ΤΟ ΣΕΞ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ

Το Μωβ παρουσιάζει την σημαντική νέα εκστρατεία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με αίτημα την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη. Η οργάνωση καλεί σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Από τις συζητήσεις που έγιναν με επίσημους φορείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, πριν την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, είχαμε συμφωνήσει στο αίτημα αυτό με τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις, το είχαμε υποστηρίξει, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Και δυστυχώς, ο βιασμός γίνεται ή έστω αποκαλύπτεται, ως καθημερινότητα για τις γυναίκες, απ’ άκρου σε άκρο της Ελλάδας. Επίσης το αίτημα το περιλαμβάνουμε σε όλα τα έγγραφα και τις ανακοινώσεις μας, για να διαδοθεί αυτή η άποψη και να βοηθήσουμε στην αλλαγή του νόμου. Συνεπώς, ζητάμε ένθερμα από όλες τις οργανώσεις και συλλογικότητες και όλα τα πρόσωπα που συμφωνούν, να ανταποκριθούν στην καμπάνια η οποία πρέπει να είναι μαζική για να πιέσει την κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή, γιατί δεν ξεχνάμε ότι οι βουλευτές και βουλεύτριες από όλα τα κόμματα ψηφίζουν τους νόμους, ν’ αλλάξει το νόμο αυτό.

ΤΟ ΜΩΒ


22 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

Νέα εκστρατεία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με αίτημα την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη. Η οργάνωση καλεί σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

 

1 στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί βιασμό – περίπου 9 εκατομμύρια γυναίκες – ενώ 1 στις 10 γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η απόδοση δικαιοσύνης για τις υποθέσεις βιασμού απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πολλές γυναίκες φοβούνται ή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Άλλες πάλι δεν καταγγέλλουν έναν βιασμό, επειδή φοβούνται τον στιγματισμό και την δημόσια διαπόμπευση.

Όσες τολμούν να μιλήσουν, κινδυνεύουν να μην γίνουν πιστευτές. Μεταξύ πολλών εμποδίων, βρίσκονται αντιμέτωπες με επιβλαβείς νόμους που δεν αναγνωρίζουν την απλή αλήθεια: το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας, και συγκεκριμένα το άρθρο 336, ορίζει ως βιασμό τη συνουσία η οποία προκύπτει μετά από καταναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου.

Ο ορισμός αυτός αγνοεί το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται χωρίς τη χρήση βίας, αλλά και χωρίς να έχει δοθεί ελεύθερη και εκούσια συναίνεση.

Παρά την υπόθεση ότι ένα θύμα βιασμού θα αντιστεκόταν στον δράστη, αντίθετα, το πάγωμα μπροστά στη σεξουαλική επίθεση έχει αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα κοινή αντίδραση. Ακόμη περισσότερο, αν μια γυναίκα πράγματι αντισταθεί, κινδυνεύει να το πληρώσει ακόμα και με τη ζωή της.

Επιπλέον, η εκτεταμένη έλλειψη διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων για την έμφυλη βία στην Ελλάδα δυσχεραίνει την κατανόηση της κλίμακας του προβλήματος και την αντιμετώπισή του. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία που υπάρχουν δεν παρέχουν τη συνολική εικόνα, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού καταγγελιών.

Ο ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, σε αντίθεση με τον ορισμό που θεμελιώνεται στην άσκηση σωματικής βίας, αναγνωρίζεται επίσης από τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Η Σύμβαση, που επικυρώθηκε νομοθετικά από την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018, απαιτεί από όλα τα κράτη να ποινικοποιήσουν κάθε μη συναινετική πράξη σεξουαλικής φύσης.

Η αλλαγή είναι εφικτή.

Ο ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση εφαρμόζεται ήδη σε 8 χώρες της Ευρώπης, μετά από κινητοποιήσεις γυναικών, συλλογικοτήτων, οργανώσεων, και της ίδιας της κοινωνίας.

Η αλλαγή της νομοθεσίας δεν θα εξαλείψει τους βιασμούς, αλλά θα αποτελέσει σημαντικό σημείο εκκίνησης ενάντια στην ατιμωρησία του βιασμού και των τραγικών συνεπειών του. Θα αποτελέσει βήμα ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού και την κατηγορία του θύματος, ενώ, ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην αλλαγή των κοινωνικών και ατομικών συμπεριφορών.

Υπογράφοντας την έκκληση, θα σταλεί γράμμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ζητώντας την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για να υπογράψετε την έκκληση, ακολουθήστε τον σύνδεσμο

Για πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας και το σχετικό υλικό, δείτε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες, ή για να κανονίσετε κάποια συνέντευξη, επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: 2103600087 και press@amnesty.org.gr

#LetsTalkAboutYes ‪#‎consent

Τμήμα Τύπου και Επικοινωνίας

 

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Σίνα 30, Τ.Κ. 10672, Αθήνα

Τηλ: 210 3600628

Fax: 210 3638016

www.amnesty.gr