ΙΡΑΝ: 38 χρόνια φυλάκισης σε υπερασπίστρια γυναικείων δικαιωμάτων

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση απελευθέρωσή της

Η Nasrin Sotoudeh είναι γνωστή δικηγόρος υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και καταδικάστηκε σε 38 χρόνων φυλάκιση και 148 μαστιγώματα λόγω της υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων και της διαμαρτυρίας της για τους νόμους που προβλέπουν να φορούν υποχρεωτικά οι γυναίκες το χιτζάμπ.

Η νέα ποινή των 33 χρόνων φυλάκισης, μετά από σκανδαλωδώς άδικες δίκες, ανεβάζει τη συνολική ποινή της σε 38 χρόνων φυλάκιση. Η Νασρίν έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ειρηνική δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου συμπεριλμβάνεται η ειρηνική διαμαρτυρία της ενάντια στους νόμους που υποχρεώνουν τις γυναίκες να φορούν το χιτζάμπ.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν μπορούν αν βγουν από το σπίτι τους χωρίς να έχουν καλυμμένα τα μαλλιά τους με μαντήλα, και αν δεν έχουν καλυμμένα τα χέρια και τα πόδια τους με το τσαντόρ. Η Νασρίν ήθελε να το αλλάξει αυτό, έτσι κατέληξε να τιμωρηθεί σκληρά.

Πρόκειται για τη σκληρότερη ποινή που έχει καταγραφεί στο Ιράν κατά τα τελευταία χρόνια για υπερασπιστές/υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που δείχνει ότι οι αρχές εντείνουν την καταστολή. Αυτή η ποινή, μαζί με τις προηγούμενες, κρατούν την Νασρίν μακριά από τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, καθώς και την εμποδίζουν φυσικά να εργάζεται ως δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καλούμε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν να απελευθερώσει αμέσως την Nasrin Sotoudeh καθώς και για την ακύρωση των ποινών της χωρίς καθυστέρηση.