2018 – Διεθνής επισκόπηση για τις κατακτήσεις των γυναικών

UN WOMEN – 2018 – ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Επιμέλεια-παρουσίαση Σίσσυ Βωβού

Από τη σκοπιά του οργανισμού UN WOMEN, έχουμε μια παρουσίαση εμβληματικών κατακτήσεων των γυναικών, σε νομικό επίπεδο, συνδυασμένων με κορυφαίες στιγμές των γυναικείων και φεμινιστικών κινημάτων. 

Το κίνημα Me too, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, ενώ λαμβάνει διάφορα ονόματα σε διάφορες χώρες. Μόνο στις ΗΠΑ έχει αποκαλύψει περισσότερους από 200 πλούσιους και διάσημους άντρες, που έχασαν εξαιτίας των καταγγελιών τη θέση τους. Οι μισές από αυτές τις θέσεις καταλήφθηκαν από γυναίκες, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times. Τώρα υπάρχει το ταμείο με το όνομα Time is up, που στηρίζει γυναίκες που δεν είναι διάσημες αλλά προχώρησαν στις καταγγελίες τους και είχαν ανάγκη οικονομικής στήριξης. Η επιστολή που δημοσιεύεται, είναι της 1ης Ιανουαρίου 2018.

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: Τρεις πρέσβειρες καλής θέλησης του οργανισμού UN WOMEN, οι Marta Vieira da Silva, Danai Gurira, και Jaha Dukureh. Η Marta είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ποδοσφαιρίστρια, και αποτελεί ένα μοντέλο για τις γυναίκες για να προχωρούν ενάντια σε όλα τα εμπόδια. Αναγνωρίστηκε από την FIFA ως σημαντική παίκτρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτή τη χρονιά. Η Danai είναι ηθοποιός και συγγραφέας έργων, η πρώτη Αμερικανίδα-Ζιμπαμπουανή πρέσβειρα καλής θέλησης για τις UN WOMEN που παλεύει να ακουστούν οι φωνές των πιο αδύναμων γυναικών για τη βία. Η Jaha είναι πασίγνωστη για τον αγώνα της για τα δικαιώματα  και προπαντός για να τερματιστεί η αποκοπή των γεννητικών οργάνων στην Αφρική και να σταματήσουν οι γάμοι ανηλίκων.

Μια καλλιτέχνις του Γραφίτι ζωγραφίζει μια τοιχογραφία στη Γουατεμάλα Σίτι, σε υποστήριξη των UN WOMEΝ αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Αυτή τη στιγμή τρέχουν περισσότερες από 600 καμπάνιες σε 90 χώρες, και συχνά μεγάλα κτίρια, όπως ο Άγγελος της Ανεξαρτησίας του Μεξικό και οι Πυραμίδες της Γκίζα στην Αίγυπτο, φωτίζονται με πορτοκαλί χρώμα που συμβολίζει αυτό τον αγώνα. Σε πολλές χώρες αυτή τη στιγμή ψηφίζονται αυστηρότεροι νόμοι κατά της βίας, όπως στο Μαρόκο, στην Παλαιστίνη που καταργήθηκε ο νόμος “παντρέψου τον βιαστή σου” (όπως και στην Ελλάδα, καταργήθηκε ο νόμος 339Α του Ποινικού Κώδικα-επιτέλους) στη Σουηδία και στην Ισπανία νέοι νόμοι πέρασαν για το τι σημαίνει συναίνεση στο σεξ, ενώ στη Νέα Ζηλανδία θεσμοθετήθηκε ότι θύματα σεξιστικής βίας δικαιούνται άδεια από τη δουλειά τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Η Νάντια Μουράντ και ο γυναικολόγος δόκτωρ Denis Mukwege λαμβάνουν το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη του 2018, στο μέγαρο του Δημαρχείου του Όσλο, Σουηδίας, στις 10 Δεκεμβρίου. Και οι δύο μοιράστηκαν το βραβειο για τη συμβολή τους να τερματιστεί η σεξουαλική βία κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων. Η Νάντια Μουράντ είχε απαχθεί και κρατηθεί ως σεξουαλική σκλάβα μαζί με χιλιάδες γυναίκες Γεζίντι, κατάφερε να δραπετεύσει και από τότε κάνει αγώνα για να τερματιστει η σεξουαλική σκλαβιά κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρουσεων. Ο δόκτωρ Mukwege έχει δεχθεί για θεραπεία χιλιάδες θύματα βιασμών, εδώ και πολλά χρόνια. 

Εδώ είναι η Nia, μια αφρικανική θηλυκή φιγούρα σε μηχανή ενός τρένου, κατασκευασμένη από την εικονογραφημένη σειρά για παιδιά Thomas & Friends, που δημιουργηθηκε από την Mattel, Inc, σε συνεργασία με πολλούς οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 για να διδάξει την ισότητα και τον αγώνα ενάντια στα στερεότυπα, την εκπαίδευση των κοριτσιών και πολλά σχετικά θέματα. Πολλοί οργανισμοί του ΟΗΕ συμβάλλουν για το τρενάκι, το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Young woman holding sanitary towel and tampon.

Η Σκωτία προσφέρει δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες, από τον Αύγουστο. Στις φοιτήτριες μόνο, παρά το γεγονός ότι έγινε γνωστό ότι περίπου οι μισές γυναίκες της χώρας χρησιμοποιούσαν άλλα ακατάλληλα μέσα για την περίοδο, λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Στο κλίμα αυτό, επίσης στην Ινδία, στην Αυστραλία και στις Μαλβίδες καταργήθηκαν οι φόροι για τα προϊόντα αυτά.

Η πασίγνωστη ποδηλατοδρομία Tour De France, δεν περιελάμβανε τις γυναίκες στον τερματισμό. Ήταν μια κούρσα μόνο για άντρες, εδώ και 115 χρόνια. Φέτος μια μεγάλη ομάδα γυναικών αποφάσισε να κάνει την ίδια ποδηλατοδρομία, πριν από τους άντρες, για να δώσει το στίγμα της ισότητας και της συμπερίληψης στη διοργάνωση. Παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει και προηγούμενα χρόνια. Τη δεκαετία του 1980, είχε γίνει συγκροτημένη προσπάθεια με τον τίτλο Tour Cycliste Feminin, αλλά το χρηματικό βραβείο ήταν πολύ μικρότερο για τις γυναίκες. Τώρα οι προσπάθειες εκτείνοναι και σε άλλα αθλήματα, όπως στο σέρφινγκ, και η αρμόδια επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα περιλάβει και γυναίκες στο άθλημα.

Αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην τεράστια χώρα της Ινδίας, με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου ανακοίνωσε ότι ένας νόμος που υπήρχε εδώ και 150 χρόνια, ήταν αναχρονιστικός. Ο νόμος ποινικοποιούσε το σεξ “ενάντια στην φυσική τάξη”, και πρόβλεπε ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης. Προηγούμενη προσπάθεια το 2009 από το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί, για αποποινικοποίηση του συναινετικού ομόφυλου σεξ στην περιφέρεια του Δελχί, ανατράπηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας το 2013. Τώρα η απόφαση θεωρείται οριστική και καλωσορίστηκε με πανηγυρισμούς.

Στο Μαρόκο τον Ιούλιο η κυβέρνηση διένειμε 860 τεμάχια γης στην φυλή Sulaliyyate  με ίση κατανομή για γυναίκες και άντρες. Είναι το πρώτο βήμα στη διανομή της γης, που δεν ξέρουμε τι μορφή έχει και αν παίρνει το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Μαθαίνουμε μόνο πως υπάρχει πολιτική της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της γης. Πάντως, ο αγώνας για ισότητα στην ιδιοκτησία της γης για τις γυναίκες είναι μακροχρόνιος, και το αποτέλεσμα θεωρήθηκε επιτυχία. Είναι παράλληλα επιτυχία για τις γυναίκες των φυλών, που δεν είχαν κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας ή κληρονομιάς με βάση τη φυλετική νομοθεσία. Οι γυναίκες αυτής της φυλής οργανώθηκαν από το 2007,  σε κίνημα βάσης με 200 οργανώσεις, με αίτημα την ισότητα στην ιδιοκτησία, με τη βοήθεια της Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών του Μαρόκο.

Την 1η Ιουλίου, εκλογές στο Μεξικο. Μια γυναίκα ψηφιζει για την εκλογή του νέου προέδρου που αναδείχθηκε από τις εκλογές αυτές, με υποσχέσεις εναντίον της διαφθοράς και για τη δημοκρατία, όπως έχει υποσχεθεί. Το Μεξικό είναι η τέταρτη χώρα στον πλανήτη σε ποσοστό γυναικών στη Βουλή, μετά τη Ρουάντα, την Κούβα και τη Βολιβία. Στις εκλογές αυτές οι γυναίκες κέρδισαν το 49% των θέσεων στη Βουλή, και το 51% στη Γερουσία. Επίσης, κατακτήθηκε ίση συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο μετά την Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισπανία, Νότιο Αφρική, Ρουάντα και Σεϋχέλλες. Αυτά ισχύουν για το 2018, ενώ σε προηγούμενα έτη επίσης υπήρχαν κυβερνήσεις με ίση συμμετοχή, όπως του Καναδά.
Στη Νεα Ζηλανδια κατοχυρώνεται η άδεια μητρότητας. Στη φωτογραφία, η πρωθυπουργός Jacinda Arden που έλαβε άδεια μητρότητας 12 μηνών ως πρωθυπουργός, συμμετέχει με το 3 μηνών βρέφος της στην γενική συζήτηση στον ΟΗΕ, κατά την προηγούμενη ημέρα της έναρξης της 73ης  Γενικής Συνέλευσης του σώματος. Δίπλα ο πατέρας του βρέφους. Είναι η δεύτερη πρωθυπουργός που γέννησε (τον Ιούνιο), μετά την Μπεναζίρ Μπούτο, το 1990. Το μωρό είναι ο νεαρότερος άνθρωπος που συμμετείχε στην εκδήλωση αυτή.
18 Μαρτίου 2018, γυναίκα περπατά στην πρωτεύουσα του Μπανγκλα Ντες, τη Ντάκα, γεμάτη βάλτους και φτώχια. Τον Απρίλη, με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου απαγορεύεται το τεστ με τα δυο δάχτυλα, όπως ονομάζεται η εξέταση των γυναικών για το βιασμό, ως αναξιόπιστο, ενώ παράλληλα ανακοινώνεται ότι απαγορεύονται οι ερωτήσεις που συνιστούν εξευτελισμό των γυναικών για τις περιπτώσεις βιασμού, και ζητείται από το στο υπουργείο υγείας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για την εξέταση των γυναικών για την περίπτωση του βιασμού. Ο οργανισμός UN WOMEN ζητά επίσης να απαγορευθεί το τεστ παρθενίας. 
Ισπανικο κρατος, πλατείο Πουετρα ντελ Σολ, Μαδρίτη.  Η φωτογραφία είναι από τη μαζική απεργία των γυναικών, της 8ης Μάρτη, που αγκάλιασε περισσότερες από έξι εκατομμύρια γυναίκες. Ο στόχος, να σταματήσει η έμφυλη βία, να υπάρξει ισότητα στις αμοιβές, να καταπολεμηθεί η κουλτούρα του σεξισμού, machismo, που λέγεται στις ισπανόφωνες χώρες. Σε πολλές χώρες σε όλη τη Γη υπήρξαν μεγάλες κινητοποιήσεις, και κάποιες μικρότερες απεργίες. Ελπίζουμε και για τη χρονιά που έρχεται.

Η φωτογραφία είναι από την 5η Φεβρουαρίου 2018, μπροστά στο μνημείο με την επωνυμία “ηρωίδες”, που αφιερώνεται στην συμβολή και τη θυσία των γυναικών κατά τον πόλεμο του 1998-99 στο Κόσοβο, και αναρτήθηκε στην πρωτεύουσα Πρίστινα στις 15 Ιουνίου του 2015.  Το Φεβρουάριο η κυβέρνηση άρχισε να αποδίδει αποζημιώσεις για τα σεξουαλικά, ψυχολογικά και οικονομικά τραύματα που υπέστησαν οι γυναίκες στη διάρκεια του πολέμου.

Τελευταίο θέμα στην παρουσίαση, είναι η Ελεανόρ Ρούζβελτ, το 1949, αμερικανή διπλωμάτις και χήρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ, που πέθανε το 1945. Ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και παρουσιάζει τη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία θεωρειται σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των δικών της προσπαθειών.

Τέλος, το τραγούδι της οργάνωσης που φτιάχτηκε από 40 μουσικούς:

Αρχική φωτό: Η θεση της γυναικας ειναι στην αντισταση