Ινδός γιατρός ξεγεννάει τα θηλυκά βρέφη δωρεάν

Παρουσιάζει η Δώρα Στυλιανίδου

“Εάν το μωρό είναι αγόρι, γιορτάζουν και προσφέρουν γλυκά, αλλά αν είναι κορίτσι οι συγγενείς βιάζονται να φύγουν απ’ την κλινική, η μητέρα κλαίει ταπεινωμένη και όλοι απογοητεύονται οικτρά”. Ο Ganesh Rakh που έχει πει αυτά τα λόγια, είναι ο μόνος που δεν φεύγει απο την κλινική όταν οι άλλοι έχουν αποχωρήσει γιατί απλά θεωρούν ότι το θηλυκό μωρό δεν έχει καμμία αξία και είναι ανεπιθύμητο. Η πατριαρχία στην ινδική κοινωνία συνεχίζει να σφίγγει με τα πλοκάμια της όχι μόνο τη γυναίκα, αλλά και το βρέφος που μόλις γεννιέται.

Ο Ganesh Rakh κατάγεται απο μια εργατική οικογένεια.Το 2007 έστησε μόνος του μια Κλινική Μητρότητας στο προάστειο του Χαντασπάρ του Πουνέ. Ο αγώνας του καρποφόρησε και έγινε ένας επιτυχημένος γιατρός. Όμως αυτό δεν του ήταν αρκετό. Έπρεπε να εμπνεύσει πάση θυσία πολύ κόσμο για να πετύχει τον σκοπό του, που ήταν να αλλάξει την νοοτροπία των ανθρώπων για τα θηλυκά μωρά που γεννιόντουσαν στην Ινδία.

Ο σκοπός της κλινικής του ήταν να βοηθήσει τους φτωχούς και στερημένους από κάθε κοινωνική πρόνοια. Στις 3 Ιανουαρίου 2012 ο γιατρός Rakh ξεκίνησε μια “σταυροφορία”, με το Mulgi Vachva Abhiyan, δηλαδή την Σταυροφορία για την Σωτηρία των Κοριτσιών. Η διεύθυνση της κλινικής του είναι:

Κοντά στην πόλη Amanora, απέναντι από την Suzlon Energy, λεωφόρος Amanora, Malmadi, Hadaspar, Pune, Maharastra 411028, India.

Ο γιατρός Ganesh Rakh ξεγεννάει τα θηλυκά βρέφη δωρεάν, για να βοηθήσει τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν. Προσπαθεί με αυτο τον τρόπο να σώσει τα κοριτσάκια και δεν ζητάει λεφτά εάν το βρέφος γεννηθεί στην κλινική του. Το 1961 η αναλογία κοριτσιών-αγοριών ήταν 976 κορίτσια για κάθε 1.000 αγόρια, κάτω των 7 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2011, ο αριθμός των κοριτσιών έχει πέσει στα 914.

Ο δρ. Rakh αναφέρει ότι όποτε ερχόταν στη κλινική μιά έγγυος για να γεννήσει, όλοι οι συγγενεις ήλπιζαν ότι το μωρό θα ήταν αγόρι.”Η μεγαλύτερη δυσκολία για έναν γιατρό” λέει ο δρ.Rakh “είναι να πει στους συγγενείς κάποιου ασθενή ότι ο άνθρωπος τους πέθανε. Για μένα ήταν εξ’ίσου δύσκολο να πω στην οικογένεια ότι απέκτησαν κόρη.” Ο γιατρός αποκαλεί το έργο του μια “μικρή προσφορά” που σκοπό έχει να αυξήσει τις γεννήσεις θηλυκών βρεφών σε μια χώρα όπου η αναλογία των κοριτσιών ως προς τα αγόρια είναι πάρα πολύ χαμηλή.”Πολλοί μελλοντικοί πατέρες μου είπαν ότι έκαναν θεραπεία για να εξασφαλίσουν τη γέννηση αγοριού. Εξεπλάγην, γιατί δεν γνώριζα ότι υπήρχε τέτοια θεραπεία. Όμως μου ανέφεραν ότι θα συμβουλεύονταν έναν άγιο άνθρωπο ή ότι θα έβαζαν κάποιο φάρμακο στο ρουθούνι της μέλλουσας μητέρας για να διασφαλιστεί ότι θα γεννήσει αγόρι.”

