Σε ισχύ ο νόμος στη Δανία που απαγορεύει τη μπούρκα και το νικάμπ-Το πρώτο πρόστιμο για τη χρήση νικάμπ σε δημόσιο χώρο

Η Δανία αποτελεί μία ακόμα ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά στην απαγόρευση της μπούργκα και του νικάμπ. Το θέμα της καταπάτησης ή μή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκύπτει με τη νέα αυτή νομοθεσία, με την πλειοψηφία να συμφωνεί πως είναι θετικό βήμα προς την απελευθέρωση της γυναίκας της ενσωμάτωσή της στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής κοινότητας, την ώρα που, μια άλλη μερίδα πληθυσμού ,πιστεύει πως ακριβώς αυτή η έλλειψη δυνατότητας επιλογής αποτελεί καταπάτησή τους. (Ι.Κ.)

Επιμέλεια: Ιρέν Κόντου

Σε ισχύ τέθηκε  στη Δανία ο νόμος που απαγορεύει στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους, γνωστός ως η «απαγόρευση της μπούρκα».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απαγόρευση, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας τον Μάιο, περιλαμβάνει καλύμματα προσώπου όπως η μπούρκα, το νικάμπ, η μπαλακλάβα, μάσκες του σκι που καλύπτουν το πρόσωπο, μάσκες προσώπου και η ψεύτικη γενειάδα, όχι όμως τις προστατευτικές μάσκες.

Οι παραβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 1.000 κορωνών Δανίας (156 δολαρίων) ενώ αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες (περίπου 1.560 δολάρια).

 Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης στην Κοπεγχάγη και την πόλη Όρχους.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές που σχεδιάζουν να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, δεν κινδυνεύουν με πρόστιμο.

«Οι διαδηλώσεις θεωρήθηκαν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», δήλωσε ο Μπένι Οκενχολτ, από την Αστυνομία της Δανίας, στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα επιβληθούν πρόστιμα στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες προσέλθουν ή αποχωρήσουν από τις διαδηλώσεις έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα χειμερινά αξεσουάρ, όπως μαντήλια, καθώς και αποκριάτικα κοστούμια και μάσκες.

Κάποιες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γαλλία, έχουν ήδη υιοθετήσει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα καλύμματα προσώπου. Έκθεση του 2010 εκτιμά ότι στη Δανία, μια χώρα με 5,7 εκατ. κατοίκους, περίπου 200 γυναίκες καλύπτουν πλήρως το πρόσωπό τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το πρώτο πρόστιμο:

Μία 28χρονη που φορούσε νικάμπ έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για την παραβίαση του αμφιλεγόμενου νόμου που απαγορεύει κάθε ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικές μέρες.  

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αστυνομικοί κλήθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο στο Horsholm, στη βορειανατολική περιοχή του Nordsjaelland, όπου η εν λόγω γυναίκα είχε εμπλακεί σε καυγά με μία άλλη, η οποία προσπάθησε να της το σκίσει.

«Στη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους βγήκε το νικάμπ της γυναίκας, όμως όταν φτάσαμε στο σημείο το είχε ξαναφορέσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόρχερσεν, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας στο πρακτορείο Ritzau.

Στη συνέχεια η αστυνομία τράβηξε τη φωτογραφία της γυναίκα που φορούσε το νικάμπ, ενώ πήρε και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του εμπορικού κέντρου, το οποίο είχε καταγράψει το περιστατικό.

Επίσης, ενημέρωσε τη γυναίκα ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο 1.000 κορώνων (134 ευρώ) αν δεν αφαιρέσει το νικάμπ ή δεν απομακρυνθεί από τον δημόσιο χώρο.   Από την 1η Αυγούστου απαγορεύεται βάσει νόμου η μπούρκα και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).

Ωστόσο, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν σφόδρα τον συγκεκριμένο νόμο. Το βράδυ της Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νομοσχεδίου.   Εξάλλου κάποιες μουσουλμάνες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει καταγγείλει ότι προάγει «τις διακρίσεις» και σχολίασε ότι πρόκειται «για την πιο πρόσφατη επιβλαβή τάση».

Από την πλευρά τους όσοι στηρίζουν τον νόμο επισημαίνουν ότι διευκολύνει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων μεταναστών στην κοινωνία της Δανίας.   Αντίστοιχοι νόμοι ισχύουν στη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ Πηγή: www.lifo.gr