Μήδεια Μπέντζαμιν

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Η Σούζαν Μπέντζαμιν (ψευδώνυμο Μήδεια, γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1952). Είναι Αμερικανίδα ακτιβίστρια, γνωστή ως ιδρυτικό μέλος του Code Pink (Ροζ Κώδικα). Επίσης, μαζί με τον ακτιβιστή και συγγραφέα Kevin Danaher, η Μπέντζαμιν ήταν υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων στην Καλιφόρνια το 2000 για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση έσπασε κάθε ρεκόρ λαμβάνοντας την υψηλότερη συνολική ψήφο για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που έλαβε ποτέ υποψηφιος στην αμερικανική ιστορία . Αυτή τη στιγμή συνεισφέρει στο αντιπολεμικό ιστότοπο OpEdNews και στο The Huffington Post .

Το 2003, οι Los Angeles Times τη χαρακτήρισαν ως “μία από τις κορυφαίες ηγέτιδες” του ειρηνευτικού κινήματος

Η Σούζαν Μπέντζαμιν μεγάλωσε στο Freeport της Νέας Υόρκης στο Long Island, αυτοπροσδιοριζόταν «όμορφη εβραϊοπούλα».

Κατά την πρώτη της χρονιά στο Πανεπιστήμιο Tufts, πήρε το ψευδώνυμο Μήδεια από τον ελληνικό μυθολογικό χαρακτήρα και προσχώρησε στην φοιτητική οργάνωση  Students for a Democratic Society. Στη συνέχεια έφυγε από το Πανεπιστήμιο για την Ευρώπη και την Αφρική, διδάσκοντας αγγλική γλώσσα για να κερδίσει χρήματα.

Αργότερα επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στα οικονομικά στο New School. Η Μπέντζαμιν εργάστηκε επί δέκα χρόνια ως οικονομολόγος και διατροφολόγος στη Λατινική Αμερική και την Αφρική για τον Οργανισμό Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Σουηδικό Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης και το Ινστιτούτο για την Πολιτική Τροφίμων και Ανάπτυξης.

Από το 1979 έως το 1983, έζησε και εργάστηκε στην Κούβα όπου και παντρεύτηκε τον προπονητή της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Κούβας. Εργάστηκε σε μια κομμουνιστική εφημερίδα, περιγράφοντας αρχικά την Κούβα ως «παράδεισο». Ωστόσο, όταν έγραψε ένα άρθρο για την λογοκρισία στην Κούβα, απελάθηκε. Μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον σημερινό σύζυγό της, Κέβιν Νταναέρ (Kevin Danaher).

Το 1988, μαζί με τον σύζυγό της και τον Kirsten Moller, η Μπέντζαμιν ίδρυσε το Global Exchange με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, περιγράφει ως εταιρική παγκοσμιοποίηση την εναλλακτική του «δίκαιου εμπορίου» fair trade και την αγροτική παραγωγή του Τρίτου Κόσμου το οποίο υποστηρίζει.

Το 2002 ίδρυσε τη φεμινιστική αντιπολεμική ομάδα Code Pink: Women for Peace, η οποία υποστήριζε το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, την πρόληψη των μελλοντικών πολέμων και την κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης συμμετείχε στην αντιπολεμική οργάνωση United for Peace and Justice.

Στη συνέχεια δημιούργησε το Κέντρο Παρακολούθησης Κατοχής στη Βαγδάτη (IOWC) για την παρακολούθηση των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και την επίδραση του πολέμου στους πολίτες. Μέσω αυτού του κέντρου, έφερε Αμερικανούς, μέλη των οικογενειών, των στρατιωτών στο Ιράκ, να δουν τις συνθήκες υπό τις οποίες υπηρετούσε το στρατιωτικό προσωπικό και να μιλήσουν ενάντια στον πόλεμο, στο Κογκρέσο και στα Ηνωμένα Έθνη το 2003.

Το 2000, κατέβηκε υποψήφια για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών με το Green Party στην Καλιφόρνια. συμμετείχε σε εκστρατείες για θέματα όπως ο μέσος μισθός, η εκπαίδευση και η καθολική υγειονομική περίθαλψη. Συγκέντρωσε 99.716 ψήφους, 74%, στην περιφέρειά της και 326.828 ψήφους, το 3.08% των συνολικών ψήφων του κόμματος. Έκτοτε παρέμεινε στο Κόμμα των Πρασίνων.

