Διαμαρτυρία γυναικείων οργανώσεων από τον αραβικό κόσμο

Ανοιχτή Επιστολή από φεμινιστκές οργανώσεις και οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στον αραβικό κόσμο και την ευρύτερη περιφέρεια του Μαρόκου

Απευθύνεται:
Ειδικό εισηγητή για τους υπερασπιστές/υπερασπίστριες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
Ειδικό εισηγητή για το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση,
Ειδικό εισηγητή για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που συγχρόνως αντιπαλεύουν την τρομοκρατία,
και
Ομάδα Εργασίας για την αυθαίρετη κράτηση.

Εμείς, οι υπογράφουσες οργανώσεις γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστριες και υποστηρίκτριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αραβική περιοχή και το Μαγκρέμπ, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας και το φόβο μας για την πρόσφατη καταστολή στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Στη Σαουδική Αραβία, γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν στις 15 Μαιου του 2018 βρίσκονται ακόμα στη φυλακή, χωρίς δίκη και χωρίς νομική αιτιολογία της κράτησής τους.

Στην Αίγυπτο, γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να υφίστανται διώξεις νομικές και δικαστικές, στις οποίες περιλαμβάνονται περιοδικές παραπομπές στη δικαιοσύνη. Οι αρχές εξακολουθούν να επεκτείνουν την κράτηση της υπερασπίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amal Fathy επειδή μίλησε δημόσια ενάντια στις διώξεις. Από τις 15 Μαιου 2018 οι σαουδικές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 12 γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Women Human Rights Defenders – WHRD) η δουλειά των οποίων επικεντρώνεται κυρίως στην υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν αυτοκίνητα, καταγγέλλουν το σύστημα της κηδεμονίας των ανδρών επί των γυναικών και απαιτούν την προστασία των γυναικών από κάθε μορφής βία. Οι WHRD συνελήφθησαν μερικές εβδομάδες πριν την άρση της απαγόρευσης οδήγησης, η οποία είχε οριστεί για τις 24 Ιουνίου. Μερικές από τις καρτούμενες WHRD έχουν εντοπισθεί και είναι οι: Loujain Al Hathloul, Eman Al-Nafjan, Aziza Al-Yousef, Nouf Abdul Aziz, Mayaa Al-Zahrani και πρόσφατα η Hatton Al-Fassi.

Μετά τις συλλήψεις, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, τα μίντια-φερέφωνα της κυβέρνησης και λογαριασμοί τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν μια καμπάνια συκοφάντησης και κατηγόρησαν τις γυναικες WHRD ως “προδότριες” και “επικίνδυνες για τη σαουδαραβική κοινωνία και την εθνική ασφάλεια”. Αυτό δημιούργησε μια ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στο φόβο για την έκφραση απόψεων που θεωρούνται αντίθετες στο κράτος, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τον κόσμο στη σιωπή.

Στην Αίγυπτο, οι αρχές συνέλαβαν την WHRD Amal Fathy στις 11 Μαίου γιατί μίλησε δημόσια ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει της γυναικες από αυτήν, με βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Φέιζμπουκ. Οι αρχές επεκτείνουν ξανά και ξανά την κράτησή τους. Στις 15 Ιουλίου, οι αρχές την καταδίκασαν σε 15 ακόμα ημέρες κράτηση.