Η γυναίκα του στην αρχή είχε φόβους για τις αποφάσεις του συζύγου της, αλλά τώρα λέει ότι αισθάνεται υπερήφανη γι’ αυτόν.

Τα στοιχεία της απογραφής του 2011 άνοιξαν κυριολεκτικά τα μάτια του γιατρού, που λατρεύει την ενιάχρονη μοναχοκόρη του. Τον έκαναν να αντιληφθεί πόσο τραγική είναι στη πραγματικότητα η κατάσταση. Οι ακτιβίστριες απεκάλεσαν την θηλυκή εμβρυοκτονία γενοκτονία, ενώ ο υπουργός Manmohan Singh αναφέρθηκε σ’αυτήν σαν μια “εθνική ντροπή” και κάλεσε τον κόσμο στη δημιουργία μιας “σταυροφορίας”που θα σώσει τα κορίτσια της Ινδίας.

“Αποφάσισα να ξεγεννώ δωρεάν τα κοριτσάκια. Επιπλέον, επειδή ή γέννηση ενός αγοριού γιορτάζονταν από την οικογένεια του, αποφασίσαμε στην κλινική να γιορτάζουμε και εμείς την γέννηση ενός κοριτσιού”.

Στα 4 χρόνια της λειτουργίας της κλινικής, γεννήθηκαν 464 κορίτσια με όλα τα έξοδα δωρεάν για τους γονείς, οι οποίοι λένε ότι παρόλο που υπάρχουν νοσοκομεία πιο κοντά στην περιοχή τους, έρχονται στη κλινική του δρ.Rakh γιατί δεν ζητάει χρήματα.

Ο δρ.Rakh αναφερόμενος στην δουλειά του, λέει ότι δεν σκόπευε να γίνει γιατρός αλλά πυγμάχος. Όμως, χάρη στη σκληρή βιοπάλη του πατέρα του που κουβάλαγε σακκιά στάρι στην αγορά και της μητέρας του που έπλενε πιάτα σε ξένα σπίτια, μέσα σε μεγάλη φτώχεια με στερήσεις, όπου δεν έφτανε το φαγητό για αυτόν, τους γονείς του και τα αδέλφια του, κατάφερε να γίνει γιατρός.

Σήμερα υπουργοί και αξιωματούχοι εκτιμούν το έργο του και ο σούπερσταρ του Bollywood, Amitabh Bachchan ,τον αποκαλεία αληθινό ήρωα. ”Ξεκίνησα κάτι μικρό και ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα είχε τέτεια απήχηση, αλλά μερικες φορές τα μικρά πράγματα επηρεάζουν τον κόσμο με ένα πολύ μεγάλο τρόπο” λέει ο γιατρός.

Ο δρ.Rakh ζητάει από τους γιατρούς της Ινδίας να κάνουν μία τουλάχιστον δωρεάν γέννα και αναφέρει ότι πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του. Ο φεμινιστής γιατρός έχει επίσης διοργανώσει διαδηλώσεις στους δρόμους του Pune, για να πείσει τον κόσμο ότι μια κόρη αξίζει όσο και ένας γιός.

“Θέλω να αλλάξω το σκεπτικό του κόσμου και των γιατρών.Την ημέρα που οι άνθρωποι θα πανηγυρίζουν τον ερχομό μιάς κόρης θα αρχίσω να ζητώ να πληρωθώ για τις υπηρεσίες μου. Γιατί αλλιώς πώς θα κρατήσω την κλινική μου ανοικτή;”

Κύρια πηγή: BBC News Ganesh Rakh