Από το 2002 έως το 2009, είχε έντονη ακτιβιστική δράση και πραγματοποίησε πολυάριθμες διαμαρτυρίες. Στις 4 Δεκεμβρίου 2007 συνελήφθη από την αστυνομία στη Λαχόρη του Πακιστάν και κρατήθηκε από το ISI για οκτώ ώρες και απελάθηκε μετά από διαμαρτυρία για την κατ’ οίκων σύλληψη δικηγόρων (συμπεριλαμβανομένου του Aitzaz Ahsan). [17] Το 2009, η Μπέντζαμιν έγινε μέλος της διευθύνουσας επιτροπής για τη Πορεία Ελεύθερης Γάζας. Τον Φεβρουάριο του 2012 η Μπέντζαμιν συνελήφθη και απελάθηκε για παράνομη είσοδο στο Μπαχρέιν όπου συμμετείχε σε παράνομη διαμαρτυρία.

Κατά την περίοδο 2005-2010, αντιτάχθηκε στις απειλές των ΗΠΑ για έναν πιθανό επικείμενο πόλεμο με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης πίεσης στο Κογκρέσο, της οργανώνοντας ειρηνευτικές αντιπροσωπείες στο Ιράν και της προσκλήσεις Ιρανών στο Κογκρέσο.

Η Μπέντζαμιν διέκοψε επανειλημμένα μια σημαντική ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στις 23 Μαΐου. Μετά την απομάκρυνση της Μπέντζαμιν για τις ενέργειές της, ο Ομπάμα κατέβηκε από το βάθρο, όμως κατεβαίνοντας είπε ” Αξίζει να προσέξουμε τη φωνή αυτής της γυναίκας “. “Προφανώς δεν συμφωνώ με πολλά από αυτά που είπε, και προφανώς δεν άκουγε πολλά από αυτά που είπα, αλλά όντως πρόκειται για δύσκολα ζητήματα και η πρόταση εκ μέρους μου ότι μπορούμε να τα ανατρέψουμε είναι λάθος”.

Μετά τα γεγονότα η Μπέντζαμιν δήλωσε στο The Daily Beast “Αν πράγματι είχε κάνει (ο Ομπάμα) σημαντικές πολιτικές αλλαγές, δεν θα έλεγα τίποτα”,. “Θα προτιμούσα αυτή την επιλογή, αλλά δεδομένου ότι δεν έκανε τις αλλαγές που περίμενα, χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω ανοιχτά”.

Στις 21 Ιουλίου 2016, η Μπέντζαμιν διατάραξε την ομιλία αποδοχής του Donald Trump στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικάνων με ένα σύνθημα που έγραφε “Κατασκευάστε γέφυρες όχι τοίχους”

Η εμπειρία της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την οδήγησε να οργανώσει και να συμμετάσχει σε διάφορες σημαντικές δράσεις τόσο για την φροντίδα των μικροπαραγωγών ή των εργαζομένων όσο και για το αθέμιτο εμπόριο και την δίκαιη προώθηση των προϊόντων των αγροτών μικροπαραγωγών μέσω του Faire Trade. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ τον Δεκέμβριο του 1999, η οργάνωση Benjamin, Global Exchange, βοήθησε στην οργάνωση των διαμαρτυριών του ΠΟΕ στο Σιάτλ του 1999.

Το 2000, βοήθησε μια εκστρατεία για να πιέσει την Starbucks να μεταφέρει καφέ εμπορίου σε όλες τις καφετέριες. Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2000, η ​​Starbucks εισήγαγε καφέ Fair Trade Certified Coffee σε περισσότερα από 2.300 καταστήματα. Tο 2001, επικεντρώθηκε στην ενεργειακή κρίση της Καλιφόρνια, βοηθώντας τους χαμηλόμισθους και τους μικρούς επιχειρηματίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, βρισκόταν στο Μεξικό, αμφισβητώντας τις πολιτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και το Νοέμβριο στο Μαϊάμι διαμαρτυρόταν για την προτεινόμενη Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών της Αμερικής (FTAA) προσπαθώντας παράλληλα να επιστήσει την προσοχή στην παγκόσμια ειρήνη και οικονομικών κινήσεων δικαιοσύνης.

Μετά από αρκετές επισκέψεις στην Κίνα, η Μπέντζαμιν συνυπέγραψε με το Διεθνές Ταμείο για τα δικαιώματα των εργαζομένων πρωτοβουλία για τη βελτίωση των εργασιακών και περιβαλλοντικών πρακτικών των πολυεθνικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα. Η διασφάλιση των αρχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Κίνα έχει εγκριθεί από μεγάλες εταιρείες όπως η Cisco, η Intel, η Reebok, η Levi Strauss και η Mattel.

