Εφαρμογή αντικαθιστά την αντισύλληψη!

Επιμέλεια: Βέρα Σιατερλή 

Μπορεί το κινητό σου να αντικαταστήσει επαρκώς την αντισύλληψη; Φαίνεται πως ναι! Πρόκειται για την εφαρμογή Natural Cycles η οποία μετρά με ακρίβεια τις γόνιμες ημέρες, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα των ημερών που η γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις και τις ημέρες που χρειάζεται επιπλέον μέτρα για να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, η γυναίκα μετρά κάθε πρωί την θερμοκρασία της με θερμόμετρο κάτω από τη γλώσσα και στη συνέχεια καταχωρεί την θερμοκρασία στην εφαρμογή. Η εφαρμογή, χρησιμοποιώντας έναν έξυπνο αλγόριθμο, προσδιορίζει πόσο γόνιμη είναι η γυναίκα την συγκεκριμένη ημέρα. Αν η ένδειξη είναι πράσινη, τότε δεν είναι γόνιμη και το ρίσκο εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά χαμηλό. Αν η ένδειξη είναι κόκκινη, τότε η γυναίκα θα πρέπει να αποφύγει το σεξ χωρίς προφυλάξεις την συγκεκριμένη μέρα.

Δεν πρόκειται όμως απλά για μια ακόμα εφαρμογή, αφού πίσω της υπάρχει μια ολόκληρη επιστημονική ομάδα και έρευνες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της. Συν-δημιουργός της είναι η φυσικός Dr Elina Berglund, μια εκ των επιστημόνων που ανακάλυψαν το σωματίδιο Higgs Boson, αλλιώς το σωματίδιο του Θεού, ανακάλυψη που οδήγησε στο βραβείο Nobel το 2013.

Τον Αύγουστο του 2015 δημοσιεύτηκε έρευνα με επικεφαλή τη Dr Berglund, αναφορικά με την αξιοπιστία της εφαρμογής Natural Cycles, στο επιστημονικό έντυπο «The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care». Οι ερευνητές εξέτασαν 317 γυναίκες ηλικίας 18-39 ετών, για συνολικά 1501 εμμηνορρησιακούς κύκλους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μέθοδος είναι αποτελεσματική στον προσδιορισμό της ωορρηξίας αλλά και των γόνιμων ημερών, και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική μέθοδος αντισύλληψης.

Επόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο έντυπο τον Φεβρουάριο του 2016, θέλησε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής στην πρόληψη των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, ως μέθοδος φυσικής αντισύλληψης. Συλλέχθηκαν δεδομένα από 4054 γυναίκες που έκαναν χρήση της εφαρμογής. Τα αποτελέσματα έδειξαν και πάλι πως η εφαρμογή ήταν αποτελεσματική , εφόσον τα ζευγάρια συστηματικά προστατεύονταν τις ημέρες που εφαρμογή προσδιόριζε γόνιμες ημέρες.

Επιπλέον, η Natural Cycles έχει πάρει την επίσημη έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency), η οποία είναι υπεύθυνη να ρυθμίζει τα φάρμακα, τις ιατρικές συσκευές και τα συστατικά αίματος για μεταγγίσεις στο Η.Β. Αυτό σημαίνει πως έχει ελεγχθεί επαρκώς σε κλινικές μελέτες και έχει πάρει το πράσινο φως ως εναλλακτική του αντισυλληπτικού χαπιού, του προφυλακτικού και του σπιράλ.

Στην επίσημη σελίδα της Natural Cycles, αναφέρεται πως στις 1000 γυναίκες που θα κάνουν σωστή χρήση της εφαρμογής, μόνο 5 θα μείνουν έγκυες εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού της εφαρμογής.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, όπως και οποιασδήποτε άλλης εγκεκριμένης μεθόδου αντισύλληψης, μπορεί να μειωθεί δραματικά λόγω κακής χρήσης. Με άλλα λόγια αν κανείς χρησιμοποιεί την εφαρμογή αλλά δεν καταχωρεί με συνέπεια την θερμοκρασία καθημερινά ή αν δεν επιλέγει να προστατευτεί τις ημέρες που η εφαρμογή προσδιορίζει ως γόνιμες, το ρίσκο εγκυμοσύνης είναι σαφώς υψηλότερο. Τέλος, η εφαρμογή μπορεί να προστατέψει από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, όχι όμως και από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνει μόνο το προφυλακτικό!

Προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για iPhone και χρησιμοποιείται ήδη από 150,000 γυναίκες σε 161 χώρες.

Θέκλα Βασιλείου

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εφαρμογή αυτή ήταν η πρώτη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο που είχε λάβει έγκριση για αντισυλληπτική χρήση, έχοντας λάβει τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, τους τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί 37 ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Το νοσοκομείο Södersjukhuset της Στοκχόλμης έχει ενημερώσει για το θέμα τις υγειονομικές υπηρεσίες που δίνουν άδεια κυκλοφορίας σε ιατρικά προϊόντα.

Πώς λειτουργεί 

Η εφαρμογή «Natural Cycles» λειτουργεί ως θερμόμετρο κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας. Στο ημερολόγιο του κινητού, οι ημέρες που είναι ακίνδυνες για  σεξ έχουν πράσινο χρώμα ενώ, σε αυτές που τα ζευγάρια καλούνται να χρησιμοποιήσουν επιπλέον προφύλαξη, έχουν κόκκινο χρώμα.

Οι 37 ανεπιθύμητες περιπτώσεις εγκυμοσύνης καταγράφηκαν σε μελέτη που διεξήχθη σε 600 γυναίκες οι οποίες προχώρησαν σε άμβλωση στο σουηδικό νοσοκομείο Södersjukhuset. Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως το τέλος του έτους.

«Έχουμε καθήκον να αναφέρουμε όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οι εγκυμοσύνες, στον Οργανισμό Ιατρικών Προϊόντων», δήλωσε η Καρίνα Μόντιν στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων «Siren».

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλήγμα για την εφαρμογή στο κινητό που προς το παρόν δεν έχει αποκτήσει την έγκριση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ (FDA). Ωστόσο, την έχει εγκρίνει η χώρα της Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει αντισύλληψη που να είναι 100% ασφαλής και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα μπορούσαν να προκύψουν από οποιαδήποτε μορφή αντισύλληψης», είναι η ανακοίνωση της εταιρείας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η εφαρμογή αυτή ήταν η πρώτη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο που είχε λάβει έγκριση για αντισυλληπτική χρήση, έχοντας λάβει τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας.

Στη Βρετανία οι χρήστες της εφαρμογής έχουν ξεπεράσει τις 125.000.

Σε δήλωσή της η εταιρεία δήλωσε για την εφαρμογή: «Κανένα μέτρο αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματικό και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι ένας ατυχής κίνδυνος με οποιαδήποτε αντισύλληψη. Η εφαρμογή Natural Cycles είναι 93% αποτελεσματική στην τυπική της χρήση, ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας που επίσης επικοινωνούμε και δεν κρύβουμε ως εταιρεία». Σύμφωνα με την εταιρεία, οι 37 εγκυμοσύνες δεν αποτελούν έκπληξη δεδομένης της δημοτικότητας της εφαρμογής. Καθώς ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται, το ίδιο θα συμβαίνει και με τις απροσδόκητες εγκυμοσύνες. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για χρήστες ηλικίας 18 ετών και άνω και η Natural Cycles επισημαίνει ότι οι νεότεροι χρήστες πρέπει να εξετάσουν κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ www.lifo.gr