Στις 27 Μαίου, ο ερευνητής Ειρηνοδίκης της υπόθεσης 173, που έγινε γνωστή ως υπόθεση “ξένης χρηματοδότησης” παρέπεμψε τις Δόκτορες Drs. Suzan Fayad και Magda Adly, που είναι ιδρυτικά μέλη του Κέντρου El Nadim. Η Magda Adly αποφυλακίστηκε με εγγύηση 20,000 αιγυπτιακών λιρών. Στις 16 Ιουλίου, οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν σε δίκη την WHRD, Mozn Hassan, ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Nazra για τις φεμινιστικές σπουδές, που αργότερα απελευθερώθηκε με εγγύηση 30,000 αιγυπτιακών λιρών. Σημαντικό να σημειώσουμε ότι για την Hassan και WHRD Azza Soliman έχει εκδοθεί απαγόρευση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και έχουν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Την χρονιά που διανύουμε είναι η 20η επέτειος από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάων, καθώς και η 70η επέτειος από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η 25η επέτειος από την ίδρυση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο πλήρης και ισότιμος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των στόχων που επιδιώκονται από τις γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αίγυπτος έχουν κυρώσει την Σύμβαση για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών και κοριτσιών (CEDAW) και είναι μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ως τέτοιες έχουν την ευθύνη να τηρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δημιουργούν ατμόσφαιρα που θα είναι απαλλαγμένη από διακρίσεις. Συνεπώς ελπίζουμε να τραβήξουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους που είναι να διασφαλίζουν το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Είναι καθαρό ότι το πλαίσιο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή είναι μια ακόμα εκδήλωση ης βίας ενάντια στις γυναίκες γενικά, και θέτει επιπρόσθετους κινδύνους στις WHRD που παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στο πλαίσιο διαφορετικών κοινωνικών κινημάτων και βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία. Οι γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή λειτουργούν μέσα σε ένα μισογύνικο και πατριαρχικό πλαίσιο. Αυτό καταδεικνύεται καθαρά από την αύξηση των ποσοστών της βίας κατά των γυναικών, των δολοφονιών γυναικών και της υποβάθμισης της παρουσίας τους στο δημόσιο χώρο. Τον Ιανουάριο του 2018, οι σουδανικές αρχές συνέλαβαν περισσότερες από 20 γυναίκες υπερασπίσριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Επιπλέον, οι αρχές του Σουδάν δυσφήμισαν κάποιες από τις υπερασπίστριες χρησιμοποιώντας νόμους της δημόσιας τάξης. Ένα πατριαρχικό ρυθμιστικό σύστημα που σκοπεύει να περιορίζει την μετακίνηση γυναικών στη χώρα, με βάση το οποίο κατηγορήθηκαν οι WHRD για “ανηθικότητα”. Τον Φεβρουάριο του 2018, μια WHRD και δικηγόρος, η Riham Al-Bader, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης της ανθρωπιστικής δουλειάς της και της υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Υεμένη. Πρόσφατα, απειλές και πράξεις εκφοβισμού αυξήθηκαν στη Σαουδική αραβία και την Αίγυπτο, μετά την ακραία συκοφαντική καμπάνια που σκόπευε να σβήσει τη δουλειά που έχουν αναλάβει οι γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι είναι απλώς “γυναίκες”, που σημαίνει “άσχετες”. Αυτό καταδεικνύει τη χρήση του πατριαρχικού λόγου που αντιβαίνει στον ζωτικό ρόλο που έχουν παίξει οι WHRD για τη βελτίωση της κοινωνίας συνολικά, αλλά επίσης για τις γυναίκες που εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις εναντίον τους και να αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων ποικίλων μορφών βίας.

Συνεπώς, σας ζητούμε με σεβασμό, εσάς ως Ειδικούς εισηγητές και προέδρους των Ομάδων Εργασίας, να:

