Γκέρντα Τάρο 1910 – 1937

Επιμέλεια: Βέρα Σιατερλή

Η γερμανίδα Γκέρντα Τάρο (Gerda Taro) γνωστή και ως «μικρή κόκκινη αλεπού», υπήρξε η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας πολεμικής σύγκρουσης και συγκεκριμένα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Αν και μικροκαμομένη, είχε την καρδιά ενός γίγαντα. η κοκκινομάλα φωτογράφος και δημοσιογράφος έστρεφε τον φακό της με περίσσιο θάρρος για να αποτυπώσει στιγμές από την εμφύλια σύγκρουση που συντάραξε τον κόσμο την δεκαετία του 1930, δημιουργώντας δυνατές μαυρόασπρες φωτογραφίες για την αριστερή εφημερίδα «Ce Soir» των Παρισίων.

Η Γκέρτα Ποχορίλε, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1910 στην Σουτγάρδη της τότε Γερμανικής Αυτοκρατορίας, στους κόλπους μιας εβραϊκής μεσοαστικής οικογένειας. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ τα πράγματα έγιναν δύσκολα για την οικογένειά της.  Διακρίθηκε για τους αντιναζιστικούς αγώνες της. Το 1933 η Γκέρντα συνελήφθη επειδή μοίραζε αντι-φασιστικά φυλλάδια. Την ελευθέρωσαν ένα χρόνο μετά, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από τη Γερμανία και να εγκατασταθεί στην Γαλλία.

Το 1935 στο Παρίσι  γνώρισε τον κατά τρία χρόνια μικρότερο της Ούγγροεβραίο φωτογράφο Έντρε Φρίντμαν, ο οποίος την μύησε στα μυστικά της φωτογραφίας. Ήταν και εκείνος εβραϊκής καταγωγής.  Οι δύο άφραγκοι μετανάστες, ερωτεύτηκαν και έπρεπε να βρουν δουλειά.  Και οι δυο ξεκίνησαν μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον χώρο του φωτορεπορτάζ. Το πρώτο τους βήμα ήταν να αλλάξουν τα ονόματά τους. Η Χέρτα Ποχορίλε υιοθέτησε το επαγγελματικό ψευδώνυμο Χέρντα Τάρο (από το όνομα του γιαπωνέζου καλλιτέχνη της πρωτοπορίας Τάρο Οκαμότο) και ο Έντρε Φρίντμαν έγινε πασίγνωστος αργότερα ως Ρόμπερτ Κάπα («Κάπα» στα ουγγρικά σημαίνει «καρχαρίας», που ήταν το παρατσούκλι του στην Ουγγαρία). Ο Κάπα έγραψε ιστορία στον χώρο του φωτορεπορτάζ και ίδρυσε το φωτογραφικό πρακτορείο Magmum. Το ζευγάρι δούλεψε μαζί απαθανατίζοντας την άνοδο του Λαϊκού μετώπου στη Γαλλία. Πωλούσαν τις φωτογραφίες τους με το όνομα του Κάπα.

Με το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία το καλοκαίρι του 1936, η Τάρο και ο Κάπα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την κάλυψή του, στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων , που μάχονταν τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο. Το 1936 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία και το ζευγάρι αποφάσισε να καλύψει τη διαμάχη και ταυτόχρονα να πάρει μέρος στον αγώνα ενάντια στον φασισμό. Πήγαν στην Βαρκελώνη και άρχισαν να φωτογραφίζουν Ρεπουμπλικάνους στρατιώτες που ετοιμάζονταν για το μέτωπο. Ταξίδεψαν σε όλη την εμπόλεμη χώρα στέλνοντας το φωτογραφικό τους υλικό στη Γαλλία. Οι Γάλλοι λάτρευαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες που ενίσχυαν τον αγώνα κατά του φασισμού. Στα μέσα του επόμενου χρόνου, η Γκέρντα άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες από τον βομβαρδισμό στη Βαλένθια με το δικό της όνομα.

Ο Κάπα την προειδοποιούσε να μην παίρνει πολλά ρίσκα στην δουλειά της. Η Γκέρντα όμως δεν τον άκουγε και στις 26 Ιουλίου 1937 φωτογράφιζε αδιάκοπα τη σύγκρουση, καλύπτοντας την υποχώρηση των Δημοκρατικών, μετά την ήττα τους στην Μάχη του Μπρουνέτε, μέχρι που της τελείωσε το φιλμ. Μόνο τότε ανέβηκε σε ένα όχημα που μετέφερε τραυματισμένους στρατιώτες από τη μάχη, στα χαρακώματα δυτικά της Μαδρίτης. Το όχημα συγκρούστηκε με ένα τανκ και η Γκέρντα τραυματίζεται και πεθαίνει από τα τραύματα, το επόμενο πρωί. Οι φωτογραφίες που τράβηξε εκείνη την ημέρα δεν βρέθηκαν ποτέ. Ήταν μόνο 26 χρόνων και η πρώτη φωτορεπόρτερ που έχασε τη ζωή της σε πόλεμο.

Το σημερινό doodle της Google, είναι αφιερωμένο στη Γερμανίδα φωτογράφο Γκέρντα Τάρο.

Οι δύο πολεμικοί φωτορεπόρτερ που ερωτεύθηκαν στον πόλεμο. Σκοτώθηκαν και οι δύο σε μάχες τραβώντας φωτογραφίες. Γκέρντα Τάρο και Ρόμπερτ Κάπα…

Πηγή: newsbomb.gr, mixanitouxronou.gr, sansimera.gr