Ουγκάντα: Οι καμπύλες των γυνακών δεν είναι τουριστικό προϊόν

Δημόσια κατακραυγή ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση του τουρισμού, χρησιμοποιόώντας για να προσελκύσει, ντόπιες καμπυλόγραμμες γυναίκες.

Παρουσίαση: Δώρα Στυλιανίδου

Οι ακτιβίστριες της Ουγκάντα επέκριναν δριμύτατα μια κυβερνητική καμπάνια που χρησιμοποιεί γυναίκες με “πλούσιες καμπύλες” σαν τουριστικό “προιόν”, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Ο υπουργός Τουρισμού Godfrey Kiwanda εγκαινίασε την καμπάνια με μια συνέντευξη Τύπου όπου παρευρέθηκε μια ομάδα καμπυλόγραμμων γυναικών. ”Η Ουγκάντα ειναι προικισμένη με όμορφες γυναίκες. Η ομορφιά τους είναι ξεχωριστή και διαφορετική. Γιαυτό αποφασίσαμε να εμπορευματοποιήσουμε αυτήν την ιδιαίτερη ομορφιά, τις καμπύλες, για να διατεθεί μαζί με τα άλλα προϊόντα της χώρας μας όπως τη φύση, την γλώσσα και το ντόπιο φαγητό, για να ελκύσουμε τους τουρίστες” δήλωσε ο Kiwanda.

Μέρος του σχεδίου της εμπορευματοποίησης των γυναικών της Ουγκάντα είναι ένας διαγωνισμός καλλιστείων για την Mis Καμπυλόγραμμη Ουγκάντα που θα γίνει τον Ιούνιο. ”Η νικήτρια του διαγωνισμού θα είναι ένα ακόμη προϊόν της διαφημιστικής τουριστικής μας καμπάνιας, χρησιμοποιώντας τη γυναικεία ομορφιά σαν ένα ακόμη τουριστικό προιόν “ είπε ο Kiwanda.

Οι γυναίκες της Ουγκάντα προσβλήθηκαν από αυτή την πρόταση και ζήτησαν αγανακτισμένες την παραίτηση του Kiwanda. ”Είναι διαστροφή να νομίζει κάποιος σε αυτήν την εποχή ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γυναίκες σαν σύμβολο του σεξ. Είναι εξωφρενικό και το καταδικάζουμε” δήλωσε η Rita Aciro, η πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών της Ουγκάντα.

Η επιχειρηματίας και ακτιβίστρια Primrose Nyonyozi Murungi ξεκίνησε μιά διαδικτυακή καμπάνια υπογραφών με στόχο να σταματήσει η καμπάνια του Kiwanda, επειδή όπως είπε “είναι εντελώς απαράδεκτη και ταπεινωτική για εμάς. Οι γυναίκες της Ουγκάντα έχουν δεχθεί επιθέσεις στον δρόμο. Τι θα γίνει τώρα που η ίδια η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι σεξουαλικά αντικείμενα και μπορούν να γίνουν ένα τουριστικό προιόν; “ Πρόσθεσε ότι εάν η καμπάνια δεν σταματήσει άμεσα, τότε θα πάνε δικαστικώς.

Επιπλέον, εκτός απο την παραίτηση του Kiwanda, απαιτήθηκε να ζητήσει η κυβέρνηση συγγνώμη για όλα αυτά.

Πηγέs: WUNRN

Στη φωτό η σχετική γαργαλιστική διαφήμιση-παρουσίαση