Δεν εκδίδεται τελικά η Μολδαβή, θύμα τράφικινγκ

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της Μολδαβής υπηκόου, η οποία, ούσα θύμα trafficking, συνεργάστηκε με τις αστυνομικές αρχές και συνέβαλε στην εξάρθρωση «διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών». Ο Άρειος Πάγος είχε αρχικά αποφασίσει την απέλαση της κοπέλας, παρά το γεγονός πως έχει χαρακτηριστεί από τις εισαγγελικές αρχές ως θύμα trafficking και η πράξη αυτή θα την έθετε σε άμεσο κίνδυνο. Πολλές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν έντονα, με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί,με απόφαση του υπουργού δικαιοσύνης. Είναι εξοργιστικό, από αυτό το κτήριο να βγαίνουν τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις. Ας ελπίσουμε σε ένα πιο ανθρώπινο αύριο.

 

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

 

Δεν εκδίδεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή η Μολδαβή υπήκοος, θύμα trafficking για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσης της. Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε τη μη έκδοσή της, λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα trafficking.

Ο κ. Κοντονής διέταξε μάλιστα την άμεση αποφυλάκιση της εάν δεν κρατείται για άλλο λόγο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με απόφαση του (υπ΄αριθμ. 395/2018)  είχε ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση της νεαρής Μολδαβής στη χώρα της, παρότι έχει  χαρακτηριστεί επίσημα από τις εισαγγελικές αρχές ως θύμα trafficking , ενώ η ίδια με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στην εξάρθρωση «διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών».

Κατόπιν αυτών ο κ. Κοντονής ως ο μόνος αρμόδιος μπλόκαρε την επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη εξάντλησε στην προκειμένη περίπτωση όλη την αναλγησία της για τα θύματα τράφικινγκ, η γυναίκα είναι πολύν καιρό κρατούμενη, και ευελπιστούμε σύντομα να βγει από τη φυλακή αλλά και να μπορέσει να δομήσει τη ζωή της με όρους ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Φυσικά, θα είμαστε δίπλα της.

Υπενθυμίζουε ότι πολλές γυναικείες οργανώσεις έχουμε αγωνιστεί για το αυτονόητο, εδώ και μήνες.

Αναδημοσιεύουμε εδώ την Ανοιχτή Επιστολή γυναικείων οργανώσεων, της 26-2-18:

Ανοιχτή Επιστολή

Προς τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Αθήνα, 26-2-2018

 

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτή την Ανοιχτή Επιστολή, εκφράζουμε την βαθειά μας ανησυχία για την ενδεχόμενη έκδοση μιας μάρτυρος, θύματος σωματεμπορίας, προς την πατρίδα της, όπου θα κινδυνεύει.

Η μάρτυς αυτή κατέθετε επί πέντε περίπου χρόνια σε προανακριτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές προκειμένου να τελεσιδικήσει η διαδικασία που έστειλε αρκετά μέλη μιας ολόκληρης συμμορίας στις φυλακές. Τώρα ζητείται η έκδοσή της από την Μολδαβία, με κατηγορία ότι συνέπραξε στην επίσκεψη μιας γυναίκας στην Ελλάδα, όπου έμεινε τέσσερις μόνον ημέρες, άρα “ήταν συνεργός”. Το αίωλο του επιχειρήματος ότι για τέσσερις ημέρες υπήρξε θυματοποίηση, αποδεικνύει ότι τα μέλη της συμμορίας, κάποια εκ των οποίων η μάρτυρας έστειλε με την κατάθεσή της στη φυλακή, προσπαθούν για μια ακόμα φορά να την εντοπίσουν και να την εκδικηθούν, όπως έχουν απειλήσει κι όπως απειλούν να κάνουν και με δεύτερη μάρτυρα της ίδιας υπόθεσης τράφικινγκ.

Το θέμα εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στον Άρειο Πάγο αλλά θεωρούμε ότι εάν η Ελληνική Κοινωνία δεν ευαισθητοποιηθεί, τότε καθόλου δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε προστασία μαρτύρων τράφικινγκ, σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο. Καμία πλέον, με τις απειλές που δέχονται τα θύματα, δεν θα δέχεται να μαρτυρήσει, ούτε θα είναι σωστό να τις προτρέπουμε εμείς, οι οργανώσεις, να αγνοήσουν τις απειλές.

Επειδή η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε πολλά χρόνια χωρίς ποτέ να φανεί ότι η γυναίκα αυτή υπήρξε συνεργός, αντίθετα κατέθεσε με συνέπεια όπου και κάθε φορά που της ζητήθηκε, ενώ στην ίδια υπόθεση κατέθεσε υπό το κράτος απειλών κι άλλο θύμα επιβεβαιώνοντας τις δικές της θέσεις,

Επειδή και η άλλη μάρτυρας, όπως και η συγκεκριμένη, κρύβονται επί πενταετία λόγω των απειλών που δέχονται, αναγκασμένες να προσέχουν και θεωρούμε ότι η ζωή τους κινδυνεύει, όπως και οι σύντροφοι, οι γονείς, και τα παιδιά τους,

Επειδή θεωρούμε την πιθανή έκδοση πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση στην προστασία θυμάτων σύμφωνα με την δέσμευση προστασίας από τους Ελληνικούς νόμους,

θεωρούμε πως οι διακρατικές αποφάσεις περί εκδόσεως πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν την κατάσταση προστασίας των θυμάτων διεθνών εγκλημάτων κι ιδιαίτερα μαρτύρων που κατέθεσαν.

Διότι, ή έκανε λάθος η Δικαιοσύνη κι έπρεπε να τις κρίνει ως συνεργούς, ή ίσως διέπραξαν πράξεις υπό το καθεστώς ομηρίας για τις οποίες σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο δεν μπορεί να κριθούν ως συνεργοί.

Ζητάμε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας σε μια περίοδο που η διεθνής σωματεμπορία βρίσκει συνεχώς έδαφος, λόγω και των μαζικών διεθνών μετακινήσεων πληθυσμών.

Θεωρούμε επί πλέον ότι με επικείμενη την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελληνική Βουλή, η προστασία θυμάτων διεθνούς σωματεμπορίας (τράφικινγκ) θα πρέπει να αυξηθεί μάλλον και να υπάρχουν περισσότερες μάλλον παρά λιγότερες εγγυήσεις για τα θύματα και μετά την τελεσιδικία των δικαστηρίων.

Υπογράφουν οι οργανώσεις

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Το Μωβ Φεμινιστική Συλλογικότητα

Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας

Nimertis Action Art

ΑΡΣΙΣ

ACT UP

Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών

Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη