Η αγαπημένη μου μάγισσα, Μάτζικα ντε Σπελ

Δημιουργήθηκε την 1η Δεκέμβρη!

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

« Θέλω να λιώσω αυτήν την δεκάρα στις φλόγες του Βεζούβιου! Χάρης στις μαγικές της δυνάμεις, θα φτιάξω ένα πανίσχυρο φυλαχτό που θα με κάνει πλούσια! Πλούσια! Πλούσια!»

Πρόκειται για μια πανούργα μάγισσα από την Ιταλία, η οποία ζει σε μία ξύλινη καλύβα κάπου στους πρόποδες του Βεζούβιου ορκισμένη εχθρό του Σκρουτζ Μακ Ντακ.

Η πρώτη εμφάνιση της Μάτζικα (αγγλ. Magica De Spell) έγινε στην ιστορία «Το άγγιγμα του Μίδα» που δημοσιεύτηκε στο Uncle Scrooge #36 το 1961. Στην Ελλάδα πρωτοδημοσιεύτηκε το 1968 στο περιοδικό Μίκυ Μάους #125 και στο ΚΟΜΙΞ 70, με τίτλο «Το άγγιγμα του Μίδα».  Όταν ο Καρλ Μπαρκς δημιούργησε το ξεχωριστό αυτό καρτούν χρησιμοποίησε σαν έμπνευση την ηθοποιό Σοφία Λόρεν. Την έκανε σαγηνευτική, χυμώδη με γοητευτικό βλέμμα και μαύρα μαλλιά. Λέγεται ότι ο Μπάρκς έπλασε το ταπεραμέντο της με τα πρότυπα της ιταλίδας ντίβας, αλλά επηρεάστηκε φανερά από τον σκιτσογράφο Τσάρλς Άνταμς της εφημερίδας “New Yorker” που είχε δημιουργήσει την μάγισσα «Μορτίσια».

Όπως είχε αποκαλύψει: « η Μάτζικα είναι ένα φανταστικό ον. Είναι άλλη μια απειλή που δημιούργησα επειδή δεν μπορούσα να χρησιμοποιώ συνεχώς τους Λύκους. Όλες οι ταινίες του Ντίσνεϊ είχαν μάγισσες, τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ. Και έτσι σκέφτηκα: «Γιατί να μην πλάσω και εγώ μία μάγισσα; Αν, μάλιστα, αντί να την κάνω να μοιάζει μ’ εκείνες τις χοντρές, γριές μάγισσες με την γαμψή μύτη, την έκανα να δείχνει γοητευτική, με λαμπερά μαύρα μαλλιά και λοξά μάτια, θα μπορούσε να γίνει μια ελκυστική μάγισσα. Η ιδέα μου αυτή βρήκε ενθουσιώδη ανταπόκριση στην Ιταλία, όπου όλοι ξετρελάθηκαν αμέσως μαζί της. Εκεί κάτω ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς ηρωίδες και έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ιστορίες σε ένα δικό της σύμπαν εκτός από αυτό των Ντακ. Άλλωστε μένει στον Βεζούβιο»….

Κύριος σκοπός της Μάτζικα είναι το να κλέψει την πρώτη δεκάρα του Σκρουτζ Μακ Ντακ πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κύρια πηγή του πλούτου του. Θέλει να τη λιώσει στη λάβα του Βεζούβιου, ώστε να μπορέσει να φτιάξει ένα φυλακτό που θα της δώσει το χάρισμα του Μίδα, δηλαδή την ικανότητα να μετατρέπει σε χρυσάφι ό,τι αγγίζει. Ωστόσο, το έργο της μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η διαρκής επαγρύπνηση του Σκρουτζ σε συνδυασμό με τους ισχυρότατους αμυντικούς μηχανισμούς του Κύρου Γρανάζη στο θησαυροφυλάκιο, την έχουν οδηγήσει ουκ ολίγες φορές στην αποτυχία. Μετά από έναν σύντομο πρόλογο στο θησαυροφυλάκιο του θείου Σκρουτζ, ο Καρλ Μπαρκς μεταφέρει τον αναγνώστη και την αναγνώστρια στο εργαστήριο της Μάτζικα Ντε Σπελ στις πλαγιές του Βεζούβιου, όπου η μάγισσα ετοιμάζει το φοβερό και τρομερό φίλτρο, του οποίου την συνταγή βρήκε στην σπηλιά της Κίρκης. Πρόκειται για μια αναφορά στην ιστορία «Μια Παλαβή Οδύσσεια» του ίδιου 1963 και είναι μία από τις ελάχιστες φορές που ο μεγάλος δημιουργός παραπέμπει σε κάποια παλαιότερη δουλειά του.

Στο πλευρό της μάγισσας, εμφανίζεται το κοράκι της, ο Πόε, που είναι ο αδελφός της και γι’ αυτό διαθέτει το χάρισμα της ομιλίας. Μισεί το σκόρδο αφού χάνει προσωρινά τις δυνάμεις του κάθε φορά που βρίσκεται κοντά του. Στο έργο του Καρλ Μπαρκς εμφανίστηκε άλλες οκτώ φορές στις ιστορίες: Ο Βαλεντίνος της Δεκάρας, Το Γυάλινο Θησαυροφυλάκιο, Το Τρελό Κοράκι, Μια Παλαβή Οδύσσεια, Για Μια Παλιά Δεκάρα, Οι Χρυσές Χήνες, Τα Πολλά Πρόσωπα της Μάτζικα Ντε Σπελ, Το Ιπτάμενο Χαλί.

