Κραυγή από το θύμα της «αγέλης των λύκων»: «Μην σωπαίνετε στον βιασμό» το

 

Για πρώτη φορά, το θύμα της πολύκροτης υπόθεσης ομαδικού βιασμού στην Ισπανία από την αυτοαποκαλούμενη “αγέλη των λύκων” *, σπάει τη σιωπή της. 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την υπόθεση εδώ

 

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου

 

*Αγέλη λύκων (La Manada) ήταν το όνομα της ομάδας που δημιούργησαν οι πέντε βιαστές στην ηλεκτρονική εφαρμογή whatsapp και την εξέφραζαν μισογύνικες και σεξιστικές απόψεις και στην οποία κατέγραψαν τον βιασμό του θύματος. Με αυτό το όνομα έγινε γνωστή η υπόθεση.

H νεαρή Ισπανίδα, θύμα της «αγέλης των λύκων» -των πέντε ανδρών που καταδικάστηκαν για τη «σεξουαλική κακοποίηση» κι όχι για τον βιασμό της- μίλησε για πρώτη φορά σήμερα απευθύνοντας έκκληση σε μια επιστολή προς τα θύματα των βιασμών «να μην σωπαίνουν».

«Πείτε το σε έναν φίλο, σε έναν γονέα, στην αστυνομία, σε ένα tweet, κάντε το όπως νομίζετε εσείς, όμως μιλήστε για αυτό. Μην σωπαίνετε, διότι εάν το κάνετε, εσείς τους αφήνετε να κερδίζουν» γράφει η νεαρή γυναίκα, η υπόθεση της οποίας προκάλεσε ογκώδεις διαδηλώσεις στην Ισπανία τους τελευταίους δύο μήνες.

Την επιστολή ανέγνωσε σε ζωντανή σύνδεση η παρουσιάστρια μιας τηλεοπτικής εκπομπής υψηλής θεαματικότητας του τηλεοπτικού δικτύου Telecinco.

«Σας ζητώ μονάχα να καταγγείλετε, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν θα σας πιστέψουν. (…) Θα σκεφτείτε ότι δεν έχετε τη δύναμη να παλέψετε, όμως θα εκπλαγείτε από τη δύναμη που έχουμε ως ανθρώπινα όντα» συμπλήρωσε η ίδια.

Τέλη Απριλίου, ισπανικό δικαστήριο προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης της χώρας καθώς απέρριψε την κατηγορία του βιασμού και διατήρησε εκείνη της «σεξουαλικής κακοποίησης», στην ετυμηγορία του για την επίθεση που δέχθηκε η κοπέλα, ηλικίας 18 ετών την εποχή των γεγονότων, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα το 2016.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, που αυτοαποκαλούνταν «αγέλη των λύκων» βιντεοσκόπησαν τις πράξεις τους και ανήρτησαν το βίντεο στο διαδίκτυο. Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννέα ετών ο καθένας, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους την περασμένη Παρασκευή, μια απόφαση που ενέτεινε την κατακραυγή και προκάλεσε νέο κύμα διαδηλώσεων.

Πολλές γυναίκες συμμετείχαν σε μια εκστρατεία στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου μίλησαν για την κακοποίηση που υπέστησαν, με την ετικέτα #cu?ntalo (μίλα για αυτό).

«Δεν μπορούμε να αστειευόμαστε με έναν βιασμό. Είναι αισχρό και εξαρτάται από εμάς να το αλλάξουμε αυτό. (…) Προσωπικά, εάν η υπόθεσή μου μπορούσε να επηρεάσει τη συνείδηση ενός ανθρώπου ή να δώσει τη δύναμη σε μια άλλη γυναίκα να πολεμήσει, θα είμαι ευχαριστημένη» διαβεβαίωσε το θύμα, ευχαριστώντας όλους όσοι την πίστεψαν.