Η καθηγήτρια Μπουλούτα δεν έζησε να δει τη δικαίωσή της

Γράφει η Χρύσα Βαϊνανίδη

Σε ζήτημα δημοκρατίας έχει αναχθεί η επανεξέταση της υπόθεσης Μπουλούτα

Νέες αποκαλύψεις της ΟΙΕΛΕ – Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί Σαμαρά – Μουρούτη περί ανεπάρκειας της εκπαιδευτικού που απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών επειδή μονόγραψε την κόλλα του υιού Σαμαρά

Σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτουν το έντονο πολιτικό παρασκήνιο και ταυτόχρονα καταρρίπτουν το αφήγημα περί ανεπάρκειας της εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα για να “δικαιολογηθεί” η απόλυσή της από το Κολλέγιο Αθηνών το 2012, μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, έφερε στο φως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Οι αποκαλύψεις αφήνουν έκθετο τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον στενό του συνεργάτη Γιώργο Μουρούτη, ο οποίος επανέφερε την υπόθεση της απόλυσης στο προσκήνιο τον περασμένο Αύγουστο. Με άρθρο του στην ιστοσελίδα «ThePresident» ο Γιώργος Μουρούτης άφηνε υπόνοιες ότι ορθώς απολύθηκε η καθηγήτρια και ότι η απόλυσή της ουδεμία σχέση έχει με το γεγονός ότι μονόγραψε την κόλλα του γιου του πρώην πρωθυπουργού όταν επιχείρησε να αντιγράψει στις εξετάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, έκανε λόγο για “πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ιστορία με πολιτικές προεκτάσεις

“Το δίκιο είναι με το μέρος μας, υπάρχει μια σκοπιμότητα κάποιων πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν τον εαυτό τους πανίσχυρο έτσι ώστε να επιβάλλουν τη θέλησή τους” τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, με φόντο τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ίδιο και τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πρόκειται για υπόθεση με πολιτικές προεκτάσεις και με σωρεία θεσμικών παραβάσεων. Στοιχεία που δεν εξετάστηκαν ποτέ, όπως: Η θετική αξιολόγηση του Κολλεγίου τέσσερις μήνες πριν την απόλυση της Φ. Μπουλούτα, που αναφερόταν στην πολυεπίπεδη προσφορά της στο σχολείο. Η απροθυμία του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου να εξετάσει την καταχρηστικότητα ή μη της απόλυσης, κατά παράβαση της προβλεπόμενης διοικητικής διαδικασίας. Η παράνομη αποβολή εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ, κατόπιν αιτήματος του Κολλεγίου, από τη συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου για την εξέταση της υπόθεσης. Η απαγόρευση στην καθηγήτρια να εκπροσωπηθεί από συνήγορο, αλλά και η ενορχηστρωμένη προσπάθεια επιβολής των αναιτιολόγητων απολύσεων σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τον τότε υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο με εγκύκλιο, λίγο καιρό μετά την απόλυση της καθηγήτριας -όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν τις πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την υπόθεση Μπουλούτα. Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση του Κολλεγίου, το οποίο γνώριζε για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η εκλιπούσα πια εκπαιδευτικός.

Ικανή παιδαγωγός

Τα τεκμήρια που παρουσίασε η ΟΙΕΛΕ αποδεικνύουν ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να εξεταστεί η καταχρηστικότητα ή μη της απόλυσης, ενώ αποδομούν το επιχείρημα περί “ανεπάρκειας” της εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα δημοσιοποίησε:

α) Την έκθεση αξιολόγησης της Φ. Μπουλούτα, υπογεγραμμένη από τον γυμνασιάρχη του Κολλεγίου, όπου γίνεται λόγος για την επιστημονική και διδακτική της επάρκεια στα 21 χρόνια που δίδαξε, αλλά και για την πολυεπίπεδη προσφορά της στο σχολείο.

β) Την έγγραφη διαβεβαίωση της αρμόδιας σχολικής συμβούλου φυσικών επιστημών της Διεύθυνσης ΔΕ Β’ Αθήνας Τασούλας Γεωργιάδου, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε κανένα παράπονο από το σχολείο ή από μεμονωμένους γονείς για την εκπαιδευτικό, επομένως και κανένα αίτημα του Κολλεγίου για εξέταση επάρκειας της Φώφης Μπουλούτα.

γ) Την επίσημη θετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που έκανε τις εισηγήσεις στο ΚΥΣΔΕ και κάνει λόγο για εκπαιδευτικό αυξημένων προσόντων και με πολυετή προϋπηρεσία στην εκπαίδευση.

Θεσμική εκτροπή

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), που ήταν αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση της απόλυσης, αρνήθηκε να το κάνει, με αποτέλεσμα η καθηγήτρια να προσφύγει στα δικαστήρια. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για το Κολλέγιο και το ΚΥΣΔΕ υποχρεούται να συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει τη καταχρηστικότητα ή μη της απόλυσης.

Παρ’ όλα αυτά, το ΚΥΣΔΕ παραβιάζει τη νομιμότητα της σύνθεσης του οργάνου και αποβάλλει τα δύο αιρετά μέλη της ΟΙΕΛΕ. Τα τρία εναπομείναντα μέλη, διορισμένα από τον τότε υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να εξετάσουν την καταχρηστικότητα της καταγγελίας με το πρόσχημα της… έλλειψης στοιχείων και κρίνουν ότι η καταγγελία της σύμβασης έγινε νόμιμα.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα Σαμαρά, που επικαλείται τη δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, η ΟΙΕΛΕ υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον παράνομο μη έλεγχο της καταχρηστικότητας της απόλυσης από το ΚΥΣΔΕ.

Ανάκληση της απόφασης

Στον απόηχο των πρώτων αποκαλύψεων, το καλοκαίρι, και κατόπιν αιτήματος της ΟΙΕΛΕ και της αδερφής της Φώφης Μπουλούτα, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε τον επανέλεγχο της υπόθεσης. Το υπουργείο Παιδείας, μετά την επανεξέταση του φακέλου Μπουλούτα, προχώρησε στην ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την απόλυση ως “εκδοθείσας κατά παράβαση ουσιώδους τύπου” διαπιστώνοντας ότι αμφισβητήθηκε η νόμιμη σύνθεση του ΚΥΣΔΕ. Η υπόθεση δεν σταματά όμως εδώ, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου η καταχρηστικότητα ή μη της απόλυσης σε νέα συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Με “περίεργους όρους” η δικαστική διαμάχη

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή εναντίον του Αντώνη Σαμαρά για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεν έχει ακόμη συζητηθεί χρονικά. Παρ’ όλα αυτά, η αγωγή που κατέθεσε 2,5 μήνες μετά στο Μονομελές Πρωτοδικείο ο Αντώνης Σαμαράς εναντίον του Μιχάλη Κουρουτού, της Ομοσπονδίας και δημοσιογράφων της εφημερίδας «Documento» εκδικάζεται αύριο, Πέμπτη, στην Ευελπίδων, στις 9 το πρωί.

“Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τόσο γρήγορα, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, ορίστηκε δικάσιμος και μάλιστα με αριθμό πινακίου 1” σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καλώντας τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να παραβρεθούν στη δίκη ώστε να ανατραπεί η προσπάθεια φίμωσης των εκπαιδευτικών και κυρίως εκείνων που έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 9-1-19

Στην πρώτη φωτογραφία, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