– Καταδικάσετε την συνεχιζόμενη καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, να υποστηρίξετε και να προστατεύσετε τις δημοκρατικές αξίες σύμφωνα με την εντολή που έχετε, να παρέμβετε με την εξουσία σας και να απαιτήσετε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των κρατουμένων υποστηρικτριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων των Loujain Al-Hathloul, Hatoon al-Fassi, Nouf Abdul Aziz, Mayaaa al-Zahrani και Amal Fathy; και να ζητήσετε να τερματιστεί η καταστολή ενάντια στις WHRD καθώς και κάθε είδους διώξεις ενάντια στις WHRD στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
– Να τονίσετε το δικαίωμα κάθε ενός και μιας να προωθεί και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς φόβο αντιποίνων και να πιέσετε τα κράτη ΜΕΝΑ (ακρωνύμιο για Middle East North Africa- Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική) να αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα και την ασφάλεια όλων των γυναικών υποστηρικτριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα αυτών που ασκούν το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και έκφρασης, στην ειρηνική διαμαρτυρία και οργάνωση.
– Να αποκηρύξετε δυναμικά την βίαια και συστημική στόχευση, εγκληματοποίηση, τρομοκρατία, βασανιστήθια, τις εξαφανίσεις και δολοφονίες γυναικών υποστηρικτριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
– Να καταγγείλετε όλες τις πράξεις εκφοβισμού και αντιποίνων που πραγματοποιούν κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οντότητες ενάντια στις γυναίκες υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεργάζονται με περιφερειακούς και διεθνείς φορείς, περιλαμβανομένων των μηχανισμών του ΟΗΕ.
– Να καλέσετε τα κράτη MENA να αναλάβουν συγκεκριμένα βήματα για να σταματήσουν οι παραβιάσεις ενάντια στις WHRD και να ενθαρρύνετε σ’ αυτό το πλαίσιο την χωρίς όρους απελευθέρωση των WHRD που βρίσκονται φυλακισμένες γιατί υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώσεις ελευθερίες.
– Να ζητήσετε να επισκεφθείτε την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία για να ερευνήσετε επιτόπια την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και να εκδώσετε μια έκθεση για την παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 34 οργανώσεις και πρόσωπα:

1- The Regional Coalition of Women Human Rights Defenders in Middle East and North Africa
2- Suad Abu Dayyeh, feminist activist, consultant for Equality Now-MENA
3- Layla Naffa’, Arab Women Organization (AWO) Jordan
4- Women’s Center for Guidance and Legal Awareness Egypt
5- Association Tunisienne des Femmes Démocrates Tunisia
6- Raja Al Massabi, Arab Institute for Human Rights Yemen branch
7- Alaa’ El Raei, Egyptian Foundation for Advancement of the Childhood Condition (EFACC) Egypt
8- National Coalition for Children Rights Egypt
9- Rana Husseini, Activist and journalist.
10- Nayla Awwad, director of Women Against Violence Org Palestine
11- Salma Regional Network
12- Al Nadeem Center for Rehabilition of Victims of Violence
13- Azza Soliman, lawyer and activist
14- Randa Sinora, director of Women Center for Legal Aid and Counselling Palestine
15- Intisar Al Mayali, Iraqi Women league Iraq
16- Manal Talib AWO Jordan
17- Centre for Egyptian Women’s Legal Assistance (CEWLA)
18- Gawaher Taher, lawyer at CEWLA
19- Naser Attalah, Child Rights International Network- CRIN
20- Mariam Al Rowai, director of Tafwq Center for Development Consultation Bahrain
21- Amira Abed El Hakim, activist, Egypt
22- The Galilee Society – The Arab National Society for Health, Research and Services (R.A.) Palestine
23- Nabila Esbaniooly, AlTufula Center Palestine
24- Centre for Egyptian Women’s Legal Assistance (CEWLA)
25- Association Marocaine pour les Droits des Femmes Morocco
26- Ghida Anani, director of ABAAD Lebanon
27- Joumana Meri, director of Institute for Human Rights Lebanon Branch
28- Fathi Marshoud, director of the Committee for the Defense of Palestinian Refugee Rights Palestine
29- Afef Chaabane, Tunisian Woman Association
30- Legal Association for Family Assistance and Human Rights Egypt
31- Yamina Huhu, lawyer and activist Algeria
32- Sama Aweidah, director of Women Study Center
33- Halima Jouini, the Tunisian League to Defend Human Rights
34- KAFA (enough) Violence & Exploitation- Lebanon

Home


Share on Facebook