίσεων και οργή. 

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία, από τη Σεβίλη έως τη Βαρκελώνη αλλά και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη κρατώντας πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «σε πιστεύω, αδελφή» και φωνάζοντας «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός».

Η ισπανική κοινωνία ανοιχτά πλέον αξιώνει την αλλαγή των περί βιασμού νόμων και η εισαγγελία, υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, δηλώνει πως θα γίνει έφεση στην υπόθεση , ώστε οι κατηγορουμενοι να δικαστούν για βιασμό και όχι για σεξουαλική προσβολή.

Τώρα, μία νέα, εξοργιστική εξέλιξη, έρχεται να πυροδοτήσει το ήδη τεταμένο κλίμα. Την ώρα που πολιτικοί δηλώνουν δημοσίως πως πρέπει να επανεξεταστεί , αν χρειαστεί, το ποινικό σύστημα,η “αγέλη των Λύκων” αφήνεται προσωρινά ελεύθερη,όλος ο πλανήτης μουδιάζει και οι Ισπανοί βρίσκονται για ακόμα μια φορά στους δρόμους, πιο αγανακτισμένοι από ποτέ… (Ι.Κ.)

 

Επιμελείται η Ιρέν Κόντου

 

Στους δρόμους κατέβηκαν και πάλι απόψε οι Ισπανοί, διαμαρτυρόμενοι επειδή δικαστήριο της Παμπλόνας αποφάσισε να αφήσει προσωρινά ελεύθερους πέντε άνδρες που κατηγορήθηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας 18χρονης, αλλά δεν καταδικάστηκαν για τον ομαδικό βιασμό της νεαρής κοπέλας.

Οι πέντε Σεβιλιάνοι, ηλικίας 27-29 ετών, αυτοαποκαλούνταν «Αγέλη των Λύκων» και ήταν προφυλακισμένοι εδώ και δύο χρόνια. Στις 26 Απριλίου καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννέα ετών ο καθένας για «σεξουαλική κακοποίηση» κατά τη διάρκεια της γιορτής του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα, την πρωτεύουσα της Ναβάρας, το καλοκαίρι του 2016.

Η απόφαση των δικαστών να απορρίψουν την κατηγορία του βιασμού, μολονότι οι δράστες είχαν βιντεοσκοπήσει την πράξη τους, προκάλεσε οργή και μεγάλες κινητοποιήσεις όχι μόνο στη Ναβάρα αλλά και σε όλη την Ισπανία.

Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν την εισαγγελία της Ναβάρα να ασκήσει έφεση στην απόφαση, ώστε να δικαστούν πλέον με την κατηγορία του βιασμού και όχι της ”σεξουαλικής κακοποίησης”, κατηγορίας μακράν ελαφρύτερης.

Δικαστική πηγή ανέφερε ότι οι πέντε θα αφεθούν αύριο ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 6.000 ευρώ. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην στρατιωτικός.

Η απόφαση για την αποφυλάκισή τους βασίστηκε στο γεγονός ότι η καταδίκη τους δεν είναι ακόμη οριστική, επειδή οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Με βάση όμως την ισπανική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να παραμένουν φυλακισμένοι για πάνω από δύο χρόνια άνθρωποι που δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα.

Πολλοί άνθρωποι κατέκλυσαν αργά το απόγευμα την κεντρική πλατεία της Παμπλόνας για να διαμαρτυρηθούν ενώ ανάλογες διαδηλώσεις οργανώνονται για αύριο στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Σεβίλη, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων. Βασικό σύνθημα των γυναικών είναι «Αν η Αγέλη βγει (σ.σ. από τη φυλακή), θα βγούμε κι εμείς» (στους δρόμους).

 

 

Την ώρα που φεμινιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την υπόθεση αυτή, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε την κατανόησή της για την κατακραυγή, όμως υπογράμμισε ότι σέβεται πλήρως την απόφαση των δικαστών. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Ισαμπέλ Θεράα είπε ότι η επίθεση για την οποία απαλλάχθηκαν οι πέντε ήταν μια “πολύ σοβαρή” υπόθεση. Προανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση πρότεινε να προτείνει τη τροποποίηση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τη σεξουαλική επίθεση.

Η κυβέρνηση κατανοεί τις αντιδράσεις του κόσμου “και ιδιαίτερα των γυναικών”, είπε η Θεράα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αφού ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της ήταν ότι θα εκπαιδεύσει τους δικαστικούς ώστε να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της βίας σε βάρος των γυναικών.

“Το δικαστήριο της Αγέλης επιτείνει την οργή αποφυλακίζοντάς τους” γράφει στην πρώτη σελίδα της η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ενώ στη Μαδρίτη, η συντηρητική εφημερίδα ABC κάνει λόγο για “θυμό και κατάπληξη” από την αποφυλάκιση των πέντε ανδρών.

Φεμινιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει τα μέλη τους να διαδηλώσουν στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλη (απ’ όπου κατάγονται οι πέντε άνδρες), τη Σαραγόσα, τη Γρανάδα και άλλες πόλεις. Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν ήδη το βράδυ της Πέμπτης στην Παμπλόνα, τη Βαρκελόνα και τις τρεις μεγάλες πόλεις της Χώρας των Βάσκων, Μπιλμπάο, Βιτόρια και Σαν Σεμπαστιάν.

Θα έλεγε κανείς ότι θέλουν να τους αποφυλακίσουν για να είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν στις 7 Ιουλίου, στη γιορτή του Σαν Φερμίν”, είπε μια 66χρονη διαδηλώτρια, η Κάρμεν Ρομάν, στη Βαρκελώνη.

 

Η οργή στην Ισπανία εντάθηκε αφότου έγινε γνωστό ότι σε βάρος των τεσσάρων από τους πέντε άνδρες διεξάγεται έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας άλλης νεαρής γυναίκας, τον Μάιο του 2016. Και σε εκείνη την περίπτωση οι δράστες είχαν βιντεοσκοπήσει τις πράξεις τους με ένα κινητό τηλέφωνο.

Με πληροφορίες από : ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr

Άρθρα του Μωβ για την υπόθεση:

Επικαιρότητα: Οργή στην Ισπανία για την «αγέλη βιαστών» που έπεσε στα… μαλακά

Ισπανία: Ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αθώωσης των πέντε ανδρών για τον ομαδικό βιασμό έφηβης

Αυτός ο βιασμός θα στοιχειώνει για καιρό την Ισπανία και ο λόγος είναι πέρα για πέρα ανησυχητικός