Απέτυχε το δημοψήφισμα στη Ρουμανία για την απαγόρευση του γάμου των ομοφύλων στο Σύνταγμα

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Με αποτυχία “στέφθηκε” το δημοψήφισμα που οργανώθηκε στην Ρουμανία για να εγγραφεί η απαγόρευση του γάμου των ομοφύλων στο Σύνταγμα της χώρας. Απέτυχε να εξασφαλίσει την συμμετοχή του 30% του εκλογικού σώματος, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Αποφεύχθηκε έτσι το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου για παραπέρα συντηρητικές αντιλήψεις όπως οι αμβλώσεις. Όπως και άλλοι αντίπαλοι αυτού του δημοψηφίσματος, ο ποιητής και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Μαγυάρων της Ρουμανίας, ο Μπέλα Μάρκο, εκφράζει φόβους μήπως ανοίξει την πόρτα σε νέα δημοψηφίσματα «για την άμβλωση, μετά για την θρησκεία του Κράτους, την ποινή του θανάτου, τους Ρομά κλπ».

Μόνο το 20,41% των ψηφοφόρων μετακινήθηκε μέχρι τις κάλπες στην ψηφοφορία αυτή που διήρκεσε δύο ημέρες. Οι Ρουμάνοι, που κλήθηκαν να εγκρίνουν την εγγραφή στο Σύνταγμα μιας πρόνοιας που ορίζει ότι μόνο «ένας άνδρας και μία γυναίκα», και όχι απλώς «σύζυγοι», όπως ισχύει σήμερα, μπορούν να ενωθούν με γάμο, δεν ανταποκρίθηκαν. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας αυτής, που ξεκίνησε από ομάδα πολιτών, αναγνώρισαν την ήττα τους.

Οι Ρουμάνοι κλήθηκαν να ψηφίσουν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου 6 και 7 Οκτωβρίου αν θα περιλάβουν στο Σύνταγμα της χώρας τους την απαγόρευση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος που υποστηρίζεται από την αριστερά(!), η οποία βρίσκεται στην εξουσία και βλέπει σ’ αυτό μια ευκαιρία για να ξεχαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία (PSD) αποφάσισε να αφήσει τα εκλογικά τμήματα ανοικτά δύο ημέρες για την ψηφοφορία, ελπίζοντας να γεμίσουν ψηφοφόρους. Η συμμετοχή έπρεπε να φθάσει το όριο του 30% των εγγεγραμμένων για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα. Η χαμηλή συμμετοχή θα θεωρείται αποτυχία για τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι τάχθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο πλευρό των ιεραρχών της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας.

Το δημοψήφισμα είναι αποτέλεσμα μιας «πρωτοβουλίας πολιτών» που πρόσκειται στην Εκκλησία. Οι ενώσεις πολιτών Συμμαχία για την Οικογένεια συγκέντρωσαν 3 εκατ. υπογραφές το 2016, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου να τροποποιηθεί ο συνταγματικός ορισμός σε μία ένωση αυστηρώς μεταξύ «ενός άνδρα και μίας γυναίκας», από τον ουδέτερο όρο «σύζυγοι» που αναφέρεται σήμερα.
Οι 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι της χώρας έπρεπε να εγκρίνουν μια αλλαγή στον ορισμό του γάμου ώστε μόνον «ένας άνδρας και μια γυναίκα» να μπορούν να ενώνονται με τα δεσμά του και όχι πλέον οι «σύζυγοι», όπως προβλέπει σήμερα ο θεμελιώδης νόμος της χώρας.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας εγκωμιάσθηκαν οι αξίες της οικογένειας και εκφωνήθηκαν ομοφοβικοί λόγοι, το PSD υπολόγιζε να κινητοποιήσει την αγροτική και συντηρητική Ρουμανία, την καρδιά του εκλογικού του σώματος.

Από νομική άποψη, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα αλλάξει τίποτε, καθώς η ρουμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει ούτε τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου ούτε την πολιτική ένωση.

Μια ρητή απαγόρευση θα καθιστούσε πάντως πιο δύσκολη, ακόμη και αδύνατη, οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή του νόμου υπέρ των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος εξηγούσαν πως θέλουν να υπερασπιστούν τον θεσμό του γάμου.

Το δημοψήφισμα αυτό προκάλεσε ζωηρές επικρίσεις στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι υπενθύμισαν στο Βουκουρέστι τις δεσμεύσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν θέλω οι οικογενειακές αξίες να μετατραπούν σε επιχειρήματα για να (…) τραφούν οι πιο μαύροι δαίμονες, το μίσος εναντίον των σεξουαλικών μειονοτήτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
«Σε μια δημοκρατία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν τίθενται σε ψηφοφορία, εκεί βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στον Μεσαίωνα και τον 21ο αιώνα», τόνισε εκφράζοντας την ανησυχία της η ρουμανική ΜΚΟ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων «Κέντρο Νομικών Πόρων» (CRJ).

H Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στη Ρουμανία.

Ακόμα, 33 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, όλων των πολιτικών προελεύσεων, έστειλαν επιστολή στις 18 Μαιου στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας, ζητώντας από τους βουλευτές και τις βουλεύτριες να μην ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής του εθνικού δημοψηφίσματος.

Πηγή: iefimerida.gr, kathimerini.com.cy, kontranews.gr