Το 2006,για το Παλαιστινιακό, η Μπέντζαμιν οργάνωσε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες πολέμου στο Λίβανο και μίλησε κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών. Το 2008, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Cast Lead Israeli εισβολή στη Γάζα, οργάνωσε καθημερινή διαμαρτυρία στο ξενοδοχείο όπου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέμενε και στη συνέχεια πήγε στη Γάζα για να δει τα άμεσα αποτελέσματα των βομβαρδισμών. Πήγε ανθρωπιστική βοήθεια και συνέβαλε στη σύσταση έξι άλλων αποστολών για τη Γάζα. Ήταν ένας από μία τις κυριότερες διοργανώτριες της Πορείας Ελευθερίας για τη Γάζα, όπου 1.350 άνθρωποι από δεκάδες χώρες συναντήθηκαν στο Κάιρο για να επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία στη Γάζα. Η Μπέντζαμιν επέκρινε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ψήφισε νομοθεσία για να στείλει στο Ισραήλ βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο και έπλευσε  με το πλοίο των Η.Π.Α. για τη Γάζα το Νοέμβριο του 2011. Ημέρες μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζατον Νοέμβριο του 2012, η Μπέντζαμιν ηγήθηκε αντιπροσωπείας για την παράδοση ιατρικών προμηθειών στο νοσοκομείο Shifa και στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στη Γάζα.

Μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, δημιούργησε το Κέντρο Παρακολούθησης Κατοχής στη Βαγδάτη για να παρακολουθήσει τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αντίκτυπο του πολέμου στους άμαχους πληθυσμούς. Μέσω αυτού του κέντρου έφερε ιρακινές γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μιλήσουν για την κατοχή. Κατάγγειλε στο Κογκρέσο και στα Ηνωμένα Έθνη κατά του πολέμου στο Ιράκ. Σε αντίθεση με την επ αόριστο κράτηση στο Γκουαντάναμο, το 2007, η Μπέντζαμιν διοργάνωσε αντιπροσωπεία μελών της οικογένειας των κρατουμένων στο στρατόπεδο φυλακής της Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα ζητώντας το κλείσιμό της. Επίσης, το 2007, συνέχισε να διαμαρτύρεται εβδομαδιαίως έξω από το τμήμα δικαιοσύνης. Συνελήφθη πολλές φορές για διαμαρτυρίες στις ακροάσεις του Κογκρέσου. Στις 31 Οκτωβρίου 2009, η Μπέντζαμιν ηγήθηκε μιας ομάδας ακτιβιστριών του Ροζ Κώδικα σε διαμαρτυρία.

Το 2009, η Μπέντζαμιν ξεκίνησε τις προσπάθειές της να τραβήξει την προσοχή στις συνέπειες του πολέμου με drones. Στις 28 Απριλίου 2012, στην Ουάσιγκτον, ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση της πρώτης διάσκεψης κορυφής της Διεθνούς Δράσης με δικηγόρους, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές, για να ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία για την καταπολέμηση της χρήσης drones στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της αποστολής του Code Pink, η Μπέντζαμιν βοήθησε να διοργανωθούν πολλές Πορείες της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και Ημέρα της Μητέρας για την Ειρήνη, και να επαναφέρουν την αρχική πρόθεση της Ημέρας της Μητέρας ως γυναίκες που κινητοποιούνται ενάντια στον πόλεμο. Αυτές περιλάμβαναν την επανασύνδεση γυναικών από χώρες που είχαν διχαστεί από τον πόλεμο, όπως το Ιράκ, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν στις ΗΠΑ, για να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Από το 2003 έως το 2010, η Μπέντζαμιν βοήθησε στη διοργάνωση μαζικων κινητοποιήσεων στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο

Στις 3 Μαρτίου 2014, η Μπέντζαμιν συνελήφθη στην Αίγυπτο. Είχε πάει εκεί καθ οδόν για να συμμετάσχει σε μια γυναικεία διάσκεψη στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας. Κατά την άφιξή της στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, η Μπέντζαμιν κρατήθηκε από την αστυνομία του αεροδρομίου μια νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα ένα σπασμένο χέρι και έναν βγαλμένο ώμο. Αργότερα απελάθηκε στην Τουρκία.

Το 2010, έλαβε το βραβείο ειρήνης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Βραβείο Ειρήνης για Νέους. Το 2012 κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Ειρήνης Marjorie Kellogg, το Βραβείο Ειρήνης του Thomas Merton, και το Βραβείο Μνήμης του Ιδρύματος Ειρήνης “σε αναγνώριση της δημιουργικής της ηγεσίας στις πρώτες γραμμές του αντιπολεμικού κινήματος”. Το 2014, έλαβε το βραβείο ειρήνης Gandhi από την προώθηση της Promoting  Enduring Peace “για να την τιμήσει για την άγνωστη υπεράσπισή της για κοινωνική δικαιοσύνη για περισσότερο από 30 χρόνια”

Η Μπέντζαμιν  έχει μιά κόρη την Arlen από τον πρώτο γάμο της στην Κούβα και από μια άλλη κόρη, τη Maya, από το γάμο της με τον Danaher. Είναι και παραμένει μιά δυναμική ακτιβίστρια με πείσμα και αγωνιστική φλόγα

Πηγή: en.wikipedia.org