Απαιτείται 50% ποσόστωση φύλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Το Μωβ όπως και πολλές άλλες γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, είχαμε εκφράσει την άποψη ότι απαιτείται επιτέλους η ποσόστωση φύλου 50% στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και σε όποιες άλλες εκλογές γίνουν στη χώρα μας, σε σχετική πρόσκληση οργανώσεων στη ΓΓΙΦ.

Αυτή τη στιγμή συζητείται το Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ στη Βουλή, που αναμένεται να ψηφιστεί σε δύο εβδομάδες. Δυστυχώς, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων προτείνει ποσόστωση τουλάχιστον 40%, όπως ενημερώνει σε σχετικό Δελτίο, την οποία μάλιστα, δυστυχώς, θεωρεί και ρηξικέλευθη.

Σχετικά: “Σας ενημερώνουμε ότι στο σχέδιο νόμου “Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμβάθυνση της Δημοκρατίας-Ενίσχυση της συμμετοχής” (Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) που κατέθεσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την ποσόστωση φύλου κατά 40% τουλάχιστον στο συνολικό αριθμό των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων των συνδυασμών που θα πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία των ΟΤΑ.
Θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή είναι μια μεγάλη τομή στην προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμβάλει στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και είναι μία νίκη του φεμινιστικού κινήματος που μας φέρνει πιο κοντά στην ισόρροπη εκπροσώπηση που διεκδικούμε.
Ως εκ τούτου, η σημασία του εν λόγω νομοσχεδίου είναι υπέρμετρη, καθώς, μέσω των ως άνω διατάξεων, που εμπλέκουν ενεργά τη συμμετοχή των γυναικών στη συνδιαμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι, πραγματοποιείται μια υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων που, μέχρι πρότινος, ίσχυαν σε έντονο βαθμό και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι αξίζει καλύτερη μοίρα στις γυναίκες για τις εκλογές, όπου έχουν επιδείξει την βούληση και ικανότητά τους να μετέχουν στα κοινά. Ο μόνος λόγος που δεν εκλέγοναι κατά το ήμισυ, είναι οι διάφορων ειδών διακρίσεις και εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους.

Βέβαια, η παρούσα κυβέρνηση την οποία υπηρετεί η συγκεκριμένη Γ.Γραμματέας όπως και κάθε προηγούμενη, είναι ευτυχισμένες στην κομματική πατριαρχία και φοβούνται να “μοιράσουν” την εξουσία ακόμα και η καθεμιά στο δικό της χώρο. Γι’ αυτό εξάλλου και η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 107 της παγκόσμιας κατάταξης για τις γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια, με ποσοστό 18,3%. Δεν υπάρχει σχετική παγκόσμια κατάταξη για αυτοδιοικητικές εκλογές, απ’ όσο γνωρίζουμε.

Ακόμα, να διευκρινίσουμε ότι η ποσόστωση δεν αφορά το κάθε ψηφοδέλτιο, αλλά τη συνολική λίστα, όπου στις “ευνοημένες” για την κάθε λίστα περιοχές μπορούν να βάζουν πολλούς άτρες υποψήφιους, ενώ στις άγονες, βάζουν πολλές γυναίκες με καμιά πιθανότητα να εκλεγούν. Η πρόταση του Μωβ και άλλων οργανώσεων ήταν η ποσόστωση να είναι 50% σε κάθε ψηφοδέλτιο, και οι θέσεις να είναι και εκλόγιμες ανά φύλο και όχι μόνο υποψήφιες. Ούτε αυτό φαίνεται να εξασφαλίζεται, ακόμα και στο όριο του 40%. Οπότε, άνθρακες ο θησαυρός, και ισόρροπη εκλογή των δύο φύλων δεν φαίνεται με τους υφιστάμενους συσχετισμούς να εξασφαλίζεται, ούτε καν να προσεγγίζεται.

Ενώ στο συζητούμενο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για απλή αναλογική, κάτι θετικό, αντίθετα δεν υπάρχει πρόνοια για δημοκρατία φύλου. Και δυστυχώς κάποια κόμματα απαιτούν ακόμα να υπάρχει “πλαφόν” 3% για τις μικρές παρατάξεις, κάτι που θα διαιώνιζε τον εξοβελισμό τους από την απόκτηση δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων, ώστε να μην μπορεί “ο κάθε άσχετος”, όπως ακούσαμε, να παίρει εκλεγμένες θέσεις.

Τέλος ζητούμε από τις και τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν γυναίκες, ώστε να συμβάλλουν έτσι στην ανάδειξη περισσότερων γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε κάθε άλλη εκλογική διαδικασία, δηλαδή πολιτικές εκλογές και ευρωεκλογές.