Συνέντευξη με την παλαιστίνια ακτιβίστρια Σούντους Αζά

Γράφει η Αλεξία Τσούνη

Το Μωβ με την Σούντους Αζά, Παλαιστίνια ακτιβίστρια στην οργάνωση Νεολαία Ενάντια στους Εποικισμούς (Youth Against Settlements) στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, χτες, 8 Αυγούστου 2018.

Η Σούντους μας είπε: «Τώρα ζω στη Χεβρώνα στη ζώνη Η2 υπό τον έλεγχο του Ισραηλινού στρατού κατοχής. Είμαστε πρόσφυγες από το 1948 από την περιοχή Αζούρ. Δεν είναι μακριά από την Χεβρώνα αλλά απαγορεύεται να πάμε στο χωριό μας. Έχω δει μόνο φωτογραφία από το σπίτι μας, ήταν παλιό, ωραίο και μεγάλο, σε πράσινο χωράφι, κι είχαμε και ζώα. Με πληγώνει πολύ που δεν μπορώ να πάω να το δω, να δω πού ζούσε η οικογένειά μου. Δεν ξέρω ποιοι ζουν τώρα εκεί.

Εδώ στη Χεβρώνα μας βοήθησε η οργάνωση Νεολαία Ενάντια στους Εποικισμούς και τώρα είμαι κι εγώ μέλος και βοηθάω, είμαι μάλιστα μία από τις συντονίστριες. Σπουδάζω αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο και δουλεύω στην παλιά πόλη. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση εδώ και δεχόμαστε συνεχώς επιθέσεις από τους Ισραηλινούς εποίκους, ακόμα και μέσα στα σπίτια μας. Προσπαθούμε να τις καταγράφουμε με φωτογραφίες και βίντεο, και να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

Έχω δεχτεί κι εγώ επιθέσεις από τους Ισραηλινούς εποίκους, η πιο πρόσφατη ήταν τον προηγούμενο μήνα, κι έχω υποστεί συλλήψεις από τους Ισραηλινούς στρατιώτες και φυλακίσεις. Η πιο πρόσφατη επίθεση που δέχτηκα ήταν τον προηγούμενο μήνα από τρεις Ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι με χτύπησαν στον ώμο μου, στο πόδι μου και στο κεφάλι μου, και έβγαλαν την μαντήλα μου. Το κατήγγειλα κι αυτό στην ισραηλινή αστυνομία αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι, όπως δεν έγινε κάτι και τις προηγούμενες φορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα της κατοχής για μας.»