Άγνωστοι βάζουν κάμερες στις δημόσιες τουαλέτες της Σεούλ και ανεβάζουν τα βίντεο σε πορνογραφικά site

Έχουμε ξαναγράψει για το ολοένα εντεινόμενο φαινόμενο που ονομάζεται «molka» και έχει πλέον λάβει τεράστιες διαστάσεις: άγνωστοι μαγνητοσκοπούν γυναίκες εν αγνοία τους και σε βάρος τους μέσα στις τουαλέτες, στο σχολείο, μέσα στα τραίνα, στα αποδυτήρια, σε βεστιάρια. (Ι.Κ.)

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου

Οι αρχές της Σεούλ θα ελέγχουν πλέον σε καθημερινή βάση τις δημόσιες τουαλέτες της πόλης, σε προσπάθεια να βρεθούν οι άγνωστοι που τοποθετούν μικροσκοπικές κάμερες και ανεβάζουν το υλικό σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.

Η τάση παίρνει διαστάσεις «εγκληματικής επιδημίας» στη Νότια Κορέα, με 26.000 καταγεγραμμένες υποθέσεις από το 2012 έως το 2016 ενώ, όπως σχολιάζουν οι αρχές, αμέτρητες είναι και οι περιπτώσεις στις οποίες δεν επιβάλλεται επισήμως καταγγελία από τα θύματα.

Στα κινητά τηλέφωνα, η προεπιλογή των φωτογραφιών συνοδεύει κάθε λήψη από έναν δυνατό, χαρακτηριστικό ήχο κλείστρου, ώστε να αποθαρρύνει τους χρήστες από αδιάκριτες φωτογραφήσεις αλλά οι δράστες χρησιμοποιούν μία σειρά από αντικείμενα με ενσωματωμένες κρυφές κάμερες: από στυλό και ρολόγια μέχρι παπούτσια.

Εκτός από τις δημόσιες τουαλέτες οι δράστες ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές και σε δοκιμαστήρια καταστημάτων ένδυσης ενώ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει και το «εκδικητικό πορνό», όπου άνδρες (στο 90% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) ανεβάζουν στο Διαδίκτυο βίντεο από περιπτύξεις με τις πρώην τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πίεση από μερίδα των πολιτών για να την αντιμετώπιση του ζητήματος – μόνο τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον 70.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την κακόβουλη χρήση των κατασκοπευτικών καμερών που πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, για την ώρα οι έλεγχοι είναι ελλιπείς αφού μόλις 50 επιθεωρητές είναι επιφορτισμένοι με τον επιτόπιο έλεγχο 20.000 δημόσιων λουτρών. Το νέο πλάνο της κυβέρνησης ωστόσο προβλέπει πως οι 8.000 δημοτικοί υπάλληλοι που καθαρίζουν σε καθημερινή βάση αυτούς τους χώρους, θα συμβάλλουν στους ελέγχους των αρχών.

Παρά την εξάπλωση του φαινομένου, οι αρχές υποστηρίζουν πως δεν έχει βρεθεί ούτε μία κάμερα τα τελευταία δύο χρόνια αλλά οι χιλιάδες είναι εκείνοι που επικρίνουν την κυβέρνηση, όχι μόνο για τους ελλιπείς ελέγχους αλλά και για την αποτυχία στην απόδοση ποινών, σε όσους ανεβάζουν το υλικό στο Διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από Guardian