Δέκα χρόνια κάθειρξη σε ανήλικη

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Για ηθική αυτουργία στο φόνο που έγινε στην Κόρινθο τον Ιούνιο του 2016, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καταδικάστηκε ανήλικη τότε κοπέλα, που ήταν 16,5 χρόνων.

Ο φόνος αυτός έγινε τρεισήμυσι τα ξημερώματα, σε κεντρικότατο σημείο της Κορίνθου, αφού ο θύτης, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο της φυσικής αυτουργού, τις παρενχλούσε μέσα στη νύχτα, ασέλγησε στην ανήλικη και αποπειράθηκε να τις βιάσει. Ήταν αυτοάμυνα, γιατί οι κοπέλες προσπάθησαν να αποτρέψουν την επίθεσή του. Η μια έβγαλε το μαχαίρι που κρατούσε μαζί της για την αυτοπροστασία της, και δυστυχώς όπως λέει η ίδια, τον σκότωσε “χωρίς να το θέλω, δεν είχα τέτοια πρόθεση, απλώς φοβήθηκα πολύ”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φυσική αυτουργός του φόνου, τότε 22 χρόνων, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ στο Εφετείο η ποινή της έπεσε στα 10 χρόνια. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε την αυτοάμυνα λόγω έμφυλης βίας, αφού τέτοιος νόμος δεν υπάρχει και αγωνιζόμαστε για να ψηφιστεί. Δέχτηκε όμως ότι δεν υπήρχαν ταπεινά ελατρήρια, γι’ αυτό και μείωσε την ποινή.

Η ανήλικη φυλακίστηκε για έξι μήνες μετά το φόνο, αφέθηκε ελεύθερη και δικάστηκε σε δικαστήριο ανηλίκων που μόλις ολοκληρώθηκε, όπου έλαβε την ποινή που αναφέρουμε.

Το Μωβ είναι από την πρώτη μέρα στο πλευρό της κοπέλας που έκανε το φόνο, χωρίς πρόθεση όπως λέει και όπως έχουν δεχτεί και τα δικαστήρια, γιατί θεωρούμε ότι οι δύο νέες αντέδρασαν σε μια επίθεση, ενώ για άλλες που δεν έχουν αντιδράσει, συχνά υπάρχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Πολλές άλλες συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα στηρίζουν επίσης την κρατούμενη φυσική αυτουργό, στα δικαστήρια και στη φυλακή, και σίγουρα θα στηρίξουμε και την ανήλικη.

Είναι αδιανόητο πώς ένα δικαστήριο μπορεί να δεχθεί ηθική αυτουργία για ένα φόνο αυτοάμυνας, από μια ανήλικη, που ελάχιστα γνώριζε το θύμα και δεν υπήρχε κάποια άλλη αιτία να στραφεί εναντίον του, παρά μόνο η προστασία της ίδιας και της φίλης της.

Ζητούμε από τη συνήγορο του Παιδιού να πάρει θέση επί του θέματος, από την Γενική Γραμματέα Ισότητας καθώς και από όλες τις γυναικείες οργανώσεις. Αυτή η καταδίκη μοιάζει με την καταδίκη της μιας καθαρίστριας σε 10 χρόνια φυλακή, και της δεύτερης καθαρίστριας 8 χρόνια φυλακή, για μια μικρή παρατυπία. Εδώ δεν έχουμε μια μικρή παρατυπία, έχουμε τη ζωή ενός ανθρώπου, ο οποίος όμως βγήκε μέσα στη μαύρη νύχτα και επιτέθηκε σε δύο νέες κοπέλες.

Ανήλικη και ηθική αυτουργός, ίσως να είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης.
Για περισσότερες πληροφορίες στον κατωτέρω σύνδεσμο, καθώς και σε πληθώρα άλλων άρθρων στο Μωβ.

Οι φωτογραφίες είναι από το Εφετείο της Π., στις 13-6-2018, το οποίο διακόπηκε και έγινε μια εβδομάδα αργότερα. Εκατοντάδες άτομα στο δικαστήριο, και μια μικρή διαδήλωση μετά τη διακοπή, για την αλληλεγγύη, για την ενημέρωση της κοινωνίας του Ναυπλίου.

Ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στην Κόρινθο