Συνάντηση μνήμης για την Άννα Μαρία Στεφάν

Γράφουν οι Βέρα Σιατερλή-Σίσσυ Βωβού

Μετά από πρόσκληση του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης και της Νίκης Ρουμπάνη, έγινε συνάντηση στις 15 Σεπτεμβρίου, στο σπίτι στο οποίο ζούσε και στο οποίο πέθανε η αγαπητή φίλη. Ήμασταν συνεργάτιδες και συνεργάτες από το Δίκτυο, από το Μωβ, άλλες φίλες και προπαντός κάποιες κοπέλες τις οποίες η Θανούσα είχε βοηθήσει να ξεφύγουν από έμφυλη βία διαφόρων μορφών. Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία νέας γυναίκας που είχε βοηθηθεί, και που έφερε προσφορά μια γλάστρα και δύο ποιήματα τα οποία διαβάστηκαν, και μέσα από τα οποία θέλησε να εκφράσει τον πόνο της για την απώλεια του αδελφού της σε ηλικία 19 χρόνων, και την απώλεια της Άννα Μαρία Στεφάν. Εγώ δεν μπορώ να διαβάσω αυτά τα δύο ποιήματα που έχω επιλέξει από τη συλλογή του αδελφού μου, συγκινούμαι πολύ, είπε. Έχουν γραφτεί από εκείνον για αποχαιρετισμό.

Η Άννα Μαρία Στεφάν, σε εκδήλωση στο Ηρώδειο

Μέσα από τη συζήτηση για την θανούσα, βγήκε για άλλη μια φορά η δραματική ιστορία της, τα προσόντα της και η ευγενική καρδιά της.

Έφυγε σε αρκετά νέα ηλικία από τη Ρουμανία, διωκόμενη από το καθεστώς Τσαουσέσκου, μαζί με τον σύντροφό της ο οποίος ήταν Εβραίος. Ο πατέρας της είχε φυλακιστεί από το καθεστώς. Πήγαν μαζί στο Ισραήλ, αλλά δεν έμειναν πολύ, δεν άντεξαν την εκεί κατάσταση. Μετά ήρθαν στην Ελλάδα, αφού η Άννα Μαρία είχε ελληνική ρίζα από μια γιαγιά της. Εδώ πήρε την υπηκοότητα, και το ζεύγος εργάστηκε για κάποια χρόνια σε εκδοτικούς οίκους, και έτσι είχαν στρώσει τη ζωή τους. Δυστυχώς, ο αγαπημένος σύντροφός της πέθανε από ασθένεια σε ηλικία 43 ετών και σύντομα η ίδια έχασε τη δουλειά της και ζούσε σε βαθιά φτώχια.

Στο Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης εργάστηκε από το 2006, με μεγάλη αφοσίωση στον τομέα υποστήριξης κακοποιημένων ατόμων, γυναικών και ανηλίκων, όπου ασχολήθηκε με τις γυναίκες που έρχονταν στο δίκτυο, με τις δίκες των σωματεμπόρων, με διερμηνείες στις αρμόδιες αρχές, αστυνομικές και δικαστικές.

Η Άννα Μαρία ερχόταν στο Μωβ πολύ τακτικά, όσο και παλιότερα στο Φεμινιστικό Κέντρο, και συνεργαστήκαμε αρκετά σε θέματα τράφικινγκ. Επίσης, συνεργαστήκαμε τελευταία, μαζί με αρκετές άλλες οργανώσεις, στις δράσεις πίεσης για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία επιτεύχθηκε τελικά πριν μερικούς μήνες.

Θυμόμαστε τα ωραία καπέλα που πάντα φορούσε, τους ωραίους τρόπους της, τη βαθιά καλλιτεχνική της παιδεία, την αφοσίωσή της στους στόχους που είχε βάλει κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Δημοσίευμα του Μωβ για την αναγγελία του θανάτου της, στο https://tomov.gr/2018/06/14/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC/