Κοινή καταγγελία DCI-ΜΩΒ για πολύμηνο χωρισμό μητέρας από την πεντάχρονη κόρη της στην Αθήνα

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16/03/2019

ΠΟΛΥΜΗΝΟΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΙΤΟΥΣΑΣ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς ΜΚΟ Defence for Children International (DCI Ελλάδας) και η φεμινιστική οργάνωση Το Μωβ καταγγέλλουν τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε ανάγκη διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, που θυμίζουν τις αντιπροσφυγικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για το χωρισμό των παιδιών προσφύγων από τις οικογένειές τoυς.

Ενδεικτική είναι η υπόθεση της αιτούσας διεθνή προστασία S. N., 31 ετών, πολίτη της Λαικής Δημοκρατίας του Κονγκό, η οποία άσκησε το δικαίωμά της να ζητήσει άσυλο για την ίδια και την κόρη της A. M. 5 ετών, μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας στις 7/11/2018. Η μητέρα συνελήφθη και μετήχθη στο κέντρο κράτησης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη), όπου και την εντόπισε Το Μωβ κατά την επίσκεψή του στα κρατητήρια γυναικών στις 18/11/2018. Το Μωβ απευθύνθηκε στην DCI Ελλάδας, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως και ανέλαβε νομικά τόσο την μητέρα όσο και την κόρη. Το κοριτσάκι χωρίστηκε από τη μητέρα αμέσως κατά τη σύλληψή της, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, και ύστερα σε ίδρυμα, το οποίο οι αρχές τήρησαν μυστικό με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά συγγένειας μεταξύ του παιδιού και της μητέρας. Η Εισαγγελία Ανηλίκων διέταξε τεστ DNA για την εξακρίβωση της συγγένειας στις 14/12/2018 με αριθμό 760/2018, του οποίου το αποτέλεσμα απέδειξε τη συγγένεια. Η μητέρα καταγράφτηκε επίσημα ως αιτούσα διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου στην Αμυγδαλέζα Αττικής στις 12/2/2019 και προσήλθε σε συνέντευξη στις 22/2/2019, και κατόπιν αναβολής στις 8/3/2019 με τη νομική συνδρομή δικηγόρου της DCI Ελλάδας. Το παιδί εντοπίστηκε από την DCI Ελλάδας να φιλοξενείται σε Ίδρυμα, και η μητέρα αφέθηκε ελεύθερη και μεταφέρθηκε σε δομή φιλοξενίας στις 8/3/2019.

Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, οι διαδικασίες κυλούν βραδύτατα και η μητέρα δεν έχει επανενωθεί με την κόρη της, παρότι έχει αφεθεί ελεύθερη και έχει αποδειχθεί η συγγένεια με το παιδί της. Εξαρχής άλλωστε η ανησυχία των αρχών για το αν υπάρχει συγγένεια θα έπρεπε να είχε διερευνηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, κι όχι με τόση καθυστέρηση. Επιπλέον, από την ημέρα της σύλληψής της, στις 7/11/2018, η μητέρα δεν είχε επικοινωνήσει καθόλου με το παιδί της, ούτε και είχε ενημέρωση για το πού βρίσκεται το παιδί της και ποιές νόμιμες διαδικασίες είναι διαθέσιμες σε αυτήν, μέχρι μόλις χτες, 15/3/2019, που της επετράπη τελικά να δει για λίγο το παιδί της. Παραμένει ακόμα άγνωστο πότε θα γίνει επιτέλους η επανένωση.

Με βάση το Άρθρο 18 (Άρθρο 24 Οδηγίας 2013/33/ΕΕ) και το Άρθρο 3 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ (ΣΔΠ) το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού αποτελεί πρωταρχική μέριμνα. Σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΣΔΠ, κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζει μαζί με τους γονείς του, εκτός εάν αυτό αντιτίθεται στο βέλτιστο συμφέρον του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρήθηκαν οι δεσμευτικές προβλέψεις της ΣΔΠ, την οποία έχει υπογράψει και επικυρώσει η Ελλάδα, ούτε προηγήθηκε αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού προκειμένου να χωριστεί από τη μητέρα του. Οι εν λόγω διατάξεις αποτελούν νόμο του κράτους με υπέρτερη, μάλιστα, ισχύ από τους εσωτερικούς νόμους.

Το DCI Ελλάδας και το Μωβ καταγγέλλουν τη συγκεκριμένη πρακτική των ελληνικών αρχών να χωρίσουν αυθαίρετα και χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση την ως άνω αιτούσα διεθνή προστασία από το παιδί της επί τέσσερις και πλέον μήνες και γνωρίζουν, δυστυχώς, ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα.

Το DCI Ελλάδας και το Μωβ καλούν τις ελληνικές αρχές να σέβονται τα δικαιώματα του παιδιού, σύμφωνα με τη ΣΔΠ και να μη χωρίζουν τα παιδιά-πρόσφυγες από τους γονείς τους, χωρίς αξιόπιστο και τεκμηριωμένο λόγο, σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.