Η οικογένεια της Μάτζικα είναι γεμάτη με μαγικά όντα, με ισχυρές δυνάμεις όπως η ίδια. Είναι μια από τις πολλές του σύμπαντος των Ντακ. Ενώ δημιουργήθηκε από τον Μπαρκς, ο Τζόρτζιο Καβατσάνο είναι ο δημιουργός που συνέβαλε στην επέκτασή της και στην απόδοση της σημερινής της μορφής.

Αρχαία Ελλάδα: Η Κίρκη ήταν μια μάγισσα η οποία προσπάθησε να αρπάξει το τυχερό νόμισμα του Κροίσου. Στην ιστορία, «Μια Παλαβή Οδύσσεια» η Μάτζικα ως πνευματική της κληρονόμος αποκαλύπτει το μυστικό της εργαστήριο με τα ξόρκι, τα βότανα και τα ραβδιά της.

Η Κίρκη προσφέρει το ποτήρι στον Οδυσσέα (1891) του Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ

Οι πρώτες ρίζες: Οι απαρχές της οικογένειας είναι θολές και χαμένες στο χρόνο, καθώς κανένας δημιουργός δεν ασχολήθηκε ποτέ με την αναζήτησή τους. Παρόλα αυτά, σε διάφορες ιστορίες υπάρχουν πρόγονοι της Μάτζικα όπως η Μάγκυ Ντε Σπελ. Η Μάγκυ ανακάλυψε ένα πανίσχυρο μαγικό βιβλίο όπου είχε μέσα διάφορες συνταγές με ξόρκια. Ένα από αυτά ήταν το ξόρκι των μαγικών βομβών που χρησιμοποιεί η Μάτζικα Ντε Σπελ από την πρώτη της συνάντηση με τον Σκρουτζ Μακ Ντακ. Το Βιβλίο πέρασε από γενιά σε γενιά και έτσι αναπτύχθηκε η μαγική Οικογένεια των Ντε Σπελ. Η Μοργάνα Ντε Σπελ, είναι η προ-προ-προ θεία της Μάτζικα που έζησε το 1782 και είχε το δικό της Κάστρο. Μια μέρα ήθελε να αποκτήσει νέο ραβδί, και έτσι πήρε από έναν μακρινό πρόγονο του Σκρουτζ.

Κοντινοί πρόγονοι: Η θεία της Μάτζικα, Κοντέσα Χλώρα Χλωρίνα, της άφησε ένα μεγάλο σπίτι στην Λιμνούπολη. Μέσα σε αυτό υπήρχαν διάφορα μαγικά σύνεργα και ένα μαγικό ραβδί που έλεγχε τη χλωρίδα. Σύμφωνα με την Μάτζικα η θεία της ήταν θρύλος στην εποχή της. Μια πανίσχυρη μάγισσα.

Στη σύγχρονη εποχή, η Μάτζικα είναι το κεντρικό μέλος της Οικογένειας. Η Γιαγιά Ντε Σπελ επιμένει η εγγονή της να παντρευτεί το Ροδανθό, χωρίς η πρώτη να το θέλει. Η Μάτζικα έχει εμμονή με την πρώτη δεκάρα του Σκρουτζ και οι συγγενείς της κάποιες φορές προσπαθούν να την βοηθήσουν να πετύχει το σκοπό της.
Ο κοντινότερος συγγενής της Μάτζικα είναι ο αδελφός της ο Πόε Ντε Σπελ.

Προφίλ: Ο αδερφός της Πόε μυστηριωδώς έχει μεταμορφωθεί σε κοράκι εξαιτίας ενός αποτυχημένου πειράματος κι από τότε έχει γίνει ο πιο πιστός βοηθός της. Πολλές φορές βεβαίως δεν συμφωνεί με τα σχέδιά της, ιδίως όταν περιλαμβάνουν κι εκείνον, και άλλες τόσες έχει γίνει πειραματόζωο, αφού δοκιμάζει πάνω του τα ξόρκια της. Ο Πόε έχει πειστεί πια ότι δεν υπάρχει χειρότερη δουλειά από το να είσαι βοηθός μάγισσας!

Ρόλος: Παρακολουθεί τις απόπειρες της Μάτζικα να κλέψει την τυχερή δεκάρα του Σκρουτζ να πέφτουν στο κενό. Αρκετές φορές προσπαθεί να βοηθήσει την αδερφή του να πετύχει το σκοπό της αλλά μάταια. Οι εχθροί της αδερφής του είναι και δικοί του εχθροί.

Εμφάνιση: Ο Πόε μοιάζει λίγο στο κοράκι της Maleficent, Ντιάμπλο.
Κοράκι είναι επίσης και ο Ποντικομούρης ο οποίος υπακούει συνέχεια την Μάτζικα αφού είναι το πιστό της κοράκι. Πονηρό και έτοιμο για όλα το κοράκι έχει πολλές φορές παρακολουθήσει τον Σκρουτζ για λογαριασμό της Μάτζικα ή για να του χαλάσει τα σχέδια.

Πολλοί μπερδεύουν τον Ποντικομούρη με τον Πόε, τον αδερφό της Μάτζικας που μετατράπηκε σε κοράκι, πράγμα που έχει γίνει στις Ελληνικές εκδόσεις αρκετές φορές. Οι μεταφραστές έχουν δώσει το όνομα “Πόε” στον Ποντικομούρη μπερδεύοντας αναγνώστες και αναγνώστριες, και αυτό εξακολουθεί να γίνεται μέχρι και σήμερα.

Πηγές: el.komix.wikia.com, el.wikipedia.org, mixanitouxronou.gr, politeianet.gr